Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο ρόλο του

Παπαγεωργίου Βασίλης

Λυσσαλέα επίθεση κατά των λαϊκών - ταξικών αγώνων σχεδιάζει να κάνει από σήμερα ο ΛΑ.Ο.Σ. στην προσπάθειά του να φανεί χρήσιμος στο σύστημα και αντάξιος της εμπιστοσύνης των μεγάλων αφεντικών. «Ο ΛΑ.Ο.Σ. ετοιμάζεται και για μεγάλη μετωπική αντιπαράθεση με την Αριστερά. Το κόμμα αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους έναντι των διαδηλώσεων και άλλων μορφών κινητοποίησης που υποστηρίζουν τα κόμματα της Αριστεράς και κυρίως το ΚΚΕ, αρχής γενομένης από αύριο Δευτέρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε χτεσινό ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής». Δεν ξέρουμε τι μετωπική αντιπαράθεση θα κάνει αλλά ο αντικομμουνισμός, το ψέμα και η προβοκάτσια, είναι στο DNA του και το έχει αποδείξει περίτρανα. Αλλωστε και σε τέτοια διατεταγμένη υπηρεσία βρίσκεται, άλλοτε ως λαγός του ΠΑΣΟΚ, άλλοτε ως εργαλείο μηχανισμών του συστήματος. Χρήσιμο για την πλουτοκρατία εγκληματικό για το λαό. Ακόμη και στην πιο μαλακή εκδοχή που πασχίζει να περάσει τελευταία, βάζοντας προβιά συγκάλυψης της δηλητηριώδους υφής του. Τη δουλειά τους την κάνει και με αντικομμουνισμό και ψηφίζοντας το μνημόνιο και τα αντιλαϊκά μέτρα και δηλώνοντας πρόθυμος συνεταίρος σε κυβερνήσεις συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

«Κατά συνείδηση» ΠΑΣΟΚ...

«Νομίζω ότι έχει ένα φυσιολογικό χαρακτήρα. Ιδιαίτερα για την Αθήνα θέλω να τονίσω ότι η "Ανοιχτή Πόλη", και μέσα απ' αυτήν οι δυνάμεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, αναδείχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια ως κύρια αντιπολίτευση στην πολιτική που άσκησε ο κ. Κακλαμάνης και νομίζω ότι αυτό εκφράστηκε και στη δεύτερη Κυριακή»! Το απόσπασμα είναι από συνέντευξη του γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δ. Βίτσα στο «Κανάλι 1» χτες. Οι μάσκες έπεσαν, έστω κι αυτές οι λίγες που κράταγε προεκλογικά ο ΣΥΝ. Η ψήφος κατά συνείδηση ήταν ψήφος υπέρ του ΠΑΣΟΚ, όπως είχαμε γράψει και όπως σαφώς ομολογούν τώρα, διεκδικώντας μερίδιο της «νίκης» στο δήμο της Αθήνας που πέρασε στα χέρια του ΠΑΣΟΚ. Διαμηνύουν στην ηγεσία του ότι έβαλαν κι αυτοί το χεράκι τους για την εκλογή Καμίνη. Για να το κρατήσει σαν υποσημείωση το ΠΑΣΟΚ στα μελλοντικά του σχέδια, αυτά που σχετίζονται και με την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Αλλωστε, ο Δ. Βίτσας λίγο μετά συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΝ θέλει την απλή αναλογική καθώς αποτελεί εργαλείο για συνεργασίες, «εξ αυτής προκύπτουν και οι συνθέσεις και κοινές δράσεις» είπε.

... και ιστορίες «συστρατεύσεων»

Κατά τα λοιπά, ερωτώμενος για τα συμπεράσματα που βγάζει το κόμμα του απ' την εκλογική αναμέτρηση δήλωσε ότι το πρώτο αφορά στην ανάγκη συνάντησης των δυνάμεων που «αντιστρατεύονται, αντιπαλεύουν από αριστερές και προοδευτικές θέσεις την πολιτική του μνημονίου». Το δεύτερο αφορά στην εικόνα που εκπέμπει η «αριστερά» καθώς, όπως είπε, «το πρόβλημα έχει σχέση με την εικόνα. Δεν φτάνει να έχεις πειστική απάντηση αν δεν έχεις και έναν συμπαραταγμένο, ενιαία δρώντα, συνεργαζόμενο πολιτικό χώρο (...) Γι' αυτό απαντάει ο ΣΥΝ, να κάτσουμε να βρούμε εκείνα τα ζητήματα - και είναι πολλά - τα οποία είναι κοινά στην αριστερά και αυτά να τα παλέψουμε». Και κατέληξε, «έχει μεγάλη σημασία για την αριστερά να βρίσκουμε το ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο και όχι το μέγιστο κοινό διαιρέτη. Σ' αυτή την κατεύθυνση εμείς εργαζόμαστε».

Εν ολίγοις, η ηγεσία του ΣΥΝ θέλει ενότητα και συστράτευση σε μια βάση που αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτική που υπηρετεί τις ανάγκες των μονοπωλίων, που σήμερα υλοποιείται απ' το ΠΑΣΟΚ, απλώνει δίχτυ προστασίας στο «δάσος» εστιάζοντας στο «δέντρο», δηλαδή το μνημόνιο. Παρότι έχει ήδη αποδειχτεί ότι αυτό δεν είναι παρά ο επιταχυντής για την εφαρμογή μιας πολιτικής υπέρ των μονοπωλίων που ξεδιπλώνεται στο σύνολο των χωρών μελών της ΕΕ. Και αν μη τι άλλο, προκαλούν ειρωνικά μειδιάματα δηλώσεις περί των προσπαθειών που καταβάλλει η ηγεσία του ΣΥΝ για την «ενότητα της Αριστεράς» τη στιγμή που το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει χίλια κομμάτια, με τον καθένα να σέρνει στα υπόλοιπα τα εξ αμάξης.

Ο «ενθουσιασμός»...

Σε ένα σημείο επικεντρώνει την προσοχή της όσον αφορά το β' γύρο των εκλογών η «Δράση» του Στ. Μάνου: στην εκλογή των Γ. Καμίνη στην Αθήνα και του Γ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη. «Η Δράση είναι ενθουσιασμένη. Στήριξε τις υποψηφιότητες Καμίνη και Μπουτάρη και θα στηρίξει τη δουλειά τους στο Δήμο», αναφέρεται στη σχετική δήλωση του Στ. Μάνου που χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ως «λόγο αισιοδοξίας». Ο ενθουσιασμός του Στ. Μάνου δεν οφείλεται μόνο στην εκλογή των δύο υποψηφίων που στήριξε, αλλά γιατί γνωρίζει πολύ καλά ποιο είναι το πρόγραμμά τους και οι αντιλήψεις τους, που ταυτίζονται όχι μόνο με τις δικές του αλλά και με τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και τρόικας. Θέλουν να κάνουν τους δήμους «κέντρα επιχειρηματικότητας» αλλά ας είναι σίγουροι ότι δε θα καλοπεράσουν με το λαό απέναντί τους.

Ο δρόμος του λαού

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και όλα τα κόμματα του κεφαλαίου με σύσσωμα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ανήκουν σε μεγαλοκαπιταλιστές, μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και τις ερμηνείες που δίνουν περί «ανάσας στην κυβέρνηση», αλλά και την επιθεώρηση της «τρόικας», τα αναθεωρημένα υψηλά ελλείμματα και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που είναι προ των πυλών, πιέζουν για συναίνεση ως την αναγκαία προϋπόθεση, όπως ισχυρίζονται, για να πάει μπροστά ο τόπος. Τώρα λένε ψηφίσατε, η δημοκρατία νίκησε και ...τα κεφάλια μέσα. Να αποδεχτούμε το «μνημόνιο», να «κάνουμε τις απαραίτητες θυσίες», που μπορούν δήθεν να «πιάσουν τόπο» αν συμβάλουν όλοι.

Το κεφάλαιο και οι υπηρέτες του, και μέσα από τις διάφορες ανακατατάξεις που επιχειρούνται στο πολιτικό σκηνικό, καλούν τα λαϊκά στρώματα να σκύψουν το κεφάλι, να δεχτούν καρατόμηση των δικαιωμάτων τους, ώστε να μη θιχτεί στο ελάχιστο η κερδοφορία των καπιταλιστών. Να θεωρήσουν ως μονόδρομο την ανάπτυξη που συμφέρει τους καπιταλιστές ως δήθεν αυτή που θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας για το λαό. Να θεωρήσουν μονόδρομο την πολιτική της ΕΕ, γιατί αλλιώς ...η Ελλάδα θα απομονωθεί. Αυτά τα ιδεολογήματα, που συνοδεύονται από τη συναίνεση, τη σταθεροποίηση της πολιτικής ζωής, την ...κοινωνική ειρήνη, σε ένα πράγμα αποσκοπούν, στην υποταγή του λαού. Το κάλεσμά τους είναι κάλεσμα ραγιαδισμού και «βολέματος» σε μια μισο-ζωή χωρίς δικαιώματα. Να γίνουν τα λαϊκά στρώματα σύγχρονοι δούλοι. Θέλουν το λαό φοβισμένο και στη γωνία, με χαμηλά τον πήχη των απαιτήσεων.

Μόνο που η ιστορία της ανθρωπότητας ποτέ δεν προχώρησε με μονόδρομους. Οι λαοί έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι δε σκύβουν το κεφάλι στο όνομα του ...ρεαλισμού. Σήμερα και με αφορμή τη δυναμική που εκφράστηκε με τη σημαντική επιτυχία των αγωνιστικών συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στήριξε το ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές, οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να κάνουν και άλλα πιο αποφασιστικά βήματα. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει την ολοκληρωμένη πρόταση εξουσίας. Εχει καλέσει το λαό να απαντήσει με πόλεμο στον πόλεμο των καπιταλιστών. Και αυτός ο πόλεμος, αυτή η λαϊκή αντεπίθεση σήμερα πρέπει να προχωρήσει. Να γίνεται πράξη καθημερινά. Με οργάνωση του αγώνα παντού, στους τόπους δουλειάς, στις λαϊκές συνοικίες, στους χώρους όπου ζει και διαμορφώνεται η νέα γενιά. Μέσα από την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας, που θα βασίζεται στα κοινά συμφέροντα των εργατοϋπαλλήλων, των μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των νέων από τα λαϊκά στρώματα. Ο λαός έχει στα χέρια του σημαντικά εργαλεία του αγώνα.

Τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στις αγωνιστικές συσπειρώσεις, στην Παναγροτική Συσπείρωση, στην Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των Επαγγελματοβιοτεχνών, στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, στην Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Καμία συναίνεση στη φιλομονοπωλιακή πολιτική, καμία θυσία για τα κέρδη των καπιταλιστών. Διεκδικήσεις για τα άμεσα και φλέγοντα ζητήματα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων και ταυτόχρονα πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Αυτός είναι ο δρόμος του λαού. Και μπορεί να τον επιβάλει σε συστράτευση με το ΚΚΕ.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τόσο χειρότερα για την πραγματικότητα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΓΛΕΝΤΙΑ στη συνάντηση Παπανδρέου - Σαρκοζί. Συμφώνησαν και οι δύο με χαμόγελα ότι οι χώρες τους πρέπει να προχωρήσουν στη δημοσιονομική σταθερότητα αλλά με ανάπτυξη...

Αν δεν τους ξέρεις, με το ύφος που έχουν, θεωρείς ότι στις χώρες τους ο κόσμος πίνει νερό στο όνομά τους. Τους αγαπάει, τους εκτιμά και πάνω από όλα συμφωνεί με την πολιτική τους.

Αυτά την ώρα που στη Γαλλία είχαμε τις γνωστές κινητοποιήσεις και στην Ελλάδα είναι επίσης γνωστά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών.

Αλλά τι να συζητάμε αφού μόλις χτες βγήκε ο πρωθυπουργός και δήλωσε ότι τα αποτελέσματα τού λένε ότι πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο που βαδίζει.

Ολοι οι υπόλοιποι που καταλάβαμε το αντίθετο προφανώς είμαστε τρελοί. Ισως και να είναι έτσι. Πάντως, είμαστε περισσότεροι, πολύ περισσότεροι...

ΕΚΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ όταν ακούνε τις εκκλήσεις συναίνεσης του ΠΑΣΟΚ κοιτάζονται μεταξύ τους απορημένοι...

Εδώ που τα λέμε ...τι άλλο να κάνουν για να συναινέσουν περισσότερο στην πολιτική που εφαρμόζεται;

Ο,τι νομοσχέδιο φέρνει η κυβέρνηση το ψηφίζουν, ιδίως αυτά που προβλέπουν ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και κατάργηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ακόμη και αυτά που δεν ψηφίζουν δεν ασκούν κριτική στην ουσία τους. Προσπαθούν κακήν κακώς να κάνουν μια διαχειριστική κριτική κι αυτή ....light.

Οταν ένας κλάδος αντιτίθεται στην κυβερνητική πολιτική φροντίζουν να ξεκαθαρίσουν ότι διαφωνούν με τις κινητοποιήσεις του.

Δηλώνουν ξεκάθαρα πώς είναι υπέρ των πολιτικών που συναποφασίζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ευρωβουλευτές τους ψηφίζουν αναλόγως.

Οι παρατάξεις τους στα συνδικάτα υπογράφουν συμβάσεις ευτελισμού μαζί με την ΠΑΣΚΕ. Υπέρ του κοινωνικού εταιρισμού τάσσονται χωρίς συζήτηση.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ε, το μόνο που θέλουν είναι να γίνουν κάποτε κι αυτοί - με τη σειρά τους - κυβέρνηση (για να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική).

Κόμμα του ...δικομματισμού είναι. Αν παραιτηθούν κι απ' αυτό ποιο το νόημα ύπαρξης;

Οι παροτρύνσεις της συναίνεσης

Γρηγοριάδης Κώστας

«Η Αριστερά πρέπει να λάβει υπόψη της τα διακυβεύματα της επόμενης περιόδου και να μην πλειοδοτεί σε ανεδαφικές απαιτήσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο οι κοινωνικοί φορείς και τα συνδικάτα θα συμβάλουν στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση αν εντάξουν τις διεκδικήσεις τους στην ιδιαιτερότητα της συγκυρίας», γράφουν τα χτεσινά «Νέα» στο κεντρικό τους άρθρο και συνεχίζουν: «Από σήμερα όμως αυτό που χρειαζόμαστε είναι: δουλειά, συναινέσεις, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα».

Δε θα μπορούσε να δοθεί η κυβερνητική «γραμμή» με καλύτερο τρόπο, η οποία συνοψίζεται σε μια και μόνο φράση: «Σιγή νεκροταφείου». Την ώρα που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, που μειώνουν κι άλλο τη φορολογία των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, που αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης, που αυξάνουν το ΦΠΑ, τη ΔΕΗ και το πετρέλαιο, θέλουν οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα να μπουν στη λογική της ...συναίνεσης. Να συναινέσουν, δηλαδή, στο σφαγιασμό τους. Για το λόγο αυτό θα αξιοποιηθούν, από την άρχουσα τάξη και τους φορείς της, κάθε λογής αναχώματα τόσο σε πολιτικό όσο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό και έχουν μόνιμα στο στόχαστρό τους το ΚΚΕ και το διεκδικητικό του πλαίσιο, την πρότασή του για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης κόντρα στα μονοπώλια, που καλεί το λαό σε εγρήγορση και αδιάκοπους αγώνες για να προστατεύσει τα δικαιώματά του και να διεκδικήσει ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του. Να γίνει πρωταγωνιστής αλλάζοντας τους συσχετισμούς δυνάμεων σε όφελός του.

Οι κυβερνητικές παροτρύνσεις, που προχτές ακούστηκαν από τον πρωθυπουργό, και χτες αναπαράχθηκαν από «ΤΑ ΝΕΑ», να γίνουν κουρελόχαρτα από την πάλη του λαού, για καλύτερες μέρες. Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, δεν έχουν ανάγκη από «συναινέσεις» που ρημάζουν τη ζωή τους, αλλά από ανυποχώρητους ταξικούς αγώνες.

Ολα στα μέτρα τους

Στην «πεπατημένη» της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών, από κυβέρνηση, ΝΔ και άλλες δυνάμεις, κινήθηκαν και οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, ξεκίνησε χτες τις σχετικές δηλώσεις του με ένα ...βολικό αφορισμό, λέγοντας ότι «με τη στάση του μπροστά στις κάλπες ο λαός μας δε χαρίστηκε σε κανέναν».

Αμέσως μετά, μπήκε στο «ζουμί», επισημαίνοντας ότι «πρωταρχικά όμως αποστασιοποιήθηκε από κάθε προσπάθεια εγκλωβισμού του σε άγονα μέτωπα και αδιέξοδη άρνηση».

Για να προσθέσει ότι «και με την ψήφο τους και με την αποχή τους, οι πολίτες προειδοποίησαν το πολιτικό σύστημα ότι απαιτούν περισσότερη ευθύνη, ουσία και σοβαρότητα».

Με απλά λόγια, οι μεγαλοεπιχειρηματίες χρησιμοποιούν το εκλογικό αποτέλεσμα, μεταφράζοντάς το σαν προειδοποίηση προς το πολιτικό σύστημα να πάρει και άλλα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου! Το ίδιο είπε και ο πρωθυπουργός, πως ο λαός στηρίζει την πολιτική του, το μνημόνιο, τα αντιλαϊκά μέτρα, τις ρυθμίσεις υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι ερμηνεύοντας τη λαϊκή ψήφο νομίζουν πως η αγανάκτηση και αντίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική, δηλαδή η ψήφος με κριτήριο το γεγονός ότι οι άνθρωποι του μόχθου δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, με το να μην έχουν να πληρώσουν το ηλεκτρικό, το να εργάζονται με όρους μισθωτής σκλαβιάς και μάλιστα με το σκέλος του μισθού να τίθεται υπό διαρκή αμφισβήτηση και συρρίκνωση, όπως και οι συντάξεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, οι συμβάσεις εργασίας, η δημόσια περίθαλψη, η δημόσια Παιδεία και πάει λέγοντας, θα κατευνασθεί.

Το μεγάλο κεφάλαιο κατάλαβε - ή μάλλον κάνει πως κατάλαβε - ότι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους επέλεξαν, αντί για «άγονα μέτωπα» μια «άγονη» ζωή και αντί για «αδιέξοδη άρνηση» ένα αδιέξοδο μέλλον.

Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του, ο λαός ας κρίνει και, πολύ περισσότερο, ας πράξει όσο είναι καιρός, για να κάνει τελικά ακόμη πιο σαφές το μήνυμά του προς τους νεκροθάφτες των ονείρων του.

Επεσαν οι «αντιμνημονιακές» μάσκες

Την Κυριακή το πρωί όταν ψήφιζε στην Πύλο ο Α. Σαμαράς δήλωνε ότι «σήμερα, μπροστά στις κάλπες, υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια: Το ψηφοδέλτιο της κυβέρνησης για το μνημόνιο και τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν και το ψηφοδέλτιο της ελπίδας που ανοίγει δρόμους, ανοίγει προοπτικές για ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή». Ομως στη δήλωση που έκανε το βράδυ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα δεν υπήρχε ούτε μία φορά η λέξη μνημόνιο! Και βέβαια δεν ήταν μια τυχαία παράλειψη. Απλά ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε το σήμα για την, προσωρινή(;) υποστολή της σημαίας της αντιμνημονιακής ρητορείας, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι βασικός στόχος της ήταν η παραπλάνηση των λαϊκών μαζών και η υφαρπαγή της ψήφου τους. Τα αποτελέσματα όμως τόσο του α' όσο και του β' γύρου έδειξαν ότι η αντιμνημονιακή καμπάνια δεν έφερε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Τα λαϊκά στρώματα δεν «τσίμπησαν», απλά γιατί κατάλαβαν ότι η αντιμνημονιακή ρητορική της ΝΔ ήταν υποκριτική και κάλπικη. Η φραστική επίθεση κατά του μνημονίου αντικαταστάθηκε στη δήλωση του προέδρου της ΝΔ από την επίδειξη υπευθυνότητας και διάθεσης συναίνεσης. Με μια φωνή όλα τα στελέχη της ΝΔ που μίλησαν χτες στα ΜΜΕ προέτρεπαν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να αναλάβουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η ανταπόκριση θα είναι θετική και κάτι περισσότερο απ' ό,τι τον προηγούμενο χρόνο όταν ψήφισαν τα μισά κυβερνητικά νομοσχέδια. Παραδέχεται βέβαια έτσι η ηγεσία της ΝΔ ότι παραιτείται από το να διασώσει το αστικό σύστημα από το «πεζοδρόμιο», αλλά δεν μπορεί να τα κάνει όλα...

Γεννητούρια

Ολο και πληθαίνουμε. Η Μαρία, σύζυγος του συναδέλφου μας Μάρκου Δολόπικου έφερε στον κόσμο χτες δύο υγιέστατα κοριτσάκια. Στους ευτυχισμένους γονείς ευχόμαστε να τα δουν όπως επιθυμούν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οργάνωση και συμπόρευση με το ΚΚΕ

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι το κεφάλαιο και τα κόμματά του θα οξύνουν το επόμενο διάστημα την επίθεση σε κάθε τομέα που σχετίζεται με τους όρους αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, με στόχο να την καταστήσουν ακόμα φτηνότερη για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια. Αυτό σημαίνει ότι καμιά παραχώρηση, καμιά υποχώρηση δεν πρόκειται να κάνουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και οι σύμμαχοί τους στην Ελλάδα, κανένα φως στο τούνελ δεν πρόκειται να δει ο λαός, όσο το αστικό πολιτικό σύστημα διαθέτει την ικανότητα να ενσωματώνει τις όποιες αντιδράσεις και να αποτρέπει τη ριζοσπαστικοποίησή τους.

Σημαντικούς αγώνες είχαμε στην Ελλάδα και θα έχουμε και στο μέλλον. Σήμερα όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Οι αγώνες ασκούν πίεση, όχι όμως τόση όση χρειάζεται για να οργανωθεί μια αποτελεσματική άμυνα απέναντι στα χειρότερα που έρχονται, να αποσπαστούν κατακτήσεις και να έρθει κοντύτερα η λαϊκή αντεπίθεση. Οσο οι αγώνες δεν κατευθύνονται στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε όλα τα επίπεδα, όσο δε συνοδεύονται από κλιμακούμενη καταδίκη της πολιτικής του δικομματισμού και με απεγκλωβισμό δυνάμεων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τόσο το νερό θα φτάνει μέχρι τη μέση του αυλακιού. Τόσο η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της θα χάνουν πολύτιμο χρόνο και έδαφος στον πόλεμο που τους έχουν κηρύξει η κυβέρνηση, η τρόικα και οι σύμμαχοί τους.

Ο λαός πρέπει να προετοιμάζεται για σκληρούς και επίμονους πολιτικούς αγώνες, με πολυμορφία. Να αξιοποιεί κάθε όπλο που πιάνει στα χέρια του, για να ανοίξει ρήγματα στο σύστημα της εξουσίας του κεφαλαίου, να το αποσταθεροποιήσει. Η ψήφος ήταν ένα τέτοιο όπλο, το οποίο χρησιμοποίησε περισσότερο από κάθε άλλη φορά προς το δικό του πραγματικό συμφέρον, αφαιρώντας δύναμη από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, προσθέτοντας κι άλλο μπόι στο ΚΚΕ. Δεν είναι όμως κι αυτό αρκετό. Το αστικό πολιτικό σύστημα αναζητά και βρίσκει τρόπους να αφομοιώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, αν αυτή δε βρίσκει πιο ριζοσπαστικούς τρόπους έκφρασης, αν δεν θωρακίζεται με ανώτερες μορφές οργάνωσης του λαού.

Σήμερα, αυτό που μπορεί με βεβαιότητα να οδηγήσει το λαό στην ελπιδοφόρα αντεπίθεση, είναι η οργάνωση στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές, στην πόλη και στην ύπαιθρο. Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ είναι οι συσπειρώσεις εκείνες που μπορούν να εγγυηθούν ότι η δίκαιη αγανάκτηση δε θα σκορπίσει ακίνδυνα για το σύστημα, αλλά θα πάρει πολλαπλάσια ισχύ μέσα από το στέριωμα της λαϊκής συμμαχίας. Ηρθε η ώρα η αντίδραση στην κυρίαρχη πολιτική να εκφραστεί με οργανωμένο τρόπο ενάντια στο κεφάλαιο, στην πηγή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, μέσα στην παραγωγή, με πολύμορφους επιθετικούς αγώνες και κυρίως με την πλήρη απαξίωση και αποδυνάμωση του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η αλλαγή των συσχετισμών θα γίνεται πιο ευνοϊκή για το λαό, όσο αυτός μετράει λιγότερους εργατοπατέρες στα συνδικαλιστικά του όργανα, περισσότερα ταξικά σωματεία, χιλιάδες νέους συναγωνιστές στις ριζοσπαστικές συσπειρώσεις του εργατικού λαϊκού κινήματος. Και ταυτόχρονα μαζική πολιτική χειραφέτηση από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που θα μεταφράζεται σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ