Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στο ναδίρ η οικονομία

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Περισσότερα κακά μαντάτα για τη «ζαλισμένη» από την ανώμαλη προσγείωση αμερικανική οικονομία, αφού από επίσημα χείλη χθες ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική βιομηχανία έχει εισέλθει πια σε πεδίο ύφεσης, συμπαρασύροντας και την οικονομία η οποία απέτυχε να σημειώσει κάποια δείγματα ανάπτυξης, για πρώτη φορά εδώ και 117 μήνες!

Δεν πρόκειται για μία ανώμαλη προσγείωση όσον αφορά το συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας, αλλά μάλλον μία πτώση όπου το αλεξίπτωτο δεν άνοιξε ποτέ, αφού -σύμφωνα με τα χθεσινά ανακοινωθέντα στοιχεία- η βιομηχανική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε για έκτο συνεχή μήνα το Γενάρη, υποδηλώνοντας σαφώς ότι το ένα πέμπτο του αμερικανικού ΑΕΠ που αντιστοιχεί στη βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται σε ύφεση. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας της «National Association of Purchasing Managers» (NAPM) έπεσε στο 41,2%, το χαμηλότερο σημείο από το Μάρτη του 1991, όταν η χώρα έβγαινε από την τελευταία ύφεση. Ο βιομηχανικός δείκτης βρισκόταν στο 44,3 το Δεκέμβρη, ενώ οι προβλέψεις για το Γενάρη ήταν στο 43,6.

Οπως ανέφεραν χτες οικονομικοί αναλυτές, η βιομηχανία προσπαθεί να ανταποκριθεί μάλλον ανεπιτυχώς στα τεράστια αποθέματα που σωρεύτηκαν κατά το πρώτο μισό του 2000, όταν γινόταν το οικονομικό «μπουμ», στις μειωμένες εξαγωγικές πωλήσεις και στην ασθενική καταναλωτική ζήτηση για τα διαρκή αγαθά, ενώ οι «πληγές» του βιομηχανικού κλάδου απειλούν τώρα να επεκταθούν ως «θανατηφόρος ιός» και στην ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ.

Η έκθεση του NAPM τονίζει ότι η πτώση του βιομηχανικού δείκτη κάτω από το 42,7 σημαίνει ότι «η συνολική οικονομία δε σημείωσε ανάπτυξη τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία». Επίσης ο δείκτης νέων παραγγελιών του NAPM, που αποτελεί ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα έπεσε στο 37,8 από το 42,5 τον Δεκέμβριο.

«Μεγάλες ανησυχίες προκαλεί η επιβράδυνση των παραγγελιών, η αναγκαιότητα για αναπροσαρμογή των αποθεμάτων, οι περικοπές στην παραγωγή και οι απολύσεις, τα αποθέματα των αυτοκινήτων, οι προσφυγές στο κεφάλαιο 11 για πτωχεύσεις της χαλυβουργίας και η αδυναμία αύξησης των τιμών», αναφέρει πιο συγκεκριμένα η έκθεση.

Παράλληλα, την Τετάρτη είχε ανακοινωθεί ότι και το αμερικανικό ΑΕΠ βρέθηκε κατά τον πρώτο μήνα του διανυόμενου έτους στο χαμηλότερο σημείο της πενταετίας, με τις επιχειρηματικές δαπάνες σε καθαρή πτώση, για πρώτη φορά από το 1991.

Αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική οικονομία πάτησε απότομο φρένο για το τέταρτο τρίμηνο του 2000, κατά το οποίο η αύξηση του ΑΕΠ περιορίστηκε στο 1,4%, το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και πέντε χρόνια, ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις, έπεσαν για πρώτη φορά από το 1991, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου και διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που είχαν γίνει για λογαριασμό της «Thomson Global Markets» προέβλεπαν αύξηση 2,2%.

Η προσγείωση τελικά αποδεικνύεται εξαιρετικά ανώμαλη και απότομη, αφού στο σύνολο του έτους που πέρασε σε καθαρά οικονομικούς δείκτες η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5%, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοσή της από το 7,3% που καταγράφηκε το 1984.

Ομως οι χαρακτηριζόμενοι ως «δυναμικοί ρυθμοί ανάπτυξης» για το 2000, εξανεμίστηκαν στο δεύτερο μισό του έτους όπου η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά. Μετά από το 4,8% και το 5,6% που καταγράφηκαν το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο αντίστοιχα, η αύξηση του ΑΕΠ έπεσε μόλις στο 2,2% το τρίτο τρίμηνο. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις έπεσαν 1,5% το τέταρτο τρίμηνο, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση από την πτώση κατά 2% το τελευταίο τρίμηνο του 1991. Ειδικότερα, οι επενδύσεις σε εξοπλισμό και λογισμικό έπεσαν 4,7%, αλλά οι επενδύσεις σε υποδομή αυξήθηκαν 9,3%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ