Σάββατο 23 Μάρτη 2013 - Κυριακή 24 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Κόντρες συμφερόντων με σκοπό τον έλεγχό του

Τρόπους για την πίτα ολόκληρη (βλ. κέρδη) και το σκύλο χορτάτο (βλ. ευρωπαϊκούς συλλόγους) ψάχνει ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί

Associated Press

Τρόπους για την πίτα ολόκληρη (βλ. κέρδη) και το σκύλο χορτάτο (βλ. ευρωπαϊκούς συλλόγους) ψάχνει ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί
Το ανελέητο κυνήγι κέρδους από πλευράς επιχειρηματιών και το πρόσφορο έδαφος που προσφέρει το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη οδηγούν σε νέες ιδέες από μεριάς τους. Με αρωγό την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (UEFA), με την οποία πολυεθνικές εταιρείες, χορηγοί, μάνατζερς έχουν μια στενή και παράλληλα ιδιαίτερα κερδοφόρα σχέση, στα σκαριά φαίνεται να βρίσκεται το σχέδιο ενός ακόμα ...λίφτινγκ σε χρυσοφόρες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκεται η δεύτερη τη τάξει διοργάνωση, αυτή του Europa League, που, όπως όλα δείχνουν, μελλοντικά θα υποστεί ακόμα ένα λίφτινγκ προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστικό. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγα χρόνια η συγκεκριμένη διοργάνωση άλλαξε όνομα και από Κύπελλο UEFA μετονομάστηκε σε Europa League καθώς και τρόπο διεξαγωγής. Μάλιστα για το δεύτερο υπήρξαν δύο αλλαγές σε λιγότερο από τρία χρόνια αφού αρχικά περιλάμβανε δύο γύρους προκριματικών και ακολούθως δύο γύρους με φάση ομίλων και μετέπειτα διπλούς αγώνες μέχρι τον τελικό, ενώ λίγο μετά καταργήθηκε η δεύτερη φάση των ομίλων. Τώρα, κατά τις πληροφορίες, ετοιμάζονται καινούριες αλλαγές με προφανή στόχο φυσικά να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικό. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι υπεύθυνοι της UEFA προσπαθούν στα νέα σχέδια να το συνδέσουν ακόμη περισσότερο με τον... παράδεισο για τα κέρδη τους που λέγεται Τσάμπιονς Λιγκ.

Τα σχέδια της UEFA

Ο έλεγχος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (και φυσικά των κερδών που αποφέρει) μέσω των διοργανώσεων της «γηραιάς ηπείρου» είναι αντικείμενο κόντρας μεταξύ της ΟΥΕΦΑ και των ισχυρών συλλόγων

Eurokinissi

Ο έλεγχος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (και φυσικά των κερδών που αποφέρει) μέσω των διοργανώσεων της «γηραιάς ηπείρου» είναι αντικείμενο κόντρας μεταξύ της ΟΥΕΦΑ και των ισχυρών συλλόγων
Πρώτον, συμμετοχή ομάδων από το Europa League στο Champions League της επόμενης χρονιάς. Θεωρείται σίγουρο ότι ο νικητής του Europa League θα συμμετέχει αυτόματα στους ομίλους του Champions League, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο οι τέσσερις ομάδες της ημιτελικής φάσης ή οι οκτώ ομάδες των προημιτελικών του Europa League να παίρνουν αυτόματα «εισιτήριο» συμμετοχής στο Champions League.

Δεύτερον, να μην υπάρχουν «αδιάφορα» ματς στους ομίλους, αφού οι μεγάλες ομάδες μπορεί να έχουν και μαθηματικά εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση χωρίς να χρειαστεί η τελευταία αγωνιστική, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν τις ρεζέρβες για να ξεκουράσουν τους βασικούς για τις υποχρεώσεις που έχουν σε εγχώριο επίπεδο.

Γι' αυτό το λόγο η UEFA εξετάζει το ενδεχόμενο να «ανταμείψει» με διάφορους τρόπους τους... αδιάφορους των τελευταίων αγωνιστικών των ομίλων.

Τρίτον, θα υπάρξουν αλλαγές και στα προκριματικά. Στόχος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας είναι να μειωθούν οι καλοκαιρινοί αγώνες και υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνονται μονά παιχνίδια αντί διπλών σε μία ή περισσότερες προκριματικές φάσεις.

Μια άλλη πρόταση είναι η παγίωση και γεωγραφικών κριτηρίων στις πρώτες προκριματικές φάσεις, για να αποφεύγονται τα μεγάλα ταξίδια των ομάδων.

Διέξοδος μετά την απόρριψη

Στην ιδέα των αλλαγών πάντως φέρεται να οδηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία μετά την απόρριψη από πλευράς των ευρωπαϊκών συλλόγων των προηγούμενων σκέψεων των διοικούντων της για πλήρη αναδιάρθρωση (βλ. γιγάντωση) του Τσάμπιονς Λιγκ. Στις αρχές του χρόνου οι ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι έδειξαν να αντιτίθενται στις σκέψεις του προέδρου της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί, για αλλαγές στη διοργάνωση, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης στην οποία έλαβαν μέρος και η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης Συλλόγων (ECA). Η ECA ανακοίνωσε ότι στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση έλαβαν μέρος 87 σύλλογοι από 36 χώρες και ότι το 92% εξ αυτών δεν τάσσεται υπέρ της ιδέας του Πλατινί να «γιγαντωθεί» το Τσάμπιονς Λιγκ, με παράλληλη κατάργηση της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, του Γιουρόπα Λιγκ. «Το αποτέλεσμα αυτής της ευρείας έρευνας δείχνει ότι οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι είναι πολύ ικανοποιημένοι με τα ισχύοντα συστήματα διεξαγωγής του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ», δήλωσε ο πρόεδρος της ECA και της Μπάγερν Μονάχου, Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε.

Μια ακόμα μάχη ΟΥΕΦΑ - Ενωσης Συλλόγων

Το περιστατικό επί της ουσίας αποτελεί ακόμα έναν κρίκο στον πόλεμο που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ των ευρωπαϊκών συλλόγων και της ΟΥΕΦΑ, με σκοπό βέβαια την απόκτηση μεγαλύτερου λόγου στην πίτα των κερδών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση Συλλόγων, απόγονος της περίφημης G14, δείχνει τα τελευταία χρόνια να αποκτά δυναμική και σε αρκετές περιπτώσεις έχει κοντραριστεί με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου για μια σειρά ζητήματα. Στα τέλη του προηγούμενου έτους το φως της δημοσιότητας είδαν πληροφορίες που έφεραν την ΕCA μέσω του προέδρου της και παλιά δόξα του γερμανικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε να επεξεργάζεται σχέδιο για απενεργοποίηση του περίφημου Νόμου Μποσμάν. Ενα σχέδιο που η βάση του βρίσκεται στο σκεπτικό να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα για μεταγραφές αλλά και να έχουν το περιθώριο να διαχειρίζονται καλύτερα τα περιουσιακά τους στοιχεία (βλ. παίκτες). Επίσης, ανοιχτό παραμένει το θέμα των αποζημιώσεων των συλλόγων για παίκτες που τραυματίζονται με τις υποχρεώσεις των εθνικών τους ομάδων (οι σύλλογοι ζητάνε μεγαλύτερη αποζημίωση για το Μουντιάλ του 2014) όπως και αυτό των δικαιωμάτων των παικτών (η ΟΥΕΦΑ θέτει θέμα περιορισμού του καθεστώτος των μάνατζερς). Βέβαια εκτός όλων αυτών - και μερικών ακόμη - το μεγάλο αγκάθι είναι η μελλοντική μορφή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και φυσικά ο έλεγχός τους. Το ζήτημα της κλειστής Λίγκας παραμένει στο συρτάρι, ωστόσο επανέρχεται κάθε φορά ανάλογα με το κατά πόσον ευνοούν οι συνθήκες τις συγκεκριμένες συζητήσεις. Πάνω σε αυτό μάλιστα οι ισορροπίες αλλάζουν ανάλογα με την περίσταση, με την ΟΥΕΦΑ πριν από λίγα χρόνια να μην το συζητάει καν αλλά σήμερα να το ξανασκέφτεται με βάση το πρότυπο - και τη δυναμικότητα - της Ευρωλίγκας και τους συλλόγους να αναζητούν τις δικές τους λύσεις για αύξηση των δικών τους κερδών (είτε μέσω μιας αυτόνομης Λίγκας είτε με μεγαλύτερο ρόλο στις ήδη υπάρχουσες διοργανώσεις).


Μπάμπης ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ