Η φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ - που αρχίζει την ερχόμενη βδομάδα με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του Ολυμπιακού - αποτελεί το βαρύ χαρτί της διοργάνωσης. Και φυσικά όχι μόνο για αγωνιστικούς λόγους. Μπορεί η ΟΥΕΦΑ τα τελευταία χρόνια να έχει καθιερώσει μια «μαραθώνια» αγωνιστική περίοδο, που επί της ουσίας ξεκινάει περίπου ένα μήνα μετά τον τελικό με τη διεξαγωγή των προκριματικών γύρων και συνεχίζει με τα πλέι οφ, ωστόσο η φάση των ομίλων είναι αυτό που λένε... όλα τα λεφτά. Εκφραση φυσικά κυριολεκτική αν αναλογιστεί κανείς ότι από δω και έπειτα πέραν του χορού των ποδοσφαιριστών εντός αγωνιστικού χώρου διεξάγεται και ένας αντίστοιχος έξω από αυτόν. Ενας χορός εκατομμυρίων ευρώ που έχει μετατρέψει τη διοργάνωση σε ένα πανάκριβο προϊόν, από την πώληση του οποίου γεμίζουν τα ταμεία των πολυεθνικών χορηγών, των διαφημιστικών εταιρειών, των μάνατζερ και φυσικά της ίδιας της ΟΥΕΦΑ. Γι' αυτό το λόγο πλέον η συμμετοχή και μόνο στη διοργάνωση έχει γίνει πρωτεύων στόχος για τις ομάδες που πρωταγωνιστούν στα εθνικά τους πρωταθλήματα. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που παραδοσιακοί στόχοι, όπως η κατάκτηση του πρωταθλήματος ή του κυπέλλου στη χώρα τους, να μην παίζουν κανένα ρόλο εάν εξασφαλιστεί θέση που οδηγεί σε συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ (και ιδιαίτερα εάν αυτή παρέχει την απευθείας συμμετοχή στους ομίλους).
Από αθλητική διοργάνωση... επικερδές προϊόν
Icon
Ο αποκλεισμός του Παναθηναϊκού ανέβασε κατά 5 εκατ. ευρώ τα έσοδα του Ολυμπιακού από τη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ
Η καινοτομία της ΟΥΕΦΑ την περίοδο 1992-93 να μετατρέψει την παραδοσιακή μέχρι τότε διοργάνωση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών σε ένα επικερδές πρωτάθλημα με τζίρο εκατομμυρίων ευρώ ήταν μια ευκαιρία για τις πολυεθνικές για κερδοφόρες επενδύσεις στο λαοφιλέστερο των αθλημάτων. Δημιουργήθηκε το σύστημα των ομίλων, που πολλαπλασίασε τους αγώνες, δημιουργώντας ένα πιο ελκυστικό προϊόν στους χορηγούς, το οποίο προστατεύτηκε από κακώς κείμενα που θα αμαύρωναν την εικόνα, όπως, π.χ., το... διώξιμο της βίας - και όχι φυσικά πάταξη - από το προσκήνιο (γήπεδα) με μια σειρά από μέτρα (αυστηροποίηση των ποινών, ισχυρά μέτρα ασφαλείας, φακέλωμα οπαδών), επενδύθηκαν αρκετές ώρες σκέψης και παράλληλα πακέτα εκατομμυρίων στο θέμα του μάρκετινγκ και της διαφήμισης του καινούριου εγχειρήματος. Μάλιστα, προκειμένου το προϊόν να μη σαπίσει ποτέ σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται και το απαραίτητο... λίφτινγκ με σκοπό βέβαια το μεγαλύτερο κέρδος. Σε αυτή τη λογική άλλωστε εντάσσονται και οι πρόσφατες αλλαγές που έγιναν με τη δημιουργία της φάσης των πλέι οφ, μεγαλώνοντας τη διοργάνωση κατά 20 ματς, αδιαφορώντας φυσικά οι υπεύθυνοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία των ποδοσφαιριστών.
Τηλεοπτικά δικαιώματα από... χρυσάφι
Η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών και των εμπορικών δικαιωμάτων από την ΟΥΕΦΑ μεγιστοποίησε τα έσοδα της διοργάνωσης. Σε τέτοιο βαθμό ώστε πολλοί σύλλογοι, συμμετέχοντας στους ομίλους, εξασφάλιζαν και το μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού τους για να πραγματοποιήσουν μεταγραφές ή να κλείσουν οικονομικές τρύπες στους ισολογισμούς τους.
Μάλιστα, μετά από μια δεκαετία ζωής της διοργάνωσης, τα έσοδα από την κεντρική διαχείριση ήταν η αιτία πολέμου μεταξύ της ΟΥΕΦΑ και των λεγόμενων ισχυρών συλλόγων της Ευρώπης όταν το 2000 οι δεύτεροι συνέστησαν το «G14» με αίτημα την αναδιανομή των εσόδων από τα τηλεοπτικά και εμπορικά δικαιώματα προς όφελος των ομάδων της ευρωπαϊκής ελίτ. Επειτα από διαπραγματεύσεις, η κατανομή άλλαξε και η διαμάχη έληξε. Ωστόσο, η αύξηση συνεχώς των κερδών φαίνεται να δημιουργεί νέα εστία πολέμου με την απόγονο του «G14», την ευρωπαϊκή ομοσπονδία συλλόγων, η οποία περνάει στην αντεπίθεση έναντι της ΟΥΕΦΑ για μια σειρά από λόγους, με κυρίαρχο σε αυτούς βέβαια και τις οικονομικές απολαβές. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τα τηλεοπτικά δικαιώματα προέρχεται το ποσό των 836,524 εκατ. ευρώ και από τα εμπορικά δικαιώματα 260,618 εκατ. ευρώ.
Ουσιαστικό ρόλο στη σημερινή μορφή του θεσμού έχει η TEAM, η εταιρεία μάρκετινγκ που συνεργάζεται με την ΟΥΕΦΑ από καταβολής Τσάμπιονς Λιγκ. Η ΤΕΑΜ είναι ανεξάρτητη από την ΟΥΕΦΑ. Πρόκειται για ελβετική εταιρεία μάρκετινγκ που χειρίζεται όλα όσα αφορούν στην εικόνα της διοργάνωσης, με κύριο αντικείμενο τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο λαμβάνει από την ΟΥΕΦΑ περί το 15% των κερδών του Τσάμπιονς Λιγκ.