Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στήριξη από το ΝΑΤΟ για το ΡΚΚ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Υποστήριξη στην Τουρκία έναντι των «ανταρτών» του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) προτίθεται να παρέχει το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δηλώσεις του γγ της «Συμμαχίας», Αντερς Φον Ράσμουσεν, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό θα γίνει μέσω της παροχής πληροφοριών. Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο Α. Ράσμουσεν υπεραμύνθηκε των θέσεων της Αγκυρας, χαρακτηρίζοντας τις «κουρδικές επιθέσεις», ως «απάνθρωπες», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις «προσπάθειες» της Τουρκίας για επίλυση του προβλήματος. Επί του παρόντος ωστόσο, το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι δεν προτίθεται να αναπτύξει στρατό επί τουρκικού εδάφους, αναφέροντας ότι η «Συμμαχία» «δεν εμπλέκεται» σε αποφάσεις εθνικών κρατών για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας».

Οι ΝΑΤΟικές δηλώσεις δε θεωρούνται ασύνδετες με την πρόσφατη αποδοχή της Αγκυρας να δεχθεί επί τουρκικού εδάφους την «αντιπυραυλική ασπίδα», στο πλαίσιο της προσπάθειας αναβάθμισής της ως περιφερειακή δύναμη.

Την Κυριακή χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, μετά από κάλεσμα διαφόρων οργανώσεων και πολιτικών κομμάτων στο Κιουρετσίκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας στην επαρχία Μαλάτεια, ενάντια της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης, για την εγκατάσταση στην περιοχή του συστήματος ραντάρ της ΝΑΤΟικής «αντιπυραυλικής ασπίδας». Σύμφωνα με το δίκτυο ΝΤV οι ομιλητές της κινητοποιήσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ότι «ενέδωσε» στις «ιμπεριαλιστικές» απαιτήσεις των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ