Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΩΝ 7,9 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Χιλιάδες εγκαταλείπουν τις πόλεις - φαντάσματα μετά τον εφιάλτη...

Τραυματίες περιμένουν γιατρό σε υπαίθριο νοσοκομείο. Ιατρικές πηγές σημειώνουν ότι οι κινητές κλινικές «δεν επαρκούν»...

Associated Press

Τραυματίες περιμένουν γιατρό σε υπαίθριο νοσοκομείο. Ιατρικές πηγές σημειώνουν ότι οι κινητές κλινικές «δεν επαρκούν»...
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Αναθεωρώντας ριζικά τα όσα έλεγαν, μία ημέρα πριν, η τοπική κυβέρνηση της Γκουτζαράτ, αλλά και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας, ο πρωθυπουργός της επαρχίας, Κεσχουμπάι Πάτελ, προέβη στην εκτίμηση ότι οι νεκροί θα φθάσουν τελικά τις 35.000, ενώ ο μέχρι χθες επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 14.240 ανασυρθείσες σορούς και 61.638 τραυματίες, όπως ανέφερε το Associated Press.

Η πιο απαισιόδοξη εκτίμηση σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων του σεισμού των 7,9 Ρίχτερ εξακολουθεί να ανήκει στον Ινδό ομοσπονδιακό υπουργό Αμυνας, Τζορτζ Φερνάντες (100.000), παράλληλα, όμως, χθες ο Μπομπ Μακ Κέροου, επικεφαλής των επιχειρήσεων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, είπε ότι μια εκτίμηση για 50.000 θύματα είναι «συντηρητική». Αναγνώρισε πάντως ότι όλοι όσοι προβαίνουν σε σχετικές εκτιμήσεις είναι αναγκασμένοι να «κάνουν υποθέσεις».

Την ώρα που η ασάφεια σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων παραμένει, η μετασεισμική δραστηριότητα εξακολουθεί να σκορπά τον τρόμο στους κατοίκους της περιοχής. Ο ισχυρότερος χθεσινός μετασεισμός ήταν 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και η άποψη ορισμένων σεισμολόγων είναι ότι πρόκειται για μια «ασυνήθιστη» και «μακρά» μετασεισμική ακολουθία. Ο Σ. Κ. Σριβαστάβ, αναπληρωτής διευθυντής στην Ινδική Μετεωρολογική Υπηρεσία, είπε μάλιστα στο πρακτορείο Reuters ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί» ένας ισχυρότερος μετασεισμός. Από την περασμένη Παρασκευή, έχουν καταγραφεί κάπου 350 μετασεισμοί.

Σε ό,τι αφορά τους επιζώντες του σεισμού, οι συνθήκες ζωής τους παραμένουν τραγικές, γεγονός που προκαλεί οργή σε πολλούς εξ αυτών. Στην πόλη Αντζάρ, που σχεδόν ισοπεδώθηκε, η άποψη πολλών είναι ότι, τόσο η τοπική, όσο και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «εγκατέλειψαν στην τύχη τους» τους σεισμοπαθείς. Η οργάνωση των προσπαθειών αρωγής έχει λάμψει διά της απουσίας της, επισημαίνουν εργαζόμενοι στα σωστικά συνεργεία, ενώ ο εξοπλισμός που έχει φθάσει στην περιοχή τις περισσότερες φορές «δεν αξιοποιείται».

Προσπαθώντας να αποκρούσει την αυξανόμενη κριτική που δέχεται η κυβέρνησή του, αλλά και να αποποιηθεί των ευθυνών για το χάος που ακολούθησε το σεισμό, ο Ινδός ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ έκανε χθες την αντεπίθεσή του. «Υπήρξε κάποια καθυστέρηση στο να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις και να παρασχεθεί άμεση ανακούφιση στους σεισμοπαθείς, αλλά αυτό διορθώθηκε μέσα σε 24 ώρες», είπε χθες, όπως σημειώνει το BBC News Online.

Καθώς χθες τα σωστικά συνεργεία (από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ελβετία, την Τουρκία και πολλές άλλες χώρες) εγκατέλειπαν οριστικά την προσπάθεια ανάσυρσης άλλων επιζώντων - ακόμη και χθες τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να διασώσουν μια γυναίκα, και μάλιστα 102 ετών... - πολλοί παρατηρητές - ειδικά γιατροί - επισήμαιναν τον υψηλό κίνδυνο επιδημιών μεταξύ του πληθυσμού, αφού υπάρχει σοβαρότατη έλλειψη πόσιμου νερού, μια που τόσο η ηλεκτροδότηση όσο και η υδροδότηση έχουν διακοπεί στις περισσότερες περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό της Παρασκευής. Πολλοί σεισμοπαθείς πίνουν μολυσμένο νερό, πάντως μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις τυφοειδούς ή χολέρας. Ωστόσο, ένας γιατρός στην ινδοπακιστανική μεθόριο αναφέρει ότι βλέπει τουλάχιστον 50 περιπτώσεις διάρροιας την ημέρα λόγω του μολυσμένου νερού. Πολλά συνεργεία διανέμουν χλώριο, το οποίο, από μόνο του όμως, είναι ανεπαρκές, προκειμένου να καταστεί το νερό πόσιμο. Ινδοί γιατροί τονίζουν ότι τα περισσότερα υπαίθρια νοσοκομεία και κινητές κλινικές είναι «πολύ λίγες και έρχονται αργά», αναφέρει το CNN.

Εκτιμάται ότι συνολικά 600.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στην επαρχία.

Στο Αχμενταμπάντ, οι μπουλντόζες κατεδάφιζαν χθες τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει - παίρνοντας μαζί τους, κατά μακάβριο τρόπο, εκτός από συντρίμμια, και τις σορούς των κατοίκων τους... Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συρρεύσει στον τεράστιο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, περιμένοντας ένα τρένο για να φύγουν από την Γκουτζαράτ. Κάθε τρένο έχει 1.200 θέσεις, αλλά τα περισσότερα φεύγουν μεταφέροντας 4.000 ανθρώπους σε κάθε δρομολόγιο, που φεύγουν, ανεβαίνοντας ακόμη και στις οροφές των συρμών.

Στην Κάντλα, την πόλη με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, από όπου περνά το ένα τρίτο από τις ετήσιες εξαγωγές της Ινδίας, το εμπόριο έχει παραλύσει. Μάλιστα, ένας από τους αξιωματούχους του οργανισμού που διαχειρίζεται το λιμένα εκτίμησε ότι θα περάσουν έξι - οκτώ μήνες πριν οι λειτουργίες του επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ