Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΟΙ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ»
Συνεχίζουν οπλισμένοι με ενότητα και αλληλεγγύη

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην εργοδοσία η αγωνιστική επιμονή των εργατών. Νέα συνέλευση των εργατών σήμερα

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον παλικαρίσιο τους αγώνα μέχρι να σπάσουν στην πράξη την εργοδοτική αδιαλλαξία, δήλωσαν και χτες οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» μετά τη νέα τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Ν. Μάνεσης επέμεινε να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι την εξαθλίωσή τους με την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας ή 5ωρη εργασία και ταυτόχρονη μείωση μισθών ή μαζικές απολύσεις, αλλά προσέκρουσε ξανά στην ενότητα και το κύμα αλληλεγγύης, με το οποίο οι απεργοί διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να σκύψουν το κεφάλι. Σήμερα στις 11 π.μ. θα αποφασίσουν σε νέα Γενική Συνέλευση στο χώρο του εργοστασίου το μέλλον του αγώνα τους.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν και χτες δεκάδες σωματεία και φορείς, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ και συμμετείχαν στη συγκέντρωση στο πλευρό των απεργών έξω από το υπουργείο κατά τη διάρκεια της τριμερούς, σημειώνοντας: «Ο αγώνας των εργαζομένων της "Χαλυβουργίας" είναι αγώνας όλη της εργατικής τάξης». Ειδικότερα στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι από: Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, κλαδικό συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού Τομέα, Σωματείο Συνταξιούχων Πειραιά, Σωματείο Ηθοποιών Αθήνας, ΜΑΣ, Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πειραιά, Λαϊκή Επιτροπή Σαρωνίδας, Σωματείο Λογιστών Αθήνας. Επίσης, ψήφισμα συμπαράστασης στους εργάτες της «Χαλυβουργίας» ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου των ΟΤΑ της Αττικής και έστειλαν η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.

«Ο αγώνας σας είναι και δικός μας», δήλωσαν στους απεργούς εργάτες από δεκάδες κλάδους
«Ο αγώνας σας είναι και δικός μας», δήλωσαν στους απεργούς εργάτες από δεκάδες κλάδους
«Εδώ, εδώ και πάλι εδώ, γιατί εμείς δε ζούμε με 500 ευρώ» και «Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν έξω από το υπουργείο χαλυβουργοί απεργοί μαζί με εργαζόμενους δεκάδων άλλων κλάδων, συνταξιούχους, σπουδαστές, γυναίκες κ.ά.

Τους φοβίζει η ταξική οργάνωση

Αυτόν το σκληρό και ανυποχώρητο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» έφτασε στο σημείο να τον παραδεχτεί και ο ίδιος ο εργοδότης, καθώς, όπως μετέφερε μετά τη συνάντηση ο Γιώργος Σιφωνιός πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου, τους ανέφερε ότι «δεν είχαμε καταλάβει ότι θα υπήρχε τόσο μεγάλη αντίδραση από το σωματείο»! Πίστευε, προφανώς, ότι θα μπορούσε όπως έκανε και στο αντίστοιχο εργοστάσιο του Βόλου με τη βοήθεια της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του εκεί σωματείου να περάσει τα μέτρα χωρίς ουσιαστική αντίσταση.

Οπως τόνισε ο Γ. Σιφωνιός, μιλώντας στους συγκεντρωμένους: «Πρέπει να ξέρει η εργοδοσία ότι χωρίς εμάς δε θα γυρίσει γρανάζι στο "Χαλυβουργείο". Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να γυρίσουμε στο εργοστάσιο με ψηλά το κεφάλι, με αξιοπρεπή μισθό ανοίγοντας δρόμους σε όλη την εργατική τάξη».

«Σήμερα πείστηκε και ο πιο δύσπιστος ότι ο Μάνεσης δεν ενεργεί για δικό του λογαριασμό. Προσπαθεί να ανοίξει δρόμο για όλους τους βιομηχάνους. Γι' αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι εργαζόμενοι της "Χαλυβουργίας" δίνουν μάχη για όλη την εργατική τάξη», τόνισε παίρνοντας το λόγο ο Θοδωρής Κούτρας, μέλος της Γραμματείας Μετάλλου Αττικής του ΠΑΜΕ.

Οπως ενημέρωσε, μάλιστα, το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου του Βόλου επισκέφτηκε το εκεί εργοστάσιο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» και συζήτησε με τους εργαζόμενους και ζήτησε συνάντηση με το επιχειρησιακό σωματείο. «Σαν Γραμματεία Μετάλλου, τόνισε, θα παλέψουμε στην κατεύθυνση να παρθούν και εκεί απεργιακές αποφάσεις, ώστε με ενωμένο αγώνα να σπάσουμε την εργοδοτική αδιαλλαξία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ