Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Να πτωχεύσει το κεφάλαιο όχι ο λαός

Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε για το αν έχει περάσει ποτέ από το μυαλό του «το ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει η χώρα στα χέρια σας και να αναγκαστείτε να πείτε το νέο "δυστυχώς επτωχεύσαμεν"». Η απάντηση είναι αποκαλυπτική της στρατηγικής και των στόχων που υπηρετεί η κυβέρνηση: «Εχει ποτέ περάσει από το δικό σας μυαλό και το μυαλό κάθε άλλου Ελληνα πολίτη το ενδεχόμενο αυτό; Αν λοιπόν έχει περάσει από το μυαλό κάποιου, τότε αυτός πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση. Το ζήτημα δεν είναι αν η χώρα θα χρεοκοπήσει στα χέρια μου, αλλά αν η χώρα θα χρεοκοπήσει επειδή δεν κινήθηκαν έγκαιρα τα χέρια και το μυαλό των πολιτών της».

Δεν υπάρχει πιο ωμός εκβιασμός στο λαό να σκύψει το κεφάλι και να γίνει συνεργός στη χρεοκοπία του. Ταυτόχρονα, όμως, δεν υπάρχει και πιο κυνική ομολογία ότι η χρεοκοπία δεν είναι ίδια για το λαό και το κεφάλαιο και πως, για να σωθεί η πλουτοκρατία, πρέπει να πτωχεύσει η εργατική λαϊκή οικογένεια. Αυτό παραδέχεται ο υπουργός Οικονομικών, καλώντας τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να αποδεχτούν τα φιλομονοπωλιακά μέτρα που επιβάλλουν η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της στο όνομα της κρίσης. Να αποδεχτούν, δηλαδή, μέτρα όπως η μείωση των μισθών, το τσεκούρωμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η ραγδαία ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και πάει λέγοντας.

Αθροιζόμενα, όμως, όλα αυτά τα μέτρα οδηγούν στη χρεοκοπία του λαού, που είναι ήδη πραγματικότητα για τη συντριπτική πλειοψηφία του. Οσο βαθαίνουν οι ανατροπές, που σύμφωνα με τους προκλητικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης απομακρύνουν τη χώρα από τη χρεοκοπία, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η επιβίωση για τους ανθρώπους του μόχθου, τόσο βαθαίνει η φτώχεια και η εξαθλίωση για εκατομμύρια εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες. Αντίστροφα, τόσο διασφαλίζονται τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, η οποία διαπραγματεύεται με καλύτερους όρους τη θέση της στον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου και ταυτόχρονα αναπτύσσει κερδοφόρες συμμαχίες με άλλες μερίδες του κεφαλαίου, στην ΕΕ και παγκόσμια, που έρχονται να επενδύσουν στα αποκαΐδια των εργατικών λαϊκών κατακτήσεων.

Το ποια Ελλάδα προσπαθούν να σώσουν από τη χρεοκοπία η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της είναι φανερό. Χαράτσια και μέτρα για το λαό, φοροαπαλλαγές, ΕΣΠΑ και τζάμπα εργατική δύναμη στο κεφάλαιο. Αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων για τη λαϊκή οικογένεια, μείωση της φορολογίας και απαλλαγή από τα χαράτσια για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση είναι του κεφαλαίου. Γι' αυτό πασχίζει, γι' αυτό μοχθεί. Ομως η κρίση είναι του κεφαλαίου. Ξεπήδησε από την υπερκερδοφορία του και στη διαχείριση για το ξεπέρασμά της γεννιούνται ήδη οι όροι για τον επόμενο κύκλο κρίσης. Ο λαός είναι ο μόνος που μπορεί να σπάσει αυτόν το φαύλο κύκλο. Η δική του Ελλάδα είναι διαφορετική από αυτή των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των καπιταλιστών, όπως η ευημερία του είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ανάπτυξη που υπηρετεί το κεφάλαιο. Οργάνωση παντού και ισχυρό ΚΚΕ για να πτωχεύσει η πλουτοκρατία, όχι ο λαός.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ