Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Καθαρίστριες με 200 ευρώ το μήνα

Τους ακόμα χειρότερους εργασιακούς όρους στο πλαίσιο των οποίων καλούνται να δουλέψουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων, και με ευθύνη της δημοτικής αρχής (ΠΑΣΟΚ), καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης και αναδεικνύει ταυτόχρονα την άθλια κατάσταση που επικρατεί συνολικά στα σχολεία.

Το νέο σχολικό έτος, σημειώνει το σωματείο, «ξεκινάει χωρίς καθαρίστριες και χρήματα στις σχολικές επιτροπές, με χρέη απέναντι στις καθαρίστριες και άλλους τρίτους, με απλήρωτους λογαριασμούς προς τις ΔΕΚΟ. Ξεκινάει με υπεράριθμα τμήματα, με διαχωριστικά στις τάξεις, με στέγες που μπάζουν νερά στα πρωτοβρόχια του Σεπτέμβρη, με προκάτ αίθουσες, με ενοικιαζόμενους εκπαιδευτικούς, με υποχρηματοδότηση».

Μέρος αυτού του γενικότερου τοπίου στην εκπαίδευση είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καθαριστές και οι καθαρίστριες. Ακόμα τους οφείλεται το 40% των περσινών δεδουλευμένων τους, ενώ φέτος, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, «η Διοίκηση του Δήμου τις καλεί να υπογράψουν νέες συμβάσεις με λιγότερες αίθουσες (δηλαδή ο «παχυλός μισθός» των 420 ευρώ που έπαιρναν, σε κάποιους εργαζόμενους φτάνει από 170 ευρώ μέχρι 200 ευρώ το μήνα). Επιπλέον τις εξαναγκάζει να υπογράψουν σύμβαση όπου θα αποδέχονται ότι αυτόν τον "παχυλό μισθό" θα τον πληρώνονται όταν έρχονται τα λεφτά από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ)».

Αυτό σημαίνει, ουσιαστικά, δωρεάν δουλειά, καθώς το ΕΙΝ καθυστερεί υπερβολικά να δώσει τα χρήματα. Πέρσι έδωσε το 30% το Μάρτη του 2011, ενώ δεν έχει καταβάλει ακόμα το υπόλοιπο 70%.

Το Σωματείο απαιτεί: «Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Πληρωμή των περσινών δεδουλευμένων των καθαριστριών. Καμία εκβιαστική απόλυση σε όσες δεν αποδέχονται αυτές τις κατάπτυστες συμβάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ