Θα προβληθεί η χαμένη για χρόνια και αποκαταστημένη από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας , ταινία του Φ. Φίνου
Από τα γυρίσματα της ταινίας. |
Η ταινία που γυρίστηκε το 1939, αποτελεί τη μοναδική σκηνοθετική δουλιά του Φίνου, ενώ είναι η πρώτη ελληνική ταινία με σύγχρονο ήχο, τον οποίο ο Φίνος επεξεργάστηκε σε ελληνικά εργαστήρια. Η ταινία θεωρούνταν χαμένη για χρόνια. Ο λόγος; Αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η ταινία, κηρύχτηκε ο πόλεμος. Ο Φίνος συνελήφθη από τους Γερμανούς και το στούντιό του επιτάχθηκε, με συνέπεια να χαθούν τα αρνητικά της, ώσπου μια φθαρμένη κόπια της ανακαλύφθηκε από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας στην Αίγυπτο! Η αποκατάσταση της κόπιας από την Ταινιοθήκη έγινε με τη βοήθεια και του συνόλου του αρνητικού, το οποίο, μετά από έρευνες, βρέθηκε σε άθλια κατάσταση σε μια αποθήκη. Οι εργασίες αποκατάστασης ήταν πολύ δύσκολες λόγω της καταστροφής που είχε υποστεί το υλικό και οι τεχνικοί καθάρισαν και επισκεύασαν την ταινία καρέ καρέ. Η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε το 1994.
Το σενάριο της ταινίας έγραψε ο θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Μπόγρης, τη μουσική ο Γιώργος Μαλλίδης, η φωτογραφία ήταν του Γιάννη Δριμαρόπουλου. Σκηνοθεσία και παραγωγή Φ. Φίνου. Παίζουν οι: Λάμπρος Κωνσταντάρας, Λήδα Μιράντα, Αλέκος Λειβαδίτης και Ευγενία Δανίκα. Κυρίαρχο στοιχείο είναι το τραγούδι, με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα να ντουπλάρεται από τον Πέτρο Επιτροπάκη, ο οποίος δάνειζε τη φωνή του σε όλες τις ταινίες της εποχής.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα: «Αποκατάσταση και συντήρηση της αισθητικής και ιστορικής φιλμικής μνήμης», με ομιλητές το διευθυντή της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, Θόδωρο Αδαμόπουλο, την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Κομνηνού, την υποψήφια διδάκτορα Φλορεντία Κοϊρτσή και τον Αναστάσιο Ντελόπουλο, ερευνητή του Ερευνητικού Πανεπιστιμιακού Ινστιτούτου Επικοινωνίας και Υπολογιστών του ΕΜΠ.