Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ» «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
Χαιρετίζει την απόφαση των χαλυβουργών του Βόλου

Ολοι μαζί οι εργάτες, σε Ασπρόπυργο και Βόλο, να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στον Μάνεση, σημειώνει

«Μόνο με τον αγώνα θα αποκρούσουμε την επίθεση του εργοδότη» τονίζουν οι χαλυβουργοί (φωτ. από περσινή κινητοποίηση στα γραφεία της εταιρείας)
«Μόνο με τον αγώνα θα αποκρούσουμε την επίθεση του εργοδότη» τονίζουν οι χαλυβουργοί (φωτ. από περσινή κινητοποίηση στα γραφεία της εταιρείας)
Την απόφαση των χαλυβουργών του Βόλου να απορρίψουν τις αντεργατικές αξιώσεις του μεγαλοβιομήχανου χαιρετίζουν οι συνάδελφοί τους από το εργοστάσιο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων «Ελληνικής Χαλυβουργίας» «Η Ενότητα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το Σωματείο των Χαλυβουργών του Ασπροπύργου χαιρετίζει τους εργαζόμενους Χαλυβουργούς στο Βόλο που σήκωσαν το ανάστημά τους ενάντια στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία του εργοδότη ΜΑΝΕΣΗ και απέρριψαν με την ψήφο τους την απαίτηση του εργοδότη να συνεχίσει για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα τη μείωση του μισθού τους.

Τώρα παρά την καθυστέρηση φαίνεται ότι οι Χαλυβουργοί του Βόλου βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Καταλαβαίνουν ποιες είναι οι επιδιώξεις του εργοδότη ΜΑΝΕΣΗ και της κυβέρνησης που τον στηρίζει.

Αφού τόσον καιρό τους ξεζούμισε, τους χρησιμοποίησε για να χτυπήσει τους απεργούς Χαλυβουργούς του Ασπροπύργου, τώρα τους ζητάει τα ρέστα. Τους ζητάει να πληρώσουν αυτοί για να μην κινδυνεύσουν τα κέρδη του. Αυτή είναι η εργοδοσία, το δικό της και μόνο συμφέρον κοιτάζει. Δεν έχει κανένα κοινό συμφέρον με τους εργαζόμενους. Τους εργαζόμενους τους εκμεταλλεύεται για να αβγατίσουν τα κέρδη της.

Για τους εργάτες μόνο ένας δρόμος υπάρχει για να περιφρουρήσουν τα συμφέροντά τους, αυτός είναι ο δρόμος του αγώνα.

Εμείς οι Χαλυβουργοί του Ασπροπύργου που έχουμε νιώσει στο πετσί μας την επίθεση του ΜΑΝΕΣΗ όλον αυτόν τον καιρό γνωρίζουμε πολύ καλά πως μόνο με τον αγώνα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση του εργοδότη. Αυτό μας διδάσκει η πείρα του 9μηνου ηρωικού αγώνα στον Ασπρόπυργο, η αλληλεγγύη που νιώσαμε απ' όλο το λαό που στάθηκε δίπλα μας.

Για άλλη μια φορά χαιρετίζουμε την απόφασή σας να πείτε όχι στα σχέδια του ΜΑΝΕΣΗ και σας καλούμε να οργανώσετε την πάλη σας μαζί με το ταξικό Συνδικάτο του Μετάλλου στο Βόλο.

Να γυρίσετε την πλάτη σ' όλους αυτούς που σήμερα προσπαθούν να σας κάνουν τον φίλο ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα σας καθοδηγούσαν στην λογική ότι τα συμφέροντά σας είναι ίδια με του εργοδότη, μόνο και μόνο για να μην ακολουθήσετε το παράδειγμα των Χαλυβουργών του Ασπροπύργου και αντιδράσετε στα σχέδια του μεγαλοβιομήχανου ΜΑΝΕΣΗ.

Τώρα όμως το βλέπετε ο εργοδότης είναι αδίστακτος, τώρα χρειάζεται οργάνωση του αγώνα. Ολοι μαζί Ασπρόπυργος και Βόλος να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στον ΜΑΝΕΣΗ».

Συνάντηση σωματείου - εργοδοσίας στο Βόλο

Στο μεταξύ, χτες, έγινε συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της εταιρείας και του σωματείου των εργαζομένων στο Βόλο, για τα εργοδοτικά σχέδια επιβολής εκ περιτροπής εργασίας. Βγαίνοντας από τη συνάντηση και απαντώντας σε ερωτήσεις εργατών της βάρδιας, οι εκπρόσωποι του σωματείου είπαν ότι η απόφαση για την εκ περιτροπής απασχόληση είναι μονομερής και οριστική εκ μέρους του εργοδότη. Πρόθεση της εταιρείας είναι το εργοστάσιο να συνεχίσει να λειτουργεί όλες τις μέρες και σ' αυτό το πλαίσιο θα προγραμματιστούν οι βάρδιες.

Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν η εργοδοσία έχει παρουσιάσει στοιχεία για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της επιχείρησης όπως προβλέπεται τυπικά.

Το σίγουρο είναι πως κάθε επιχειρηματίας επιλέγει τις κινήσεις του προσπαθώντας να διασφαλίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κέρδη του. Σ' αυτό το πλαίσιο, μια σειρά καπιταλιστές κλείνουν εργοστάσια, συρρικνώνουν την παραγωγή ή μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε άλλους κλάδους, ακόμα και άλλες χώρες, αδιαφορώντας φυσικά για τις απολύσεις ή ό,τι άλλο «λούζονται» οι εργάτες. Αυτές άλλωστε τις θεωρούν φυσική συνέπεια της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητάς» τους. Γι' αυτό και «φρένο» στην εργοδοτική επιθετικότητα δεν μπορεί να βάλει η συνεργασία με την εργοδοσία ή η ανοχή στις αξιώσεις της, όπως συμβουλεύουν διάφοροι τους εργάτες. Ισα - ίσα. Οσο πιο πλατιές εργατικές μάζες αντιλαμβάνονται το καταστροφικό γι' αυτές περιεχόμενο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τόσο περισσότερο θα δυναμώνουν και οι αγώνες τους, θα δυναμώνει η οργάνωση ενάντια στις αυταπάτες, τον εφησυχασμό, τη διάσπαση στην οποία επενδύει η μεγαλοεργοδοσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ