Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΜΑΡΙ
«Ενοχος» ο Πρόεδρος σύμφωνα με το πόρισμα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, δείχνει ως κύριο πολιτικό υπεύθυνο της έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, στις 11 Ιούλη, ο πρόεδρος της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής, Πόλυς Πολυβίου, προκαλώντας σειρά ερωτηματικών, για την αντικειμενικότητα ή μη του πορίσματος. Η έκρηξη προκλήθηκε στα 98 κοντέινερ με εκρηκτικά, που είχαν κατασχεθεί από το πλοίο «Μόντσιεγκορσκ», ρωσικών συμφερόντων με κυπριακή σημαία, το οποίο είχε ναυλωθεί από τις κρατικές ναυτιλιακές γραμμές του Ιράν για τη μεταφορά φορτίου στη Συρία, κατόπιν ασφυκτικών αμερικανικών πιέσεων. Αποτέλεσμα ήταν 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ τεράστιες ήταν και οι υλικές ζημιές, που αξιοποιούνται από οίκους αξιολόγησης και την ΕΕ για την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας και προώθηση αντιλαϊκών μέτρων, με πρόφαση τη «διάσωση της οικονομίας».

Στην παρουσίαση του πορίσματός του, ο Π. Πολυβίου αναγνωρίζει ότι οι τέως υπουργοί Αμυνας Κώστας Παπακώστας και Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού «βαρύνονται με πολύ σοβαρές ευθύνες θεσμικές και προσωπικές, η κύρια ευθύνη όμως ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος προΐσταται του κράτους και της κυβέρνησης». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, με δεδομένη τη σημασία του θέματος και την αυξανόμενη επικινδυνότητα του φορτίου «πράγματα τα οποία ο Πρόεδρος Χριστόφιας γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει», ήταν απολύτως αναγκαίο να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα. Ο Π. Πολυβίου αναφέρθηκε και σε σοβαρότατες ποινικές ευθύνες, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ονομαστικά, για να μην επηρεαστεί η έρευνα.

Ο Δ. Χριστόφιας, από την πλευρά του, μιλώντας στα εγκαίνια της ΑΕΜ Μόρφου στη Λεμεσό, απέρριψε κατηγορηματικά το πόρισμα και τα όσα αναφέρονται περί προσωπικής του ευθύνης για το συμβάν, σημειώνοντας ότι «το συμπέρασμα από μέρους του κ. Πολυβίου δεν τεκμηριώνεται από τις μαρτυρίες και από το υλικό που παρουσιάστηκε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής, αντίθετα, πολλά συμπεράσματα του κ. Πολυβίου στο πόρισμά του - ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο υπό διερεύνηση θέμα - φαίνονται έκδηλα και εκ πρώτης όψεως να στερούνται της απαραίτητης τεκμηρίωσης», λέγοντας ότι ο Π. Πολυβίου «έχει υπερβεί τους όρους της εντολής του». Τη θέση του Κύπριου Προέδρου στηρίζει το ΑΚΕΛ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν μπαίνει θέμα παραίτησής του.

Σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ απαιτούν παραίτηση του Δ. Χριστόφια από την προεδρία της Δημοκρατίας, ή άμεση προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με το ΔΗΣΥ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχισαν οι συνεδριάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής(2011-07-26 00:00:00.0)
«Προέχει η αντιμετώπιση των συνεπειών της τραγωδίας»(2011-07-16 00:00:00.0)
Διεργασίες στο κυβερνητικό μέτωπο(2010-02-09 00:00:00.0)
Υπέρ της «8ης Ιούλη» ο ΓΓ του ΟΗΕ(2007-09-25 00:00:00.0)
Ισχυρισμοί Γκιουλ για «δύο δημοκρατίες και δύο κράτη»(2007-09-20 00:00:00.0)
Ο Δ. Χριστόφιας υποψήφιος πρόεδρος της Βουλής(2006-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ