Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Υποπτος διαφθοράς και για τη Βουλή ο Πρόεδρος

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Η μακρά διαδικασία αποπομπής του Προέδρου της Ινδονησίας Αμπντουραχμάν Ουαχίντ άρχισε χτες και επίσημα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου υπερψήφισε την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής που έκρινε τον Πρόεδρο κύριο ένοχο για το διπλό σκάνδαλο («Μπούλο-γκέιτ» και «Μπρουνέι-γκέιτ») υπεξαίρεσης του συνολικού ποσού άνω των έξι εκατομμυρίων δολαρίων.

Κατά τη χτεσινή ψηφοφορία της Βουλής επί της έκθεσης των δύο σκανδάλων βρέθηκαν μόνον τέσσερις βουλευτές που υπερασπίστηκαν την αθωότητα του Προέδρου Ουαχίντ. Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία 393 άλλων πείστηκε ολότελα από την έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις ενοχές του Προέδρου στα σκάνδαλα «Μπούλο-γκέιτ» (εξαφάνιση τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων από το Κρατικό Πρόγραμμα Τροφίμων) και «Μπρουνέι-γκέιτ» (κατάχρηση του δώρου των δύο εκατομμυρίων δολαρίων που προσέφερε ο εμίρης του Μπρουνέι για τα θύματα της βίας στο Ατσέι). Ενδεικτικό το γεγονός πως πριν την έναρξη της ψηφοφορίας αποχώρησαν επιδεικτικά 43 βουλευτές του κόμματος του Ουαχίντ (Κόμμα Εθνικής Επαγρύπνησης), ενώ οκτώ στους δέκα εκπροσώπους του στρατού στη Βουλή ψήφισαν την έκθεση της επιτροπής.

Τι μέλλει γενέσθαι από δω και στο εξής; Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος Ουαχίντ έχει περιθώριο τριών μηνών προκειμένου να προσέλθει και να απαντήσει στις κατηγορίες για τα σκάνδαλα, ενώ σε περίπτωση που αρνηθεί να παρουσιαστεί, τότε θα κινηθεί μία μακρά διαδικασία απομάκρυνσής του, που πολλοί λένε πως θα έχει ολοκληρωθεί το νωρίτερο μέχρι τον προσεχή Αύγουστο... Ποιος θεωρείται σ' αυτή την περίπτωση ως πιθανότερος διάδοχος του Ουαχίντ; Η αντιπρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, θεωρείται σχεδόν βέβαιη διάδοχος του Προέδρου, ενώ η ίδια τηρεί για την ώρα σιγήν ιχθύος, αποφεύγοντας να αναμειχθεί στη σκανδαλολογία που πλήττει τον Πρόεδρο Ουαχίντ.

Δεν είναι όμως μόνον η Βουλή των Αντιπροσώπων που τάσσεται σχεδόν ανεπιφύλακτα υπέρ της αποπομπής του Προέδρου Ουαχίντ. Πολλές χιλιάδες φοιτητές (οι εκτιμήσεις αναφέρουν γύρω στους 10.000) επανέλαβαν και χτες την ειρηνική διαδήλωσή τους έξω από Κοινοβούλιο στην Τζακάρτα με ένα βασικό σύνθημα: «Να παραιτηθεί τώρα ο Ουαχίντ».

Ολα αυτά και ενώ η Ινδονησία έχει εμπλακεί σε μία νέα και πολλαπλώς επικίνδυνη περιπέτεια, η Παγκόσμια Τράπεζα βρήκε την ώρα να ανακοινώσει πως χορηγεί στην Τζακάρτα δάνειο ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα εκταμιευτεί μέσα στα προσεχή τρία χρόνια. Αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας άφησαν μάλιστα χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο πως εάν «υλοποιηθούν ικανοποιητικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις», τότε δεν αποκλείεται το ποσό του δανείου να διπλασιαστεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ