Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Με την ένταση στο Πρέσεβο συνδέεται η βία , λέει ο Τζίντζιτς...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Σχεδόν κανείς, ούτε ακόμη και ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας, Τζόραν Τζίντζιτς, δε βλέπει ως «τυχαία» τα επεισόδια που σημειώνονται από την αρχή της βδομάδας στην άτυπα διαιρεμένη πόλη της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Αλλοι ερμηνεύουν τις διαδηλώσεις των Αλβανών της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα ως «επετειακές» των περσινών βίαιων συγκρούσεών τους με τις δυνάμεις της πολυεθνικής ΚΦΟΡ, που οδήγησαν ακολούθως σε διάφορα σχέδια «επαναπατρισμού» Αλβανών στο βόρειο, σερβοκατοικούμενο, τομέα της πόλης. Αλλοι τα συνδέουν άμεσα με την εντεινόμενη κρίση στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, θεωρώντας πως το φούντωμα βίαιων επεισοδίων σε δύο ιδιαίτερα εύφλεκτες περιοχές είναι ιδανικό για να «ξεχάσουν» - προσωρινώς τουλάχιστον... - οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις τη δράση των αυτονομιστών ανταρτών του «UCPMB»στο Πρέσεβο. Η αλήθεια ίσως να πρέπει να αναζητηθεί στο συνδυασμό και των δύο εκδοχών...

Ενα 24ωρο μετά τις προχτεσινές βίαιες συγκρούσεις Αλβανών της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα με γαλλικές δυνάμεις της ΚΦΟΡ κοντά στη γέφυρα του ποταμού Ικμπαρ, ο πρωθυπουργός της Σερβίας κατηγόρησε τους Κοσσοβάρους Αλβανούς πως προκαλούν τις συμπλοκές με τη δύναμη της ΚΦΟΡ για να αποσπάσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από την κρίση που πλήττει τη νότια Σερβία...

«Προσπάθεια των αυτονομιστών να δημιουργήσουν ένα νέο καυτό σημείο στο Κόσσοβο» δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο Τζίντζιτς λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.

Παράλληλα στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα σημειώθηκαν και χτες νέα επεισόδια μεταξύ Γάλλων στρατιωτών της KFOR και Αλβανών Κοσσοβάρων διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες εναντίον τους. Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, οι Γάλλοι στρατιώτες στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα επιχείρησαν να τερματίσουν τα επεισόδια που προκαλούσαν περίπου 300 Αλβανοί νεαροί στο νότιο άκρο της γέφυρας του ποταμού Ικμπαρ, ρίχνοντας δεκάδες βομβίδες. Δεν έγιναν άμεσα γνωστές πληροφορίες για τον τυχόν τραυματισμό διαδηλωτών ή μελών της ΚΦΟΡ.

Αντίθετα, μόλις χτες το πρωί έγινε γνωστός ο ακριβής αριθμός των ατόμων που τραυματίστηκαν στη διάρκεια των προχτεσινών επεισοδίων μεταξύ Αλβανών και Γάλλων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΚΦΟΡ, Μάικλ Κιτς, οι τραυματίες από την πλευρά των Αλβανών ανέρχονται σε 60, και από την πλευρά των στρατιωτών της ΚΦΟΡ σε τουλάχιστον 20. Ωστόσο, αλβανικές πηγές σε νοσοκομεία της πόλης ανέβασαν τον αριθμό των διαδηλωτών που τραυματίστηκαν σε 94.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ