Επιδεινώνονται οι όροι προαγωγής και μισθολογικής εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων
Στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή της πολιτικής καρατόμησης των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο, σε φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου και στις πρώην ΔΕΚΟ, αποβλέπει και η νέα φουρνιά τροπολογιών που έφερε χτες η κυβέρνηση.
Μεταξύ άλλων, αυξάνει το χρόνο υπηρεσίας που πρέπει να διανύσει ένας εργαζόμενος - που θα προσληφθεί στο εξής - για να προαχθεί. Για τους εργαζόμενους Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), προβλέπεται ότι για να πάνε από το βαθμό Β στο βαθμό Α (καταληκτικός) ο ΠΕ πρέπει να διανύσει έξι και ο ΤΕ οκτώ έτη. Για τον εργαζόμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), για να πάει από το βαθμό Γ στο βαθμό Β (καταληκτικός), πρέπει να διανύσει οκτώ έτη. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, συγκριτικά με τις αρχικές διατάξεις, ο χρόνος αυξάνεται κατά δύο έτη. Για τους υπηρετούντες υπαλλήλους, μειώνει κατά δύο έτη το χρόνο που πρέπει να έχουν υπηρετήσει για να καταταχθούν οι ΠΕ και ΤΕ στους βαθμούς Γ και Β, οι ΔΕ στους βαθμούς Γ και Β, οι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) στους βαθμούς Δ και Γ.
Για την παραμεθόριο διατηρεί το ισχύον καθεστώς. Ακόμα, εξαιρεί από τα όσα προβλέπονται για τις ώρες εργασίας τη νύχτα, τις Κυριακές, Σάββατα και λοιπές εξαιρέσιμες μέρες, τους εργαζόμενους στη φύλαξη και καθαριότητα των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης. Γι' αυτές τις κατηγορίες, οι προαναφερόμενες ώρες εργασίας θα καθορίζεται με κοινή Υπουργική Απόφαση του Οικονομικών και του αρμόδιου υπουργείου. Για κάθε περίπτωση αποχής, καθιερώνει τον υπολογισμό του μήνα στις 25 μέρες.
Προβλέπει, επίσης, ότι οι αποδοχές των δημοσιογράφων αντιστοιχούνται με αυτές που ισχύουν στο φορέα του Δημοσίου ή στις πρώην ΔΕΚΟ που απασχολούνται. Να σημειωθεί ότι η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τη συγκεκριμένη τροπολογία με το σκεπτικό ότι θίγει τους μισθούς και την ασφάλιση των δημοσιογράφων. Τέλος από το ενιαίο μισθολόγιο εξαιρείται η ΕΥΠ.
Στη δημιουργία εντυπώσεων γύρω από το ζήτημα της φοροδιαφυγής και της υποτιθέμενης πρόθεσης της κυβέρνησης να την πατάξει, προσβλέπει άλλη τροπολογία, με την οποία αλλάζουν οι διαδικασίες δημοσιοποίησης ονομάτων φυσικών προσώπων, που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο. Βάζοντας σε ένα τσουβάλι τους φοροφυγάδες που εκτρέφει η κυβερνητική πολιτική, με εκείνους που για διάφορους λόγους μπορεί να έχουν χρέη προς το Δημόσιο, η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, να δημοσιοποιούν «τη μη εκπλήρωση υποχρεώσεων σε σχέση με φόρους, τέλη, δασμούς και ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον το αρχείο πρόκειται να δημοσιοποιηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος και σε αυτό περιέχονται δεδομένα για περισσότερα από 1.000 φυσικά πρόσωπα».