Σάββατο 23 Μάρτη 2013 - Κυριακή 24 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Προπονητικοί Διάλογοι

«Στο σκάκι δεν υπάρχει πνευματική λειτουργία των παικτών στην οποία να μην μπορούν να συμμετέχουν ενεργά οι θεατές, οπότε η θέαση αγώνων καλλιεργεί, ως επαναλαμβανόμενη εμπειρία, ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα αξιών. Πρακτικά, αυτό που έχει μέγιστη σημασία είναι ότι αποκτά κανείς τη δυνατότητα να ζήσει μια προσομοίωση παρτίδας εναντίον πολύ ισχυρών σκακιστών, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους σε ποικιλία απροσδόκητων καταστάσεων - μια διαδικασία της οποίας τη χρησιμότητα δε χρειάζεται να αναλύσω εδώ. Για να γίνει όμως αυτό, είναι απαραίτητο να απαρνηθούμε τη συνήθη πρακτική παράλληλης χρήσης ενός σκακιστικού προγράμματος για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Το γιατί φαίνεται ξεκάθαρα στη θέση του διαγράμματος που έχει προκύψει από την παρτίδα Λεβόν Αρονιάν - Μάγκνους Κάρλσεν στο πρόσφατο Βάικ άαν Ζέε (13 Γενάρη 2013). Στην παρτίδα παίχθηκε 30. Ιδ4 Βε5, με τελική κατάληξη την ισοπαλία. Αν κάποιος παρακολουθούσε τους αγώνες χρησιμοποιώντας κάποιο ισχυρό πρόγραμμα για ηλεκτρονικό υπολογιστή και επικεντρωνόταν στις προτάσεις του μηχανήματος, δύσκολα θα σκεφτόταν οποιαδήποτε επιλογή των μαύρων. Ετσι όμως θα έχανε την ευκαιρία να αποκομίσει μια πολύτιμη εμπειρία επειδή ο ανθρώπινος τρόπος σκέψης είναι πολύ διαφορετικός.

Είμαι βέβαιος ότι τόσο ο Αρονιάν όσο και ο Κάρλσεν υπολόγισαν τις συνέπειες της κίνησης 30... Πε4, η οποία δεν εμφανίζεται καθόλου στις αρχικές επιλογές των περισσότερων προγραμμάτων. Οι μηχανές υπολογίζουν ταχύτατα τις συνέπειες της βαριάντας 31. Ιχε4 βχδ4+ και την απορρίπτουν, οπότε προτείνουν άλλες εναλλακτικές επιλογές, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τους ανθρώπους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο εκτεθειμένος μαύρος Ρ και ο αποκεντροποιημένος Ι επιτρέπουν στα λευκά να αντεπιτεθούν στο τέλος του συνδυασμού. Αρχικά πρέπει να απαντήσουν 32. Βζ2 ώστε μετά από 32... βχε4 να μπορούν να συνεχίσουν 33. Πε1. Τώρα χάνει το 33... Βχγ4 34. Πε7 με την πανίσχυρη διπλή απειλή 35. Βη3+ και 35. Πχδ7, όπως επίσης 33... Βδ3 34. Βθ4 με την ακαταμάχητη απειλή 35. Βδ8+ κ.λπ., οπότε τελικά είναι τα λευκά που κερδίζουν υλικό».

(Συνεχίζεται)


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org