Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση - αριθ. φύλλου: 11508

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 35ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Το ΠΑΜΕ καλεί σε πάλη για κίνημα - «καρφί στο μάτι» της πλουτοκρατίας

ΣΕΛ.  3
ΚΚΕ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ
Το νερό να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

ΣΕΛ.  25

ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ «ΟΧΙ» ο κυπριακός λαός

ΚΚΕ: Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν ότι το «όχι» της κυπριακής Βουλής στο σχέδιο του Γιούρογκρουπ δεν αρκεί, εφόσον είναι ενταγμένο στο πλαίσιο και τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οδηγεί σε ενίσχυση των εκβιασμών σε βάρος των εργαζομένων

Στη δημιουργία ενός Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης που θα περιλαμβάνει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, την κρατική και εκκλησιαστική περιουσία αλλά και άλλους πόρους από φορολογία, καταλήγουν κυβέρνηση και κόμματα στην Κύπρο για τη διαχείριση της κρίσης, γεγονός που θα οδηγήσει σε άγρια αντιλαϊκά μέτρα. Ο λαός της Κύπρου δεν πρέπει να υποκύψει στους εκβιασμούς από ποιο δρόμο θα τον οδηγήσουν στη χρεοκοπία, με το σχέδιο Α που προβλέπει «κούρεμα» καταθέσεων, το σχέδιο Β που προβλέπει «κούρεμα» των ασφαλιστικών ταμείων ή με άλλο ενδιάμεσο σχέδιο. Ολα αυτά τα σχέδια συνοδεύονται από δραστική μείωση μισθών, συντάξεων, εργασιακών δικαιωμάτων, ανεργία, ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Μονόδρομος για το λαό είναι να δυναμώσει το δικό του «όχι» στα αντιλαϊκά μέτρα και τις θυσίες και να βαδίσει το δρόμο της αποδέσμευσης από την ΕΕ, ανατρέποντας την αντιλαϊκή πολιτική.


ΣΕΛ.  7   -   9

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Απεργία ενάντια στους μηχανισμούς εκφοβισμού

Απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στους φορείς που υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας ενάντια σε διατάξεις νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση. Οι διατάξεις αυτές ορίζουν ότι ακόμα και σε περίπτωση παράλειψης στην εργασία ο εργαζόμενος μπορεί να τιμωρηθεί με διαθεσιμότητα.


ΣΕΛ.  10

Ο δρόμος των εργατών

Ξεκίνησε χτες το 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ στην ηγεσία της οποίας πλειοψηφούν οι δυνάμεις του συμφιλιωτισμού με το κεφάλαιο, η γραμμή διαπραγματεύσεων με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις - διαπραγματεύσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που οδηγούν στη μακροημέρευση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Αυτή η γραμμή είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το εργατικό κίνημα. Στον αντίποδα αυτών των δυνάμεων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παράμβαση» - «ΕΜΕΙΣ» που είναι πρώην ΠΑΣΚΕ), είναι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που από την ίδρυσή του διαχώρισε τη θέση του από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις, με αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες, πραγματικές ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Οργάνωσε και στήριξε αγώνες με μεγάλη επιτυχία, την ίδια στιγμή που οι άλλες δυνάμεις που βρίσκονται στο τιμόνι της ΓΣΕΕ ήταν στην απέναντι πλευρά και τους υπονόμευαν με κάθε τρόπο. Διαχώρισε από νωρίς τη θέση του απέναντι στο χαρακτήρα της κρίσης με κεντρικό σύνθημα «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία», όταν οι δυνάμεις της ταξικής ειρήνης μέσω κοινωνικών διαλόγων παζάρευαν νέες μειώσεις ώστε να μη θιχτεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ο βασικός ρόλος και η αποστολή του ΠΑΜΕ δεν περιορίζεται μόνο στην καθημερινή πάλη, αλλά και στη συσπείρωση της εργατικής τάξης σε ταξική κατεύθυνση. Για ένα κίνημα που μπορεί να αποσπάσει κάποιες κατακτήσεις παλεύοντας για όλα τα καθημερινά προβλήματα και ταυτόχρονα θα διεκδικεί την εξουσία για το λαό. Πάνω σε αυτή τη γραμμή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ επιδιώκουν την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, την αναβάθμιση της λειτουργίας και της δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων, την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Με δράση από τα κάτω, καρφί στο μάτι της μεγαλοεργοδοσίας. Αυτός είναι ο δρόμος των εργατών.


Ο «Ριζοσπάστης»

Λόγω της αργίας της 25 Μάρτη, ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» θα κυκλοφορήσει αύριο Σάββατο. Το καθημερινό φύλλο του «Ριζοσπάστη» θα κυκλοφορήσει ξανά την Τετάρτη 27 Μάρτη.«ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ»
Απαίτηση της πλουτοκρατίας

ΣΕΛ.  3
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Κάλεσμα δράσης στους χαλυβουργούς του Βόλου

ΣΕΛ.  40
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Στηρίζει το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου

ΣΕΛ.  13
ΝΕ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΟΧΙ στο ξεπούλημα του Ζεόλιθου

ΣΕΛ.  16
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Πολύμορφες κινητοποιήσεις

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, ολοκληρώνοντας το αγωνιστικό διήμερο που ξεκίνησε χτες. Με τις κινητοποιήσεις τους εναντιώνονται στην όλο και στενότερη σύνδεση πανεπιστημίων - επιχειρήσεων, στο αυξημένο κόστος σπουδών, στο σχέδιο «Αθηνά» και στο νόμο - πλαίσιο, απαιτώντας δημόσια και δωρεάν Παιδεία για κάθε σπουδαστή, δωρεάν σίτιση, στέγαση και μετακίνηση.


ΣΕΛ.  15


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org