Σάββατο 1 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαίρει και αποπροσανατόλιζε...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κανένα πρόβλημα δεν έχει ο ΛΑ.Ο.Σ. στην εξεύρεση εξιλαστήριων θυμάτων. Συνήθως στο ρόλο αυτό θέλει τους μετανάστες, που τους κατηγορεί ως και για το προπατορικό αμάρτημα. Αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι μια χαρά του κάνουν, όπως φάνηκε κι απ' τη χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου του σχετικά με το ενιαίο μισθολόγιο: «Αν το ενιαίο μισθολόγιο είχε γίνει πριν 20 χρόνια δεν θα είχαμε σήμερα ανάγκη ούτε τον κ. Ράιχενμπαχ, ούτε την τρόικα, ούτε τον κακό μας εαυτό...».

Δηλαδή, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων εκτροχίασαν τα δημοσιονομικά της χώρας, αυτοί φταίνε για την καπιταλιστική κρίση. Αν εγκαίρως - ισχυρίζεται ο ΛΑ.Ο.Σ. - είχαν ψαλιδιστεί ούτε ο καπιταλισμός θα βυθιζόταν στην κρίση, ούτε τα χρέη και τα ελλείμματα θα άγγιζαν τον Θεό. Στην πυρά, λοιπόν, και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι μισθοί τους και τα δικαιώματά τους. Δεν είναι ξένη στο ΛΑ.Ο.Σ. η προσπάθεια ενεργοποίησης του περιβόητου «κοινωνικού αυτοματισμού». Αλλωστε, ξέρει πως αν οι εργάτες και οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα στραφούν ο ένας κλάδος εναντίον του άλλου, όλοι μαζί εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων και οι Ελληνες εργάτες εναντίον των μεταναστών εργατών, η τάξη που εκπροσωπεί, πολιτικά ανενόχλητη, θα μπορέσει να συνεχίσει να τους τσακίζει όλους μαζί. Ο δρόμος θα είναι ανοιχτός και τα «σκυλιά» όχι απλώς δεμένα αλλά θα «τρώγονται» και μεταξύ τους.

Η αντιδραστική αισχρή προπαγάνδα του ΛΑ.Ο.Σ. πρέπει να πέσει στο κενό. Κάθε άνθρωπος του μόχθου, όπου κι αν δουλεύει, στον διπλανό του οφείλει να δει όχι τον αντίπαλο αλλά τον σύμμαχό του στην κοινή πάλη εναντίον του κοινού εχθρού. Το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματα που το εκπροσωπούν, όπως ο ΛΑ.Ο.Σ., ευθύνονται για την κρίση, τα χρέη, τα ελλείμματα. Αυτοί πρέπει να πληρώσουν. Και θα πληρώσουν. Ας μην έχουν καμία αμφιβολία γι' αυτό.

Η αποσπασματικότητα τους μάρανε...

Δήλωσε χτες ο Φ. Κουβέλης: «Στη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η πλειονότητα του ελληνικού λαού, έρχεται να προστεθεί και αυτή η συμπεριφορά της κυβέρνησης που είναι αποσπασματική, ευκαιριακή και αντιφατική. Αυτό διαμορφώνει μια πρόσθετη περαιτέρω αβεβαιότητα και αγωνία για την κοινωνία που δεινοπαθεί και ασφυκτιά (...) Καινούργια ανασφάλεια προστίθεται στους εργαζομένους με τα όσα αντιφατικά προσδιορίζουν την κυβερνητική πολιτική για την εργασιακή εφεδρεία και τούτο ανεξάρτητα από την κατηγορηματική αντίθεσή μας με το μέτρο αυτό».

Η δεινή οικονομική κατάσταση του λαού όμως δεν έπεσε από τον ουρανό. Η κυβέρνηση και η πολιτική της την προκάλεσαν, για χάρη του κεφαλαίου. Οποιος πραγματικά από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων θέλει να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, το βέβαιο είναι ότι θα προσπεράσει αδιάφορα αυτά που της προσάπτει ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Στα βασικά και κρίσιμα για τη ζωή του λαού ούτε αποσπασματική, ούτε ευκαιριακή, ούτε αντιφατική είναι η κυβερνητική πολιτική. Τι το αντιφατικό βρίσκει ο Φ. Κουβέλης στο γεγονός ότι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι οι μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων; Που μειώνει μισθούς και συντάξεις; Που επιβάλλει φοροληστεία του λαού; Τι το ευκαιριακό και αποσπασματικό εντοπίζει σε μια πολιτική που στέλνει το λαό και τα δικαιώματά του στο απόσπασμα; Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική της κυβέρνησης, στο πλαίσιο και της ευρωενωσιακής στρατηγικής, και η επίθεσή της στο λαό είναι ολομέτωπη και συνεχώς εντεινόμενη. Οποιος δεν το ομολογεί, όποιος ασκεί κριτική στους χειρισμούς και στις διαδικασίες, προσφέρει στην κυβέρνηση πολύτιμη βοήθεια.

Δημοτική... τρόικα για μετανάστες

«Η "Ενότητα για τη Νέα Ιωνία" είναι η όχθη της κοινωνικής αλληλεγγύης, της συνύπαρξης και της αποδοχής. Αντί για ξενοφοβία ή εκδηλώσεις βίας σε βάρος μεταναστών (ιδιαίτερα Πακιστανών, που δεν τους επιτρέπεται να φέρουν εδώ την οικογένειά τους), επιζητούμε την ένταξη στην κοινωνία μας, τη γνωριμία με τον πολιτισμό τους».

Η «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» (στηρίχτηκε από το ΣΥΝ, μέρος του ΠΑΣΟΚ και άλλες... αριστερές δυνάμεις) είναι η νυν Δημοτική Αρχή και τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμά της, όπου προτάσσεται το σύνθημα: «Να μετατρέψουμε το φόβο και την οργή για την κρίση σε τοπική δύναμη κοινωνικής αλληλεγγύης, βαθιάς οικολογικής και συμμετοχικής αλλαγής».

Η Δημοτική Αρχή της Νέας Ιωνίας φρόντισε να αποδείξει δις το ακριβώς αντίθετο για τους μετανάστες: Την 1/8/2011 με τη συνεργασία των όμορων Δήμων Γαλατσίου και Φιλοθέης - Ψυχικού, την παρουσία της Αστυνομίας και εισαγγελέα κατεδάφισε τον αυθαίρετο καταυλισμό των Τσιγγάνων - είναι μετανάστες από την Αλβανία - ενώ στις 26/9/2011 ο δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης, ως πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας της Νέας Ιωνίας, έδωσε εντολή να σχηματιστεί μεικτό κλιμάκιο αντρών της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛ.ΑΣ. και με τη συνοδεία απορριμματοφόρου κατέστρεψαν την πραμάτεια μικροπωλητών, πετώντας στα σκουπίδια και τα κουλούρια ενός φουκαρά κουλουρά, γιατί τους θεώρησαν υπεύθυνους για το πάγωμα της αγοράς στη Νέα Ιωνία. «Στους μικροπωλητές (κατά κύριο λόγο Πακιστανούς μετανάστες) επιβλήθηκαν και υψηλά πρόστιμα ύψους 7.000 ευρώ (όπως προβλέπεται από το νόμο), ενώ, όπως καταγγέλθηκε, έγιναν επιχειρήσεις και σε σπίτια όπου έμεναν κάποιοι εξ αυτών», αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου μπήκε - και συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα - από τους συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Πώς μπορούν οι φουκαράδες οι μετανάστες να αντέξουν τα πρόστιμα 7.000 ευρώ, διά χειρός της δημοτικής... τρόικας; Και η υποτιθέμενη ένταξή τους στην κοινωνία να επαφίεται στη... συμμετοχική συνεργασία Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας!!

Λίγη τσίπα δεν υπάρχει πια;

Αντιλαϊκές «τομές» στην Υγεία

Η κυβέρνηση, έλεγε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Υγείας, χρειάζεται ακόμα ένα 5μηνο για να «ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έγινε τα τελευταία χρόνια στην Υγεία». Κι είχε απόλυτο δίκιο... Απ' την ανάποδη, βέβαια. Δηλαδή ότι η παρέμβαση αυτή θα έχει περικοπές στις ήδη υποβαθμισμένες δημόσιες παροχές Υγείας και καρατόμηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα Υγείας και Πρόνοιας. Μ' άλλα λόγια, θα επιβληθούν και στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας οι δραματικές ανατροπές που επιχειρούνται στο πλαίσιο των γενικότερων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, που επιτάσσει η βαρβαρότητα της καπιταλιστικής κρίσης.

Δείγμα αυτής της παρέμβασης ήταν η υπογραφή των συμβάσεων των εκπροσώπων των Διοικητικών Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ), με την οποία εκχωρούνται 556 κρεβάτια των δημόσιων νοσοκομείων για τη νοσηλεία των «πελατών» των εταιρειών. Ηταν μια ρύθμιση που θεσμοθετήθηκε το 1997 - με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - και επικαιροποιήθηκε νομικά το 2001 και το 2011 - και πάλι από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Με αυτόν τον τρόπο, ενώ εμφανίζονται τα δημόσια νοσοκομεία να έχουν πρόσθετα έσοδα, στην ουσία τα ασφαλιστικά ταμεία πριμοδοτούν τις ασφαλιστικές εταιρείες με «μαξιλαράκι» τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια - τα λεγόμενα DRGs. Τα DRGs είναι ο νέος τρόπος χρέωσης των ασφαλιστικών ταμείων προς τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταβάλλουν νοσήλιο αυξημένο μέχρι και 29,4% σε σχέση με το λεγόμενο «ημερήσιο κλειστό νοσήλιο», που ισχύει μέχρι σήμερα.

Και ιδού η απόδειξη: Κάποιος εισάγεται σε ένα δημόσιο νοσοκομείο για επέμβαση, η οποία, σύμφωνα με το νέο σύστημα τιμολόγησης θα χρεωθεί 1.281 ευρώ για ορισμένες μέρες νοσηλείας και στη λεγόμενη Γ' θέση. Αν, λοιπόν, ο ασφαλισμένος κάνει χρήση της - πρόσθετης - ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να νοσηλευτεί σε καλύτερη θέση «σε μονόκλινα ή δίκλινα δωμάτια ή θέση πολυτελείας», όπως προβλέπει η σύμβαση. Το κόστος νοσηλείας σε αυτήν την περίπτωση θα πληρωθεί ως εξής: Το ΙΚΑ θα καταβάλει τα 1.281 ευρώ και η ασφαλιστική εταιρεία θα καταβάλει μια προσαύξηση κατά 50%. Δηλαδή 640,5 ευρώ. Σύνολο 1.921,5 ευρώ. Αν κάποιος δεν έχει Κοινωνική Ασφάλιση και έχει μόνο ιδιωτική ασφάλιση, τότε η ασφαλιστική εταιρεία θα καταβάλει ποσό ίσο με το DRGs προσαυξημένο κατά 20%. Δηλαδή, στην περίπτωση της συγκεκριμένης επέμβασης, η ασφαλιστική εταιρεία θα καταβάλει μόνο 1.537,2 ευρώ!

Το κερασάκι όμως ήρθε με το προσχέδιο του κανονισμού παροχών Υγείας που θα προσφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Εκεί γίνεται η σφαγή και αυτών των υποβαθμισμένων παροχών και η θεσμοθέτηση των άγριων χαρατσιών που δεν ίσχυαν μέχρι σήμερα. Εδώ περικόπτονται τα ποσά που χορηγούνταν για επίδομα τοκετού, φυσικοθεραπείες, αεροθεραπείες, λογοθεραπείες, αποκλειστική νοσοκόμα, αλλά και για τις ανάγκες ευπαθών ομάδων του πληθυσμού όπως νεφροπαθείς, διαβητικοί, άτομα με μεσογειακή αναιμία καθώς και άλλες κατηγορίες. Για πρώτη φορά καθιερώνεται συμμετοχή των ασφαλισμένων στην προμήθεια βοηθητικών θεραπευτικών μέσων, καθώς και στα προϊόντα ειδικής διατροφής, ενώ προβλέπεται επιβάρυνση 15% όλων των ασφαλισμένων για παρακλινικές εξετάσεις σε συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια.

Οι τελευταίες επιλογές της κυβέρνησης επιβάλλουν την κοινή πάλη των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, των υγειονομικών και τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Στην υπηρεσία του κεφαλαίου...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ, από απόψεις και εκτιμήσεις για την πορεία της κρίσης βρίθει η επικαιρότητα. Ο καθένας λέει το λογάκι του...

Ο Τζορτζ Σόρος ζητάει ενιαία διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη, ο Γερμανός πρώην υπουργός Π. Στάινμπρουκ δηλώνει πως η Ελλάδα έχει πτωχεύσει και ο Ρομπάι με τον Σόιμπλε ζητούν άμεση εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.

Σε αυτούς προσθέστε μια έκθεση της HSBC, που προβλέπει κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης, και καμιά 50αριά «διακεκριμένους οικονομολόγους», που ζητάνε επίσης «άμεσα» και «αποφασιστικά» μέτρα.

Ποιος από όλους αυτούς - αλλά και όσους θα ακούσουμε ακόμη - ασχολείται με το επίπεδο ζωής και τα δικαιώματα των εργαζομένων τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ελλάδα;

Φυσικά, κανένας. Τέτοιες απόψεις είναι εξοβελισμένες από τον «παγκόσμιο προβληματισμό» για την οικονομική κρίση και φυσικά την κατεύθυνση ακολουθούν πιστά και τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, άπαντες συζητάνε με δεδομένες τις πολιτικές λιτότητας, υπερφορολόγησης και κατάργησης δικαιωμάτων που εφαρμόζονται παντού στην ΕΕ, είτε υπάρχει δημόσιο χρέος, είτε όχι.

Προφανώς, οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από όλους αυτούς τους «ειδικούς» και τους «γκουρού» της παγκόσμιας οικονομίας. Στο κάτω κάτω τα συμφέροντά τους υπηρετούν μια και όλοι εμπλέκονται με συγκεκριμένες μερίδες του κεφαλαίου.

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 6 ΟΚΤΩΒΡΗ παρατείνεται - σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν - η ημερομηνία για την πληρωμή της περίφημης «εισφοράς αλληλεγγύης». Για να... διευκολυνθούν, λέει, οι φορολογούμενοι.

Από τέτοιες «διευκολύνσεις» πολλές θα δούμε ακόμη και πολλές ημερομηνίες θα παραταθούν. Ομως, σε τίποτε δε θα αλλάξει αυτό την πραγματικότητα. Αυτή που λέει ότι ο κόσμος και ΔΕΝ ΕΧΕΙ και δεν θέλει να πληρώσει τα χαράτσια που του επιβάλλουν.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Λυσσαλέα επίθεση κατά των κινητοποιήσεων

Γρηγοριάδης Κώστας

Από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα αποφάσισαν να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους και να παρεμποδίσουν με κάθε μορφή οργανωμένης πάλης την άγρια φοροληστεία και να αποτρέψουν την εξαθλίωση που τους επιφυλάσσουν, το μαύρο αντιλαϊκό μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας - ΝΔ και αστικά ΜΜΕ άρχισε να επιτίθεται με λύσσα κατά των λαϊκών κινητοποιήσεων. Η κυβέρνηση επιστρατεύει τους εισαγγελείς για να τρομοκρατήσει τους μαθητές που αγωνίζονται, η ΝΔ μπαίνει μπροστά και αξιώνει να ψηφιστεί νόμος που θα καταργήσει ουσιαστικά τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τα αστικά ΜΜΕ «στοχοποίησαν» ήδη τις καταλήψεις στα υπουργεία ως «παράλογες αντιδράσεις συντεχνιών που βυθίζουν τη χώρα στην ανομία». «Τι νόημα έχουν, π.χ., οι καταλήψεις υπουργείων όταν το μόνο που μπορούν να επιτύχουν είναι να τσαλακώσουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και να πείσουν τους δανειστές μας και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης στην Ευρώπη ότι η χώρα δεν αξίζει τις προσπάθειες που γίνονται για τη σωτηρία της;», αναρωτιούνται στο χθεσινό άρθρο τους «Τα Νέα», με εξόφθαλμα εχθρική διάθεση απέναντι στους λαϊκούς αγώνες. Από το μαύρο μέτωπο δε θα μπορούσε βέβαια να λείπει το κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη, ο εκπρόσωπος της οποίας κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει δράση, δηλαδή καταστολή. «Η κυβέρνηση δείχνει ανοχή στις συντεχνιακές ομάδες που παρανομούν και δεν κάνει τίποτα για να τις αντιμετωπίσει», υποστήριξε. Ο λαός δεν έχει κανέναν λόγο να τους φοβάται. Αντίθετα έχει έρθει η ώρα αυτός να τους τρομοκρατήσει και να δείξει τη δύναμή του βάζοντας ανοιχτά ως στόχο τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Να πληρώσει η «συντεχνία» της πλουτοκρατίας

«Από τη στιγμή που αναλάβαμε την πολιτική υποχρέωση να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, περιορίζοντας το εισόδημα εκατομμυρίων Ελλήνων, αποτελεί χρέος ηθικό να μην υποκύψουμε στις συντεχνιακές απαιτήσεις για διατήρηση προνομίων άλλης εποχής». Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από τη δήλωση που έκανε ο υπουργός Μεταφορών Γ. Ραγκούσης μετά τη συνάντηση που είχε χτες με την τρόικα. Τον κυνισμό, τα ψέματα, τον «κοινωνικό αυτοματισμό» ή την επίδειξη πυγμής απέναντι στο λαό; Τέτοιες δηλώσεις πρέπει να γυρίζουν μπούμερανγκ σε αυτούς που τις κάνουν, πρέπει να φουσκώνουν το ποτάμι της λαϊκής οργής. Κανένας δεν πρέπει πλέον να ανέχεται την κοροϊδία, κανείς να μην πιστεύει τα παραμύθια τους και πολύ περισσότερο ότι με τα βάρβαρα μέτρα «θα σώσουν την πατρίδα». Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να συνειδητοποιήσουν ότι η κυβέρνηση θέλει να «βγάλει τη χώρα από την κρίση» πατώντας πάνω στα ερείπια των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, μετατρέποντας τη χώρα σε «ειδική ζώνη» φτηνής εργατικής δύναμης, φτώχειας και εξαθλίωσης του λαού. Προκειμένου να διευκολυνθεί η επέλαση των μονοπωλίων και να ανοίξουν οι δίοδοι για νέα πεδία κερδοφορίας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους, συντρίβονται τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα», που εξωθούνται στην ανεργία και την ανέχεια με το στίγμα της «συντεχνίας». Ομως ο λαός πλέον γνωρίζει ότι οι μόνες συντεχνίες που όχι μόνο διατηρούν αλλά και ενισχύουν εν μέσω κρίσης τα προνόμιά τους είναι οι συντεχνίες των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλοξενοδόχων, των μεγαλεμπόρων, των βιομηχάνων κ.ο.κ. Ακριβώς εκεί πρέπει να στρέψει την πάλη του, να πληρώσει η πλουτοκρατία την κρίση και να ανατραπεί η εξουσία της.

«Εκκωφαντική» συνενοχή

Εδώ και δύο βδομάδες, δηλαδή από τη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει κάνει ούτε μία δήλωση, δεν έχει αρθρώσει ούτε μία λέξη (!) για τα άγρια μέτρα που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα που χρεοκοπούν και εξαθλιώνουν το λαό. Φυσικά, δεν πρόκειται για τυχαία παράλειψη, αλλά για μια συνειδητή επιλογή που είχε στόχο να στείλει μήνυμα συναίνεσης και συστράτευσης στον πόλεμο που διεξάγει η πλουτοκρατία κατά του λαού. Φυσικά, στο διάστημα αυτό η ηγεσία της ΝΔ δεν έμεινε μόνο σε συμβολικές κινήσεις, αλλά έβαλε γερές πλάτες στην πράξη είτε καλώντας το λαό να πληρώσει τα χαράτσια είτε διακηρύσσοντας το σεβασμό της στους αντιλαϊκούς νόμους και τους στόχους του μεσοπρόθεσμου είτε προτείνοντας μια πιο αποτελεσματική εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας... Χτες, λοιπόν, ο Αντ. Σαμαράς «έσπασε τη σιωπή του» και μίλησε. Τι είπε; Οτι «φτάσαμε στο σημείο ο κόσμος να μην ξέρει τι του ξημερώνει αύριο και δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση να μην καταλαβαίνει τι τραβάει ο κόσμος» (!). Για την ταμπακιέρα, δηλαδή για τα βάρβαρα μέτρα, και πάλι λέξη. Στην πραγματικότητα η «εκκωφαντική σιωπή» μαρτυράει την έμπρακτη συναίνεση και συνενοχή στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, και ειδικά αυτοί που έως τώρα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν αλλάζουν, πρέπει να τα εγκαταλείψουν αποφασιστικά και διά παντός και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει ούτε λύση, ούτε σωτηρία για το λαό χωρίς αντιπαράθεση με το μεγάλο κεφάλαιο και τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κόντρα στο τελικό χτύπημα

Το τελικό χτύπημα που ετοιμάζεται να καταφέρει η κυβέρνηση ενάντια στους δημόσιους υπαλλήλους, με τις απολύσεις και το λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο, ήταν καλοσχεδιασμένο από την αρχή. Βάση του ήταν η δυσφήμιση, η συκοφαντία και η διαβολή όσων απασχολούνται στο δημόσιο τομέα, λόγω της μονιμότητας που είχαν εξασφαλισμένη και των μεγαλύτερων σε ορισμένες περιπτώσεις τους αποδοχών, συγκριτικά με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Στηρίχθηκε σε μια πρωτοφανή επιχείρηση διαχωρισμού και διάκρισης των εργαζομένων, οι οποίοι, διασπασμένοι σε πολλά μέτωπα, αποτελούν ευκολότερα θύματα για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν.

Οι κομμουνιστές δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να πάρουν πάνω τους το δημόσιο τομέα, όπως τον έστησαν και τον κατάντησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ισα ίσα. Γνωρίζουν ότι πρόκειται για έναν κρατικό μηχανισμό, μηχανισμό ιδεολογικής χειραγώγησης και καταστολής, προσανατολισμένο αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Μηχανισμό τον οποίο τα κόμματα εξουσίας θεωρούν δικό τους φέουδο, κρατώντας σε ομηρία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους για να στηρίζουν τη δική τους κυβερνητική εξουσία. Πρόκειται για ένα Δημόσιο, το οποίο λειτουργεί για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, ενώ είναι όλο και πιο εχθρικό για τα λαϊκά στρώματα που καταφεύγουν στις υπηρεσίες του.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν έχουν καμιά άμεση σχέση με την εικόνα που αυτό παρουσιάζει. Πολύ περισσότερο, καμιά σχέση με τη πραγματικότητα δεν έχει η άποψη που λέει ότι για τα δεινά της κοινωνίας και για τα ελλείμματα φταίνε «οι ακριβοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι». Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Για παράδειγμα, οι μισθοί και οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων το 1990 αποτελούσαν το 14,1% του ΑΕΠ, ενώ για φέτος το σχετικό κονδύλι έχει συρρικνωθεί στο 8,7% του ΑΕΠ.

Αλλού ξοδεύονται τα λεφτά του Δημοσίου. Πρώτα και κύρια για τη χρηματοδότηση των εκπροσώπων του κεφαλαίου και την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων για να κάνουν επενδύσεις. Οι πόροι του Δημοσίου, οι φόροι, δηλαδή, που συγκεντρώνονται από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εξατμίζονται επίσης σε εκατοντάδες φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τις επιχειρήσεις, στην εξευτελιστικά χαμηλή φορολόγηση των κερδών, στην πλήρη φοροαπαλλαγή που ισχύει για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, τις τεχνικές εταιρείες με έδρα το εξωτερικό, τους παίχτες του Χρηματιστηρίου κ.λπ.

Το κλείσιμο δεκάδων οργανισμών και υπηρεσιών, η αποψίλωση του Δημοσίου από δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και οι σχεδιαζόμενες μεγάλες περικοπές των εισοδημάτων τους δε θα λύσουν κανένα απολύτως δημοσιονομικό πρόβλημα, ενώ θα επιδεινωθούν οι συνθήκες ζωής για ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων, πολλοί από τους οποίους θα αναγκαστούν να ζήσουν σε συνθήκες φτώχειας και ανέχειας. Μαζί, θα αποτελέσουν τη βάση για μια νέα επίθεση στους μισθούς και τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, θα οδηγήσουν στην ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας.

Η επίθεση στα εργασιακά - μισθολογικά δικαιώματα των μισθωτών και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι ενιαία και μπορεί να την αποκρούσει μόνο ένα πανεργατικό - παλλαϊκό κίνημα, με στόχο την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν τη δική τους ευκαιρία να δώσουν το «παρών» στην απεργιακή μάχη της ερχόμενης Τετάρτης, μαζί με τα συνδικάτα, τις ταξικές δυνάμεις, που από την πρώτη στιγμή αποκάλυψαν και κατάγγειλαν στους εργαζόμενους τα σχέδια της κυβέρνησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ