Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με αναδιάρθρωση του χρέους το μνημόνιο διαρκείας

Θετικοί, στο θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων της τρόικας, δήλωσαν Παπανδρέου - Σαρκοζί από το Παρίσι

Περίοδο άγριας λιτότητας χωρίς ημερομηνία λήξης προανήγγειλε χτες από το Παρίσι ο Γ. Παπανδρέου, θέτοντας ανοιχτά θέμα επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων στην τρόικα, που θα συνδεθεί με την εφαρμογή ενός «νέου μνημονίου διαρκείας».

Ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Ν. Σαρκοζί και μιλώντας με δημοσιογράφους, σημείωσε ότι η «συζήτηση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής, θα μπορούσε να γίνει σύντομα» στους κόλπους της ΕΕ. Τόνισε, μάλιστα, ότι το θέμα μπορεί να τεθεί με την ευκαιρία της συζήτησης για τη θεσμοθέτηση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης, η οποία θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη.

Σημείωσε ακόμα ότι ο Γάλλος Πρόεδρος «είναι θετικός στο θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων της τρόικας», γεγονός που, όπως ισχυρίστηκε, «αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα». Στο παρασκήνιο της γαλλικής «στήριξης», βέβαια, υπάρχουν οι παραγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για εξοπλιστικά προγράμματα και οι μπίζνες των γαλλικών πολυεθνικών στην Ελλάδα.

Το θέμα της επιμήκυνσης άνοιξε την παραμονή της νέας σφοδρής επίθεσης που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αν τα δάνεια του μηχανισμού δεν συσσωρευτούν σε λίγες χρονιές, αλλά απλωθούν σε ένα μεγαλύτερο διάστημα, είναι πολύ πιο εύκολο για την Ελλάδα να τα αντιμετωπίσει» και πρόσθεσε ότι «τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat για το 2009, μπορούν να επηρεάσουν θετικά το θέμα της αποπληρωμής»(!) αποδεικνύοντας πώς θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση το «φούσκωμα» των αριθμών για να εντείνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επέλασής της.

Οξύτατες αντιθέσεις στην ΕΕ

Με αφορμή την απόφαση της ΕΕ, για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανεισμού, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των αντιθέσεων που μαίνονται στο παρασκήνιο της λυκοσυμμαχίας, λέγοντας:

«Πρέπει να υπάρξει μια οικονομική διακυβέρνηση μέσα στην ευρωζώνη, η οποία έχοντας το ευρώ πρέπει να κάνει ενιαίες πολιτικές. Δηλαδή δεν μπορεί να χρηματοδοτείται η γερμανική οικονομία με δάνεια χαμηλού τόκου και να χρηματοδοτείται η ελληνική οικονομία ή άλλες χώρες με δάνεια υψηλού τόκου, και να έχουν το ίδιο ισχυρό νόμισμα».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι τη συγκεκριμένη θέση τη «βλέπει πολύ θετικά» ο Ν. Σαρκοζί, δείχνοντας ότι στα πλαίσια των έντονων ανταγωνισμών μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων και της ανισόμετρης ανάπτυξης στους κόλπους της ΕΕ, οι κυβερνήσεις επιχειρούν να εξασφαλίσουν όρους καλύτερου ανταγωνισμού για τα εγχώρια μονοπώλια. «Αν η Γερμανία έχει φθηνότερο χρήμα από την Ελλάδα, πώς θα ανταγωνιστούμε εμείς, με τα δικά μας προϊόντα, που θα έχουν επιβαρυνθεί; Αρα λοιπόν, εδώ θέλει μια οικονομική διακυβέρνηση που θα πάρει αποφάσεις», ανέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ρεσιτάλ υποκρισίας έδωσε ο Γ. Παπανδρέου και από το βήμα της συνεδρίασης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι, ασκώντας δήθεν κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για τη θέση της να συμμετέχουν στον προωθούμενο μηχανισμό στήριξης τράπεζες και ιδιωτικά κεφάλαια.

Η θέση της Γερμανίας «ενδεχομένως να οδηγήσει ορισμένες χώρες στη χρεοκοπία», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, καθώς πρόκειται για «ένας είδος αναδιαπραγμάτευσης του χρέους». Σημείωσε ότι η σκληρή στάση της Γερμανίας αναφορικά με τη λειτουργία του «μηχανισμού στήριξης από το 2013 και μετά», με την ανάληψη του βάρους ενδεχόμενης χρεοκοπίας κράτους μέλους της ευρωζώνης από τις τράπεζες και από τους κατόχους και τις αγορές ομολόγων «θα μπορούσε να εξωθήσει ορισμένες οικονομίες σε χρεοκοπία και έχει επηρεάσει ανοδικά το επίπεδο των επιτοκίων στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία».

Λεονταρισμοί χωρίς ουσία

Ο πρωθυπουργός λεονταρίζει, για να κρύψει ότι έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του κάτω από τη συμφωνία - με τους όρους που έθεσαν η Γερμανία και η Γαλλία - για τη σύσταση του μηχανισμού στήριξης στη Σύνοδο Κορυφή της ΕΕ του Οκτώβρη.

Ο ίδιος επιχείρησε επιπλέον να σπείρει αυταπάτες για το ρόλο του τραπεζικού κεφαλαίου, υποστηρίζοντας ότι, αντί να μπουν οι τράπεζες μέσα στο μηχανισμό, η ΕΕ θα μπορούσε να τους επιβάλει ένα φόρο για τις τραπεζικές συναλλαγές που θα κατέληγε στο «ταμείο» του μηχανισμού.

Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αν. Μέρκελ, στη διάρκεια του συνεδρίου της «Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης», επανέλαβε τη θέση για δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να διαχειριστεί τυχόν μελλοντικές κρίσεις, μέσω της ανάληψης από τον ιδιωτικό τομέα μέρους του κόστους αναδιάρθρωσης χρέους κρατών - μελών της ευρωζώνης.

«Τα πάντα διακυβεύονται. Εάν το ευρώ αποτύχει, τότε η Ευρώπη θα αποτύχει» ανέφερε η Μέρκελ, ασκώντας κριτική στους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες για την απόφασή τους να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ