Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
Από μέρα σε μέρα

Να ολοκληρωθεί το βήμα

Η κλιμακούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυρίαρχη πολιτική, αποτυπώνεται και στη δημοσκοπική αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οι ψηφοφόροι τους από τα λαϊκά στρώματα δείχνουν σημάδια απεγκλωβισμού από το δικομματισμό. Εκφράζουν απογοήτευση, αγανάκτηση, θυμό για τα κόμματα που στήριξαν για χρόνια με την ψήφο τους, χωρίς ωστόσο αυτή η αντίδραση να έχει αποκτήσει μέχρι τώρα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια, χιλιάδες ψηφοφόροι των δυο βασικών εκφραστών της αστικής πολιτικής, δείχνουν σημάδια χειραφέτησης από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δίχως όμως ακόμα να βλέπουν μέχρι την άκρη του δρόμου, να ενταχθούν δηλαδή στην πάλη με όρους ρήξης και ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής, αλλαγής των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα.

Η αποδυνάμωση της δικομματικής εναλλαγής, που μέχρι σήμερα εξασφάλιζε ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις στην υπηρεσία του κεφαλαίου, έχει θορυβήσει τα αστικά επιτελεία. Σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, η αστική τάξη και ο προπαγανδιστικός της μηχανισμός, θωράκιζε την καπιταλιστική διαχείριση με τη μετάγγιση ψηφοφόρων από το ένα κόμμα στο άλλο, για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Σήμερα, σε συνθήκες αναταράξεων στο αστικό σύστημα και απαξίωσης των κομμάτων του, η χειραγώγηση των λαϊκών συνειδήσεων με τα παλιά εργαλεία γίνεται πιο δύσκολη, υποχρεώνοντας τους αστούς να αναζητούν άλλες λύσεις για να διατηρήσουν και να διευρύνουν τα κεκτημένα τους. Στο έδαφος αυτό φύονται τα σενάρια για συγκυβέρνηση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με συμμετοχή και από τα κόμματα - δορυφόρους τους.

Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να πείσει ότι η πολιτική του αποτελεί έκφραση ενός σύγχρονου «πατριωτικού καθήκοντος» για να σωθεί δήθεν η χώρα. Επιχειρούν να εκβιάσουν το λαό ότι άλλος δρόμος από αυτόν που οι ίδιοι υπηρετούν δεν υπάρχει και βάζουν τον κομματικό μηχανισμό σε θέσεις μάχης και συκοφάντησης όποιου αγωνίζεται, κύρια των εργαζόμενων εκείνων και των άλλων λαϊκών ανθρώπων που τώρα βγαίνουν στο δρόμο, σπάζοντας τους δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ. Ο μεγαλύτερος φόβος του αστικού συστήματος είναι να μη συναντηθεί αυτή η κρίσιμη μάζα με το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα. Να μη μετουσιωθεί η αγανάκτηση σε συνειδητή ταξική πάλη, για το γκρέμισμα του παλιού και το χτίσιμο του καινούριου που φέρνει η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Ο λαϊκός κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα λόγο να κρατάει στάση αναμονής απέναντι στο κόμμα που ψήφιζε για χρόνια, να τρέφει αυταπάτες ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει, να γίνει φιλολαϊκό. Το ίδιο και ο λαϊκός κόσμος που ακολουθεί τη ΝΔ, δεν μπορεί να τρέφει ελπίδες ότι θα τον σώσει αν γίνει κυβέρνηση. Να βγάλουν συμπεράσματα από όσα τους έλεγε το ΚΚΕ για το ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας στο χτύπημα των λαϊκών δικαιωμάτων, στην ενσωμάτωση του εργατικού λαϊκού κινήματος, για την σύμπλευση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Για το δικό τους συμφέρον είναι να αποδυναμώσουν όσο γίνεται περισσότερο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ να μη διαχυθούν στα κάθε είδους αναχώματα. Το βήμα που ξεκίνησε με τη χειραφέτηση από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, πρέπει να ολοκληρωθεί για να πιάσει τόπο. Να γίνει εφαλτήριο αναμέτρησης με τον πυρήνα της στρατηγικής τους, με ισχυρό ΚΚΕ και δυνατό ταξικό κίνημα παντού.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org