Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντικυβερνητική ρητορεία για να κρύψει την αστική εξουσία

Γρηγοριάδης Κώστας

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτοφανές κοινωνικό κραχ (...) και η νέα τριμερής μνημονιακή συγκυβέρνηση δικομματισμού και ακροδεξιάς συνεχίζει την ανάλγητη πολιτική (...) Την ίδια στιγμή συνεχίζει να ασχολείται με δωράκια σε εργολάβους, με δωράκια σε εφοπλιστές, σε μεγαλοεπιχειρηματίες, σε τραπεζίτες. Εχουν οι άνθρωποι την αίσθηση ότι βρισκόμαστε στη δεκαετία της ανάπτυξης, στις αρχές του 2000 και μπορούν να συνεχίζουν την ίδια άπληστη πολιτική της διαπλοκής συμφερόντων, την ώρα που η κοινωνία στενάζει. Το μόνο που τους σώζει είναι ότι μπορεί η καταστροφή και η κατάρρευση να προέλθει από το εξωτερικό. Γιατί αυτή η πολιτική καταστρέφει πια την ίδια την Ευρωζώνη (...) Δυστυχώς, αυτοί ήταν και αυτοί είναι που μας κυβερνάνε».

Μεγάλη η θλίψη του προέδρου του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα που δήλωσε τα παραπάνω, απ' την απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, προχτές, την οποία θέλησε να μοιραστεί με τον λαό, κοροϊδεύοντάς τον ότι όλα όσα συμβαίνουν είναι επειδή οι κυβερνώντες είναι «ελλιποβαρείς»! Κι ας είναι ακριβώς αυτός ο ρόλος κάθε κυβέρνησης στο πλαίσιο της εξουσίας της αστικής τάξης. Να εκπροσωπεί, να προωθεί τα συμφέροντά της σε οποιεσδήποτε συνθήκες, να θρέφει τα κέρδη της με το «αίμα» των σφαγιασμένων δικαιωμάτων του λαού. Αυτός είναι ο ρόλος τους. Κι αυτός είναι ο ρόλος του οπορτουνισμού. Με την πύρινη αντικυβερνητική ρητορεία να καλύπτει τον πραγματικό υπαίτιο, την εξουσία της άρχουσας τάξης. Δικούς της φόβους άλλωστε απηχεί εκφράζοντας την ανησυχία του για την καταστροφή της Ευρωζώνης. Γιατί ο λαός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί απ' την καταστροφή της ευρωένωσης των μονοπωλίων, η προοπτική που υπηρετεί τα συμφέροντά του είναι η αποδέσμευση απ' αυτήν, η οικοδόμηση της λαϊκής εξουσίας.

Αναζήτηση συνενόχων...

Την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, τα λαϊκά στρώματα βουλιάζουν όλο και περισσότερο μέσα στη φτώχεια και αναγκάζονται να περιορίσουν ακόμα και τις αγορές τροφίμων, ανατρέποντας τους στοιχειώδεις όρους διαβίωσης, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα ακόμα χυδαίο και προκλητικό σχέδιο αποπροσανατολισμού και στο μέτωπο της ακρίβειας.

Χτες ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτσούκος συναντήθηκε με εκπροσώπους ενώσεων καταναλωτών απ' όλη τη χώρα, επιχειρώντας, προφανώς, να αποσπάσει τη συναίνεσή τους στην κυβερνητική κοροϊδία ότι τάχα η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να «προστατεύσει» τους εργαζόμενους από την καταλήστευση των πενιχρών τους εισοδημάτων από τους κάθε λογής κερδοσκόπους.

Εν μέσω ανατιμήσεων σε μια ευρεία γκάμα αγαθών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης και ισοπέδωσης των μισθών, η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Καρατζαφέρη αναζητά συνενόχους στην πολιτική που γονατίζει τα λαϊκά στρώματα με το ...αζημίωτο, όπως φαίνεται, αφού υπόσχεται κονδύλια στις ενώσεις καταναλωτών ύψους 2,5 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια. Συνενόχους που προσδοκά ότι πρόθυμα θα λειτουργήσουν σαν όχημα για την παραπλάνηση του λαού και τη διαστρέβλωση της αλήθειας που είναι ότι προστασία των λαϊκών εισοδημάτων και στήριξη των μονοπωλίων είναι δυο πολιτικές διαμετρικά αντίθετες.

... και αποπροσανατολισμός

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας να θολώσει τα νερά γύρω από την πολιτική της και να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκαλεί η γενικευμένη και αδιάλειπτη κερδοσκοπική δράση των μονοπωλίων σε μια περίοδο σαν κι αυτή, χτες ανακοινώθηκαν μια σειρά από... «δράσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας» που συνίστανται σε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ «δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση» των ενώσεων καταναλωτών, στη δημιουργία «φορέα συγκριτικών δοκιμών προϊόντων και υπηρεσιών» με στόχο, λέει, να ενισχύει την ικανότητα των καταναλωτών να συγκρίνουν και να επιλέγουν», και στη δημιουργία ενός «ηλεκτρονικού δικτύου καταναλωτών» στο οποίο οι ίδιοι οι καταναλωτές θα μπαίνουν για να καταγράφουν τιμές που θα βρίσκουν σε συγκεκριμένα προϊόντα που συναντούν στην αγορά με... στόχο «να κινητοποιηθούν οι πολίτες με σκοπό να πιέσουν για τη μείωση των τιμών στην αγορά μέσα από τη δράση τους»!!

Ολες αυτές οι κοροϊδίες μόνο ένα πράγμα πρέπει να καταφέρουν: να ατσαλώσουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να δυναμώσουν την αποφασιστικότητά τους και τη βεβαιότητα ότι μόνο με τον αγώνα τους για την ανατροπή της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και των δυνάμεων που εξυπηρετεί μπορεί ο λαός να ζήσει καλύτερα. Μόνο με μια άλλη πολιτική, αυτή που θα έχει στο επίκεντρό της τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.

Οταν τα παιδιά πεινάνε...

Δύο μέρες νηστικός μετρούσε ο μαθητής Γυμνασίου στο Ηράκλειο της Κρήτης ο οποίος προχτές λιποθύμησε στην τάξη. Το περιστατικό έφερε στο φως τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ μητέρα του, που προσπαθεί να συντηρήσει μόνη τα τέσσερα παιδιά της. Πρόκειται για μια ακόμα από εκείνες τις περιπτώσεις, που πλέον δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «μεμονωμένες» και αποτελούν την προβολή της ανέχειας στην οποία καταδικάζεται η λαϊκή οικογένεια. Εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για παιδιά που πάνε σχολείο Δεκέμβρη μήνα με καλοκαιρινά παπούτσια, που τρώνε από τα συσσίτια, που προσπαθούν να χορτάσουν μοιράζοντας στα δύο ένα σάντουιτς ή ένα κουλούρι, που περνούν οκτώ ώρες στο ολοήμερο σχολείο χωρίς να έχουν μαζί τους μεσημεριανό.

Τα παραπάνω δείχνουν πώς εκφράζεται στο σχολείο η βαρβαρότητα στην οποία καταδικάζουν τη λαϊκή οικογένεια. Η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση που καταδικάζουν τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες, η οικονομική κρίση και η πολιτική αντιμετώπισής της σε όφελος των κερδών του κεφαλαίου, φέρνουν πείνα στα παιδιά και στους γονείς τους βεβαίως. Ταυτόχρονα η διάλυση του όποιου κράτους πρόνοιας, η ιδιωτικοποίηση της Υγείας, όλ' αυτά, έρχονται να αποδείξουν για μια ακόμα φορά για ποιον δουλεύουν οι κυβερνήσεις, αφήνοντας ξεκρέμαστους, στην τύχη τους τους εργαζόμενους. Ομως από την κατάσταση αυτή που διαμορφώνεται ξεπηδούν θετικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που αποδεικνύουν στην πράξη ότι η εργατική τάξη στην κοινή μαζική πάλη με τ' άλλα λαϊκά στρώματα μπορεί να οδηγήσει σε διέξοδο. Πρωτοβουλίες που καμία σχέση δεν έχουν με τον «δήθεν» «φιλανθρωπικό» χαρακτήρα ευαγών ιδρυμάτων, χορηγών και ΜΚΟ, αλλά πηγάζουν από την ταξική αλληλεγγύη και τη συνειδητοποίηση της δύναμης του λαού να επιβάλει λύσεις προς το συμφέρον του.

Από τους μαθητές που άφηναν σε απόμερο μέρος της αυλής του σχολείου τους τυρόπιτες, για να τις πάρουν οι συμμαθητές τους που δεν είχαν να φάνε, μέχρι τις οργανωμένες διεκδικήσεις, γίνεται πράξη το «όλοι για έναν και ένας για όλους». Με πρωτοπόρες τις ταξικές δυνάμεις, γίνονται πολύμορφες παρεμβάσεις, απαιτώντας να δοθεί έκτακτο κονδύλι από το κράτος στους δήμους για να παρέχεται τουλάχιστον ένα μικρό γεύμα σε όλα τα παιδιά αξιοποιώντας το προσωπικό των δήμων, να εξασφαλιστεί δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους μαθητές κ.ά. Η σχολική χρονιά πλησιάζει στα μέσα της και εκατοντάδες παιδιά δεν έχουν προσκομίσει ιατρικά δελτία στα σχολεία καθώς οι άνεργοι ή οι υποαπασχολούμενοι ανασφάλιστοι γονείς τους δεν έχουν να πληρώσουν τις επισκέψεις στους γιατρούς. Δεν λείπουν περιπτώσεις που παιδιά δεν μπορούν να επισκεφτούν γιατρό για να δικαιολογήσουν τις απουσίες ασθένειάς τους, παιδιά που δεν εμβολιάζονται. Σύλλογοι γονιών, σύλλογοι εκπαιδευτικών συναντήθηκαν έξω από υποκαταστήματα της ΔΕΗ με άλλους εργαζόμενους απαιτώντας την επανασύνδεση του ρεύματος σε οικογένειες που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν το λογαριασμό και βρέθηκαν στο κρύο και στο σκοτάδι.

Τέτοιες προσπάθειες ήδη μετρούν και κάποια πρώτα αποτελέσματα. Πρέπει να δυναμώσουν. Πρέπει να ενταχθούν συνολικά στον αγώνα για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, στον αγώνα για την παιδεία που έχει ανάγκη ο λαός μας και τα παιδιά του. Είναι υπόθεση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων από κοινού να χτίζουν το απαραίτητο τείχος λαϊκής αλληλεγγύης.


Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ

Γρηγοριάδης Κώστας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το «δίκιο» του κεφαλαίου είναι το άδικο του λαού...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΟΛΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ για το «από ποιο δίκαιο» θα διέπεται η νέα δανειακή σύμβαση! Θα είναι άραγε το αγγλικό; Θα είναι το ελληνικό; Θα είναι μήπως το ευρωπαϊκό δίκαιο;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η νέα δανειακή σύμβαση - όπως και οι προηγούμενες - δε θα διέπεται από κανένα ...δίκαιο. Θα διέπεται αποκλειστικά από το ...άδικο!

Αυτό το άδικο που λέει ότι οι κεφαλαιοκράτες σωρεύουν κέρδη, δημιουργούν χρέη στα κράτη και στη συνέχεια τα πληρώνουν με τους μισθούς, τα δικαιώματα και τη ζωή τους ολόκληρη οι εργαζόμενοι!

Οσο για τις ...λεπτομέρειες του «δικαίου», πάνω στο οποίο θα βασιστεί, μάλλον είναι το τελευταίο πράγμα με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί κανείς. Μιλούν σαν το ελληνικό δίκαιο να μπορεί να προσφέρει κάτι θετικό.

Σαν να μην μπορούν να το αλλάξουν ...όποτε τους καπνίσει ανάλογα με το τι συμφέρει τους δανειστές, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές ή τις πολυεθνικές. Λες και δεν το έχουν κάνει πάρα πολλές φορές μέχρι σήμερα ή δεν θα το επαναλάβουν στο μέλλον.

ΤΟΝ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΡΟ ολίγων εβδομάδων τον - τότε - πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που πανηγύριζε για τα 100 δισ. ευρώ που θα γλιτώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι από την ...φοβερή συμφωνία της 26ηςΟκτώβρη;

Ε, προφανώς, δε θα τα γλιτώσουν ούτε αυτά! Αλλιώς πώς μπορεί να εξηγήσει κανείς όλη αυτή την ιστορία με τις ...συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον Τ. Νταλάρα του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου;

Ο καθένας καταλαβαίνει ότι όλη αυτή η ιστορία δεν είναι για ...καλό. Εκτός και αν είναι κανείς μεγαλομέτοχος τράπεζας ή τραπεζίτης!

Οπότε ας βάλουμε κι αυτό στα ...πάμπολλα δείγματα που έχουμε μέχρι τώρα για το ότι το 2012 θα είναι μία ακόμη χρονιά νέων αντιλαϊκών μέτρων.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Κι ας θυμόμαστε ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους τελειώσουμε πριν μας τελειώσουν αυτοί... Απλά τα πράγματα.

Ζήτημα επιβίωσης η λαϊκή αντεπίθεση

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Στον προϋπολογισμό του 2012, η ψήφιση του οποίου συνιστά επιβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης στη μεταβατική κυβέρνηση, περιλαμβάνονται ήδη ψηφισμένα μέτρα από την προηγούμενη κυβέρνηση Παπανδρέου, με το Μεσοπρόθεσμο και το Πολυνομοσχέδιο. Οι ενστάσεις της ΝΔ στα μέτρα αυτά δεν αίρονται με την ψήφο στον προϋπολογισμό». «Εμείς διαφωνήσαμε με πολλά από τα μέτρα που περιέχει. Τώρα είναι διαδικαστικό θέμα η επαναψήφισή του». Με τέτοια φαιδρά επιχειρήματα, όπως το παραπάνω που αναφέρονται στο χτεσινό σημείωμα του Πολιτικού Σχεδιασμού, η ηγεσία της ΝΔ επιμένει να παριστάνει την ψευτοαντιπολίτευση, ενώ την ίδια στιγμή είναι κυβερνητικός εταίρος και στηρίζει φουλ το σύνολο των προωθούμενων αντιλαϊκών μέτρων. Κανέναν όμως δεν μπορεί να παραπλανήσει καθώς πλέον έχουν πέσει οι αντιμνημονιακές μάσκες και έχει φανεί καθαρά το πραγματικό πρόσωπο της πολιτικής της. Δεν μπορεί πλέον η ηγεσία της ΝΔ να κρύβεται πίσω από προσχηματικά και δημαγωγικά «όχι επί της αρχής» σε ορισμένα νομοθετήματα (π.χ. μεσοπρόθεσμο, πολυνομοσχέδιο, εφαρμοστικός, μνημόνιο) και στη συνέχεια να στηρίζει στην πράξη το σύνολο των βάρβαρων μέτρων και των αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών» που περιλαμβάνονταν σε αυτά. Τώρα υπερψηφίζει εκ των υστέρων όλα αυτά τα βάρβαρα νομοθετήματα που «επισυνάπτονται» στον προϋπολογισμό και βέβαια υπερψηφίζει και τον προϋπολογισμό που εξοντώνει το λαό και τα δικαιώματά του. Μπορεί η ηγεσία της ΝΔ να εμφανίζει ως δήθεν «διαδικαστικό»(!) θέμα την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά αυτό που συνειδητοποιεί ο λαός είναι ότι έχει απέναντί του μια τρικομματική κυβέρνηση που έχει εξαπολύσει μια ενιαία και άγρια επίθεση σε βάρος της ζωής και των δικαιωμάτων του και πως είναι ζήτημα επιβίωσης η κατεπείγουσα οργάνωση της αντεπίθεσής του για την απόκρουση και την ανατροπή της πολιτικής που προστατεύει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Αντιδραστικές παρεμβάσεις στο φοιτητικό κίνημα

Χτες, η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, συναντήθηκε με το λεγόμενο «κίνημα Ανοιχτών Σχολών». Θυμίζουμε ότι πρόκειται για ένα ετερόκλητο πράγμα που στήθηκε από μηχανισμούς και ΜΜΕ την περίοδο των τελευταίων καταλήψεων. Στις γενικές συνελεύσεις των σχολών εκφράστηκε με ένα «όχι στην κατάληψη» και τίποτε άλλο και σ' αυτές τις κινήσεις συναντήθηκαν μέλη της ΔΑΠ, της ΠΑΣΠ, της νεολαίας της «Δημοκρατικής Αριστεράς», του ΛΑ.Ο.Σ. και άλλοι που στην πράξη υποστήριξαν τελικά με τη στάση τους το νόμο - πλαίσιο. Η χτεσινή συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργείου Παιδείας να «ανασυγκροτήσει το φοιτητικό κίνημα», στην οποία έχουν συναινέσει και οι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ.

Μετά τη συνάντηση, η υπουργός Παιδείας δήλωσε πως «κάποιοι προσπάθησαν να επενδύσουν στο κλείσιμο των Ιδρυμάτων», αλλά οι φοιτητές «ενεργοποιήθηκαν»(!) και «το ζωντανό κίνημα των "Ανοικτών Σχολών" απαίτησε και πάλεψε για ανοικτές Σχολές»! Ενώ, συμπλήρωσε πως «βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μία ειλικρινής συζήτηση για την αναμόρφωση του φοιτητικού κινήματος. Ενός πραγματικά ακηδεμόνευτου κινήματος νέων»!

Ας συνοψίσουμε: Κατασκευάζεται ένα «ακηδεμόνευτο κίνημα» με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, με ενιαία ψηφοδέλτια και με πρότυπο αυτό που έφτιαξαν και βάφτισαν «κίνημα ανοιχτών σχολών». Ολα συγκλίνουν ότι επιδιώκουν να χτυπήσουν την οργανωμένη συλλογική έκφραση των φοιτητών και να δημιουργήσουν, στη θέση της, μηχανισμούς απόλυτα ελεγχόμενους που θα δίνουν στο φοιτητή την ψευδαίσθηση της συμμετοχής, μακριά από κάθε έννοια δημοκρατίας και συλλογικής διεκδίκησης.

Υπηρετούν τα ίδια ταξικά συμφέροντα

«Η ΝΔ ζητά διαύλους επικοινωνίας με το Βερολίνο», εκτιμά η «Ντόιτσε Βέλε» με αφορμή την ημερίδα για την κρίση στην Ευρώπη, που διοργάνωσαν στο Βερολίνο το ίδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ» του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και το αδελφό ίδρυμα «Κ. Καραμανλής». «Η εντύπωση που αποκόμιζε κανείς από την εκδήλωση ήταν ότι διοργανώθηκε στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλονται αυτό το διάστημα ώστε να γεφυρωθεί η ρήξη στις σχέσεις της ΝΔ με τους Γερμανούς χριστιανοδημοκράτες», επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες ουσίας μεταξύ των δύο αδελφών κομμάτων γύρω από τη διαχείριση της κρίσης. Η ηγεσία της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι συμφωνεί πλήρως με την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ, όπως προτείνεται από τη γερμανική κυβέρνηση, όπως επίσης με τη νέα «συνθήκη του ευρώ», δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις για τη δραστική συμπίεση της εργατικής δύναμης για χάρη της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Πρώτη επίσης η ηγεσία της ΝΔ έχει μιλήσει για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, όπως ακριβώς επιδιώκει και το αδελφό κόμμα με το «φρένο χρέους», ενώ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Εξωτερικών Στ. Δήμας δήλωσε προχτές στο Βερολίνο ότι συμφωνεί με την αναγκαιότητα «μερικών αλλαγών» στη Συνθήκη της Λισαβόνας, τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε «αναγκαίες για τη διασφάλιση μεγαλύτερης νομικής βεβαιότητας». Καμία αμφιβολία δεν υπάρχει, λοιπόν, πως η ηγεσία της ΝΔ θα τα βρει με το κόμμα της Μέρκελ και στις «λεπτομέρειες» που απομένουν, ακριβώς γιατί υπηρετούν τα ίδια ταξικά συμφέροντα και αυτά βάζουν πάνω απ' όλα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υπόθεση όλης της εργατικής τάξης

Οι νέες απολύσεις που ανακοινώθηκαν χτες στην «Ελληνική Χαλυβουργία» δεν καταγράφουν απλά ότι η εργοδοσία είναι αδίστακτη και επιτίθεται με κάθε μέσο για να λυγίσει τους χαλυβουργούς της Ελευσίνας. Μαρτυρούν την κρίσιμη σημασία που έχει αποκτήσει αυτός ο αγώνας για ολόκληρη την εργατική τάξη. Είναι παραπάνω από σίγουρο πως τα βλέμματα όλων των μεγαλοεργοδοτών της χώρας είναι στραμμένα στην αντοχή και τα επόμενα βήματα των χαλυβουργών. Κι αυτό γιατί ο αγώνας τους ήδη μεγαλώνει την ανησυχία και τους εφιάλτες της πλουτοκρατίας, καταγράφοντας τη δύναμη και τα εφόδια με τα οποία οι εργάτες μπορούν να βάλουν εμπόδια στην αντεργατική λαίλαπα.

Τι ανησυχεί τον Μάνεση και την τάξη του; Οτι οι χαλυβουργοί απέρριψαν τους εργοδοτικούς εκβιασμούς για απολύσεις και εκ περιτροπής απασχόληση με μείωση μισθών και διεκδικούν σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα. Οτι συνειδητοποιούν πως αυτό που αυξάνει τους νεκρούς και σακατεμένους συναδέλφους τους δεν είναι ένας κακός εργοδότης, αλλά η αδηφαγία του κέρδους που υπηρετεί η πολιτική της ανταγωνιστικότητας, που αντιμετωπίζει τις εργατικές ανάγκες ως «κόστος». Οτι αντιστέκονται σαν μια γροθιά στις απειλές της εταιρείας, κουρελιάζοντας τις προσπάθειες που κάνει για να διασπαστούν, κλείνοντας τ' αυτιά στις Σειρήνες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οτι ο δίκαιος αγώνας τους έχει ξεσηκώσει ένα πρωτόγνωρο κύμα έμπρακτης αλληλεγγύης εργατών και λαϊκών στρωμάτων από κάθε μεριά της χώρας. Οτι έχουν αναλάβει δράση για να προχωρήσει ο συντονισμός της πάλης σε επίπεδο ομίλου και κλάδου, αλλά και στο Θριάσιο Πεδίο, γιατί απάντηση στην ενιαία και ταξική επίθεση των εργοδοτών μπορεί να δώσει μόνο η ενιαία και ταξική αντεπίθεση των εργατών. Οτι στο πλευρό τους έχουν μπει στη μάχη και οι οικογένειές τους, οι γυναίκες και τα παιδιά τους, δείχνοντας πως σύσσωμη η εργατική οικογένεια πρέπει να συμμετέχει στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην εξαθλίωσή της. Οτι η ηρωική στάση των χαλυβουργών συζητιέται ήδη σε σχολές και σχολεία από τα παιδιά των λαϊκών - εργατικών οικογενειών, κόντρα στα πρότυπα της υποταγής και της κοινωνικής συνοχής που θέλουν να διδάξουν την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, για την εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», αλλά και κάθε βιομήχανο, κάθε μεγαλοεργοδότη, αυτός ο αγώνας έχει γίνει επικίνδυνος και πρέπει να τσακιστεί. Γιατί αναδεικνύει την ανεξάντλητη δύναμη της ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης των εργατών, χάρη στην οποία οι χαλυβουργοί και οι οικογένειές τους αντέχουν εδώ και πάνω από ένα μήνα. Ο αγώνας των χαλυβουργών είναι αγώνας κάθε εργάτη, όλης της τάξης μας. Οσο μεγαλώνει η δική τους αντοχή, η δική τους δύναμη, η δική τους πάλη, δυναμώνει η αντοχή, η δύναμη, η πάλη συνολικά της τάξης μας. Αυτά που θέλει να εφαρμόσει ο Μάνεσης είναι αυτά που θέλει να επιβάλει το κεφάλαιο σε κάθε κλάδο, κάθε τόπο δουλειάς: Δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί, δουλειά με όρους σκλαβιάς για να προστατεύονται τα κέρδη της εργοδοσίας.

Τώρα η αλληλεγγύη στους απεργούς χαλυβουργούς πρέπει να αποκτήσει νέα δυναμική, να εκφραστεί ακόμα πιο ορμητικά. Με κάθε αγωνιστική μορφή σε όλους τους τόπους δουλειάς στους κλάδους. Να «βουλιάξει» αύριο από κόσμο ο χώρος έξω από τις πύλες του εργοστασίου, στη συναυλία αλληλεγγύης που οργανώνει το σωματείο. Να τρομάξουμε ακόμα περισσότερο τους κεφαλαιοκράτες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ