Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Νομικό προκάλυμμα στην αντιμεταναστευτική πολιτική;

Συζητήθηκε χτες στην Ολομέλεια του ΣτΕ το θέμα για την ιθαγένεια των μεταναστών

Ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω εκμετάλλευση των μεταναστών και τη στέρηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, ενώ το ρόλο «πολιορκητικού κριού» σε βάρος των αλλοδαπών και μεταναστών διαδραματίζει το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου συζητήθηκε χτες το θέμα της συνταγματικότητας του «νόμου Ραγκούση» (3838/2010), με τον οποίο δίνονταν κάποια ελάχιστα δικαιώματα στους μετανάστες, όπως η απόκτηση ιθαγένειας από παιδιά μεταναστών που γεννιούνται και συνεχίζουν να ζουν στην Ελλάδα, των οποίων οι γονείς διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας για τουλάχιστον 5 συνεχή χρόνια, καθώς και το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές.

Ωστόσο, ακόμη και αυτά τα ελάχιστα δικαιώματα των μεταναστών, το Δ' Τμήμα του ΣτΕ τους τα αρνείται, καθώς σε 7μελή σύνθεση με την υπ' αριθμό 350/2011 απόφασή του είχε κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο 3838/2011 και παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, λόγω μείζονος σημασίας, όπου συζητήθηκε χτες. Ετσι, το ΣτΕ δίνει νομικό προκάλυμμα στην αντιμεταναστευτική πολιτική και στην αντιδραστική προπαγάνδα κομμάτων και άλλων φορέων του συστήματος που θέλουν τους μετανάστες που εργάζονται στη χώρας μας να μην έχουν δικαιώματα και να είναι εύκολος στόχος εκμετάλλευσης και αξιοποίησης από διάφορα κυκλώματα και αντιμεταναστευτικούς μηχανισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι με το συγκεκριμένο νόμο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όπως και η προηγούμενη της ΝΔ - αρνήθηκε και αρνείται να νομιμοποιήσει την πλειοψηφία των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, αλλά και να απλοποιήσει τις διαδικασίες χορήγησης και ανανέωσης των αδειών διαμονής, εργασίας και οικογενειακής επανένωσης. Ο νόμος 3838/2010 αφορά μόνο ένα τμήμα των μεταναστών, δεν αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα στο σύνολό του και κινείται στην κατεύθυνση χειραγώγησης και ενσωμάτωσης των μεταναστών στις κυρίαρχες «αξίες» της κοινωνίας της εκμετάλλευσης.

Στο μεταξύ, την περίοδο που συζητιόταν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια των μεταναστών, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γ. Καρατζαφέρης είχε κατηγορήσει τους μετανάστες για την αύξηση της εγκληματικότητας, ενώ έφτασε στο σημείο να πει ότι οι μετανάστες ξανάφεραν στην Ελλάδα ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί, όπως η φυματίωση. Μάλιστα, τους έριξε την ευθύνη για το Ασφαλιστικό, αφού είπε ότι με δύο χρόνια δουλειάς στη χώρα μας θα παίρνουν σύνταξη από τα ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία. Αλλά και για την κρίση των μικρομεσαίων, είπε πως φταίνε οι μετανάστες, γιατί τα μαγαζιά πλήττονται από τους πλανόδιους και υπαίθριους αλλοδαπούς πωλητές.

Αυτό, λοιπόν, το νομικό πλαίσιο που κινείται σε αντιμεταναστευτική κατεύθυνση, εμπλούτισε με αντιδραστικά και ρατσιστικά επιχειρήματα το Δ' Τμήμα του ΣτΕ. Ετσι, το δικαστήριο για να κρίνει αντισυνταγματικά τα άρθρα 1Α και 24 του νόμου 3838/2010 αναφέρει ότι η πολιτογράφηση των αλλοδαπών γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διανομής του αλλοδαπού, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο κλπ.), «χωρίς εξατομικευμένη κρίση περί της συνδρομής της ουσιαστικής προϋπόθεσης του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αιτούντος την πολιτογράφηση αλλοδαπού, δηλαδή την εκ μέρους του εθελουσία αποδοχή των αξιών του ελληνισμού και της απόκτησης ελληνικής συνειδήσεως». Επίσης, μιλάει για το σταθερό κριτήριο του «δίκαιου του αίματος», δηλαδή την καταγωγή από Ελληνες γονείς.

Στη χτεσινή συζήτηση στο ΣτΕ οι νομικοί εκπρόσωποι των προσφευγόντων (Παγκρήτια Ενωση, Πατριωτικός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Λακωνίας, Παμποντιακός Σύλλογος η Αργώ και ο Σύνδεσμος Κρητών Επιστημόνων) επιδόθηκαν σε κινδυνολογίες και εθνικιστικές κορόνες, υποστηρίζοντας ότι με τον επίμαχο νόμο αλλοιώνεται η εθνική κυριαρχία και η εθνική συνείδηση και πως εισέρχεται ένας τεράστιος όγκος αλλογενών και αλλοδαπών στο εκλογικό σώμα. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζί Ελληνες - μετανάστες(2011-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ