Σάββατο 1 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΣΑΡΚΟΖΙ
Παζάρια στο φόντο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας

Η χασούρα των γαλλικών τραπεζών από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, στο επίκεντρο της χτεσινής συζήτησης

Νέα χαράτσια και μέτρα περιμένουν το λαό αν δεν ξεσηκωθεί και οργανωμένα αντιπαλέψει την κυρίαρχη πολιτική, μέχρι την ανατροπή της
Νέα χαράτσια και μέτρα περιμένουν το λαό αν δεν ξεσηκωθεί και οργανωμένα αντιπαλέψει την κυρίαρχη πολιτική, μέχρι την ανατροπή της
Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να οδηγήσει στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα, μετέφερε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί. Είχαν προηγηθεί την Πέμπτη το βράδυ διαδοχικές συναντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο Αν. Μέρκελ, και χτες το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οι συναντήσεις έγιναν στο φόντο της κρίσης που βαθαίνει και καθώς οξύνονται οι έντονες αντιθέσεις και ανταγωνισμοί στους κόλπους της ΕΕ, ανάμεσα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και μερίδες της πλουτοκρατίας, με δοσμένη πάντα την ενιαία επιθετικότητά τους ενάντια στο λαό. Σ' αυτό το πνεύμα, και με στόχο νέους, αναγκαίους για το κεφάλαιο συμβιβασμούς, πυκνώνουν τα σενάρια για νέα γαλλο - γερμανική «πρωτοβουλία» και επανεξέταση της απόφασης της 21ης Ιούλη, για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Ν. Σαρκοζί προανήγγειλε συνεργασία την επόμενη βδομάδα με την Αν. Μέρκελ, για τον καθορισμό «μεθόδων και μέσων για την ολοκλήρωση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης και τη διαφύλαξη του κοινού νομίσματος». Οι έντονες διεργασίες και επαφές, έχουν στο επίκεντρό τους την όσο το δυνατόν μικρότερη ζημιά από την καταστροφή κεφαλαίου για τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους της Γαλλίας και της Γερμανίας, σε ένα ενδεχόμενο μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τα παζάρια της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή της απόφασης της 21ης Ιουλίου, πρόταξε την βούληση της κυβέρνησης να ισοπεδώσει τα λαϊκά στρώματα. «Η Ελλάδα θα τηρήσει απολύτως τις δεσμεύσεις της και, βεβαίως, θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως και κάνει, με οποιοδήποτε τίμημα και κόστος», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Σαρκοζί. Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο της Γαλλίας «να στείλει εμπειρογνώμονες για να δουν τι κάνει η Ελλάδα, ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα για ό,τι κάνουμε, για όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που γίνονται».

Κοροϊδεύουν κατάμουτρα τη λαϊκή οικογένεια

Από την πλευρά του, ο Ν. Σαρκοζί, όπως και και η Αν. Μέρκελ, τόνισε ότι η γαλλική κυβέρνηση θα περιμένει την «έκθεση» της τρόικας, προκειμένου να προχωρήσει η ενεργοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Ο ίδιος υποστήριξε δημαγωγικά ότι η «Ευρώπη είναι μια οικογένεια» και ισχυρίστηκε ότι «όταν ένα μέλος της οικογένειας έχει δυσκολίες τα άλλα μέλη θα πρέπει να κινητοποιηθούν για να το βοηθήσουν».

Προκαλώντας το λαό, που στενάζει κάτω από τα βάρβαρα μέτρα, ο Ν. Σαρκοζί ανέφερε ότι «ο ελληνικός λαός έχει πολύ ταλαιπωρηθεί αυτούς τους τελευταίους μήνες και εβδομάδες. Ομως για πολλά χρόνια οι μεταρρυθμίσεις είχαν αναβληθεί και γεννήθηκαν κακές συνήθειες». Τόνισε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε «για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει με προσοχή και ακρίβεια όλες τις υποχρεώσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα».

Φανερώνοντας την αγωνία του για τους γαλλικούς τραπεζικούς ομίλους που είναι εκτεθειμένοι στη διαδικασία χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο Γάλλος πρόεδρος, ανέφερε ότι στις ΗΠΑ, όταν «η τράπεζα "Λίμαν Μπράδερς" χρεοκόπησε, ήταν το σύνολο του τραπεζικού συστήματος που πλήρωσε» και σημείωσε: «Είναι αδύνατο να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα για λόγους οικονομικούς και για λόγους ηθικούς». Τέλος, ο Γ. Παπανδρέου στη Βαρσοβία συναντήθηκε με τους πρωθυπουργούς της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Εσθονίας και τους προέδρους της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια υπό το φόβο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας(2011-06-18 00:00:00.0)
Με αναδιάρθρωση του χρέους το μνημόνιο διαρκείας(2010-11-16 00:00:00.0)
Προαναγγέλλει νέα μέτρα και στοχοποιεί το κίνημα(2010-03-11 00:00:00.0)
Θερμή στήριξη στο χτύπημα του λαού(2010-03-09 00:00:00.0)
Επικίνδυνα παιχνίδια με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς...(2010-02-27 00:00:00.0)
Επίσημη επίσκεψη στη Συρία ανακοίνωσε ο Σαρκοζί(2008-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ