Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ ΓΑΛΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
Βήμα στη σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας του κλάδου

Στέρεες βάσεις για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για την υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έβαλε η επιτυχία της απεργίας που ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ

Από την περιφρούρηση στην COCA - COLA
Από την περιφρούρηση στην COCA - COLA
Σημαντικό βήμα στη σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας του κλάδου, με στόχο την υπογραφή ικανοποιητικών Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αποτέλεσε η 48ωρη απεργία των εργαζομένων σε γάλα, τρόφιμα και ποτά, η οποία έληξε με μεγάλη επιτυχία χτες το βράδυ. Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και την περιφρούρησή της, η αλληλεγγύη των άλλων κλάδων καθώς και το βάθος που έχει πάρει ο αγώνας για την υπογραφή της Σύμβασης βάζουν στέρεες βάσεις για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Για 48 ώρες οι εργαζόμενοι του κλάδου, με μπροστάρη την ταξική τους Ομοσπονδία, βρέθηκαν μπροστά στις πύλες των εργοστασίων, έδωσαν με αυταπάρνηση τη μάχη της περιφρούρησης και της απεργίας. Στην Αττική, η επιτυχία ήταν σημαντική. Σε TASTY και ΝΙΚΑΣ δε λειτούργησε μηχανή. Στη ΔΕΛΤΑ και στα δύο εργοστάσια (Ταύρο και Αγ. Στέφανο) δε δούλεψε ούτε ένας εργαζόμενος. Σε ΝΟΥΝΟΥ, ΕΒΓΑ, NESTLE και ΜΕΒΓΑΛ οι εργαζόμενοι απήργησαν καθολικά, κλείνοντας τα μεγαλύτερα εργοστάσια του κλάδου. Αντίστοιχα σημαντική ήταν η επιτυχία της απεργίας στα εργοστάσια της PEPSI (στα Οινόφυτα) και της COCA - COLA (σε Κηφισιά, Ρέντη και Σχηματάρι) αλλά και στην AMSTEL.

Οι απεργοί έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ
Οι απεργοί έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ
Ταυτόχρονα, όμως, η εργοδοσία έδειξε να παίρνει τα μέτρα της για να «χτυπήσει» την απεργία, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ΦΑΓΕ, όπου έστησε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, χρησιμοποιώντας και τους οδηγούς - αντιπροσώπους, αλλά και μεθόδους τρομοκρατίας, με τηλεφωνήματα και άλλους τρόπους, σε εργαζόμενους που απεργούσαν.

Η πορεία στο ΣΕΒ

Χτες το μεσημέρι, οι απεργοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στο ΣΕΒ. «Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, στην ίδια κατεύθυνση», σημείωσε ο Κώστας Λιαπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών μιλώντας στη συγκέντρωση, για να υπογραμμίσει: «Τις επόμενες μέρες καλούμε τα συνδικάτα σε κάθε χώρο δουλειάς με τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας να ανοίξει μια πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους για όλα τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, έτσι ώστε πιο δυνατοί οι εργαζόμενοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας».

Ο ομιλητής στάθηκε ιδιαίτερα στην έκφραση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του κλάδου. Από την πρώτη στιγμή, δίπλα στους απεργούς βρέθηκαν εργαζόμενοι άλλων κλάδων, από ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, εκφράζοντας έμπρακτα την ταξική τους αλληλεγγύη ακόμη και μπροστά στις πύλες των εργοστασίων και απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία. Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκαν και πορεύτηκαν μαζί με τους απεργούς εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, την Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) καθώς και από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Την αλληλεγγύη στους απεργούς εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλιούπολης «Μιχάλης Παπαμαύρος».

Στη συνέχεια ακολούθησε δυναμική πορεία προς τα γραφεία του ΣΕΒ. «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», ήταν τα κυρίαρχα συνθήματα. Φτάνοντας μπροστά στο ΣΕΒ, οι εργάτες ήρθαν αντιμέτωποι με μια διμοιρία των ΜΑΤ, ενώ οι εργοδότες αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνάντηση. «Φαίνεται πως οι εργαζόμενοι από δω και στο εξής θα αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες. Εμείς καταγγέλλουμε αυτή τη στάση της κυβέρνησης», επισήμανε ο Κ. Λιαπάτης μιλώντας στους εργαζόμενους μπροστά από το ΣΕΒ. Οι απεργοί ανανέωσαν το ραντεβού τους στις Γενικές Συνελεύσεις και στις περιοδείες στους χώρους δουλειάς.

Σε όλη τη χώρα

Εκτός απ' την Αττική, σε όλη τη χώρα δόθηκε η μάχη της απεργίας για 48 ώρες. Στη Λάρισα, από νωρίς η απεργιακή φρουρά των ταξικών δυνάμεων ήταν στην είσοδο του κέντρου διανομής της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό «παρών» στην απεργία κόντρα στην εργοδοτική επιχείρηση τρομοκράτησής τους. Επίσης απήργησαν και οι εργαζόμενοι στην CHIPITA στη Λαμία.

Στην Ηπειρο - όπου βρίσκεται περίπου το 50% της παραγωγής του κλάδου - σε μια σειρά μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η ΜΙΝΕΡΒΑ στα Γιάννενα, η ΒΙΚΗ στην Αρτα και η «Υφαντής» στο Αγρίνιο, δόθηκε για δεύτερη μέρα η μάχη της περιφρούρησης με τη στήριξη των ταξικών δυνάμεων που όλο το προηγούμενο διάστημα εξόρμησαν στον κλάδο, προετοίμασαν την απεργία. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της απεργίας είχαν οι αποφάσεις των Εργατικών Κέντρων Αρτας και Αγρινίου (συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), που κήρυξαν 48ωρη απεργία για τους εργαζόμενους του κλάδου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org