Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΔΗΜΟΣΙΟ
Τρίωρη στάση εργασίας σήμερα

Οδηγίες καρατόμησης των μισθών δίνει χτεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών

Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου), ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που οδηγούν σε απολύσεις, έχουν πετσοκόψει μισθούς και συντάξεις και άλλα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση και στη συγκέντρωση που οργανώνουν στην Αθήνα στις 12.30 το μεσημέρι στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Εθνικής Αμύνης.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν εξαρχής: «Καμιά εφεδρεία - καμιά απόλυση - καμιά ιδιωτικοποίηση. Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους. Με καταλήψεις, με δυναμικές κινητοποιήσεις παρεμβαίνουμε μαζικά και αποφασιστικά για να μη φύγει καμιά "λίστα εφεδρείας". Οργανώνουμε την πάλη όλοι οι κλάδοι μαζί ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, που αποτελούν το όχημα για μαζικές απολύσεις».

Τονίζουν ότι «η κυβέρνηση της τρικομματικής συμμαχίας, του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.), έρχεται να συνεχίσει με πιο γρήγορους ρυθμούς την ισοπέδωση των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα». Και πως τα μέτρα που παίρνουν «αποτελούν προγραμματικές θέσεις των κομμάτων αυτών, αλλά και των άλλων στυλοβατών του αστικού συστήματος (ΔΗΜ. ΣΥΜ. κλπ.)». Ακόμα καταγγέλλουν την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ που ακολουθεί «τακτική προσαρμοσμένη "στα νέα πολιτικά δεδομένα", υποταγμένη στις αυταπάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της καλύτερης διαχείρισης του καπιταλισμού».

Σύνδεση μισθού με την «απόδοση»

Εγκύκλιο απέστειλε χτες στις αρμόδιες υπηρεσίες το υπουργείο Οικονομικών με οδηγίες για την εφαρμογή του μέρους του πολυνόμου 4024/2011 που αφορά στο νέο μισθολόγιο και το οποίο επιφέρει τεράστιες μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αρχής γενομένης από την 1/11/2011.

Για παράδειγμα, ο νέος μισθός εργαζόμενου (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) με 17 χρόνια υπηρεσίας στο υπουργείο Οικονομικών θα είναι μειωμένος κατά 51%! Εργαζόμενος (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) σε δήμο με 20 χρόνια υπηρεσία θα πάρει μισθό μειωμένο κατά 31%.

Βασικά χαρακτηριστικά του νέου μισθολογίου είναι η κατάργηση του συνόλου των επιδομάτων και η σύνδεση του μισθού με την απόδοση. Διατηρεί μόνο τα επιδόματα: Τέκνων, επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών και θέσης. Αυτά θα αφορούν σε ένα μικρό κομμάτι εργαζομένων και δε θα δίνονται όλα μαζί, αλλά κατά περίπτωση.

Η σύνδεση του μισθού με την απόδοση επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από τη σύνδεση της μισθολογικής με τη βαθμολογική εξέλιξη (μέχρι τώρα δεν υπήρχε). Η προαγωγή στον επόμενο βαθμό (συνολικά είναι έξι) συνδέεται με μια αύξηση κυρίως από 10% έως 15%. Ομως για να προαχθεί ένας εργαζόμενος πρέπει να περάσει από σαράντα κύματα. Αν δε τα καταφέρει στερείται το δικαίωμα για προαγωγή και άρα και την αύξηση για τα επόμενα δύο έτη. Στη σύνδεση του μισθού με την απόδοση συμβάλλει και η καθιέρωση του Κινήτρου Επίτευξης Στόχου, ένα μπόνους που δίνεται εφόσον πιαστούν οι στόχοι που θέτει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι για μια σειρά ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ.) ο μέσος όρος των αποδοχών μειώνεται κατά 35% συγκριτικά με το μέσο όρο των αποδοχών του 2009. Για τις υπόλοιπες δημόσιες επιχειρήσεις που υπάγονται στο κεφάλαιο Α του νόμου ν.3429/2005 ο μέσος όρος των μεικτών αποδοχών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ το μήνα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org