Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Τα όρια της προσωπικής βούλησης

Την παράσταση «Μαράν Αθά» του Θωμά Ψύρρα, παρουσιάζει, αύριο, στο Θέατρο Πέτρας (Σκηνή Π. Μπρουκ), το Θέατρο Μεταξουργείο, σε θεατρική διασκευή - σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Ενας υποκριτικός άθλος δυόμιση ωρών της Γιασεμί Κηλαηδόνη. Η αναγνώριση του εαυτού μας μέσα από την αναγνώριση του άλλου και τα όρια της προσωπικής μας βούλησης και ευθύνης είναι τα μοτίβα της παράστασης, η οποία βασίζεται σε ένα σπουδαίο σύγχρονο ελληνικό κείμενο. Η ιδιότυπη γλώσσα του συγγραφέα είναι μια αρμονική μίξη της θεσσαλικής ντοπιολαλιάς με τον αφομοιωμένο λόγο του Παπαδιαμάντη και του Βιζυηνού. Το αποτέλεσμα είναι ένας ρυθμικός «γλυκύς» και «εύηχος» λόγος.

Η Γιασεμί Κηλαηδόνη υποστασιοποιεί όλα τα πρόσωπα - πρωταγωνιστές που αναδύονται στη μνήμη ενός 90χρονου μοναχού, όταν ύστερα από 65 χρόνια ηθελημένης σιωπής εξομολογείται, λίγο προτού πεθάνει, τα πεπραγμένα της ζωής του, τη φρικτή τιμωρία και τον ευνουχισμό του από τον προστάτη δεσπότη που τον ανέθρεψε και τον προόριζε για τη διαδοχή του, όταν σταλμένος απ' αυτόν σ' ένα απόμακρο χωριό της Θεσσαλίας να παρακολουθήσει τις μυστικές τελετουργικές συναντήσεις εννέα γυναικών, των Ταρσών, μυείται άθελά του στη γυναικεία απόκρυφη γνώση και του αποκαλύπτεται ένα άγνωστο γοητευτικό σύμπαν που τον οδηγεί στον αληθινό έρωτα και την αγάπη του για μια Ταρσή.

«Είμαστε έμπλεοι από το ανεκπλήρωτο» σημειώνει ο Θωμάς Ψύρρας. Αυτό που επιθυμούμε και δεν το πράξαμε. Αυτό που ονομάζουμε σπαταλημένη ζωή, ή αλλιώς το λέμε, αφελώς, μοίρα. Τελικά δεν είναι παρά μια εκ των υστέρων αφήγηση...».

Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης. Σκηνικά - κοστούμια: Μαρία Πασσαλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ