Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ
Αναγνωρίζεται «υποτίμηση του κινδύνου»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Κατάθεση ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής έδωσε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, αναφορικά με τη φονική έκρηξη κατασχεμένων εκρηκτικών στη Ναυτική Βάση στο Μαρί από πλοίο ιρανικό και προορισμό τη Συρία που στοίχισε την ζωή σε 13 ανθρώπους. Στην κατάθεσή του, σημείωσε ότι «από την αρχή η Κύπρος έγινε δέκτης διαβημάτων, παραστάσεων και πιέσεων από χώρες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή με την υπόμνηση ότι, ιδιαίτερα η Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να επιδεικνύει ευαισθησία στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας», με δεδομένο ότι η εφαρμογή τους «ήταν και είναι κρίσιμης σημασίας για τον αγώνα μας ενάντια στην κατοχή» και υπογράμμισε ότι ο «όλος χειρισμός έγινε λαμβάνοντας υπόψη αυτή την απαραβίαστη αρχή η οποία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το εθνικό μας συμφέρον».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες να βρεθεί τρόπος το φορτίο να μη μείνει στην Κύπρο, ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δήλωσε ότι «δεν θα είχε τη δυνατότητα να κρατήσει και αποθηκεύσει το φορτίο», ενώ εξετάσθηκε και η δυνατότητα το φορτίο με απόφαση του ΣΑ να μεταφερθεί κάπου αλλού. Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έδωσε έγκριση και αρνήθηκε την παραλαβή του φορτίου.

Ο Δ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι το ζήτημα της φύλαξης και διαχείρισης του φορτίου «ανατέθηκε λογικά και φυσιολογικά σε εκείνους που είχαν τη γνώση και την εμπειρία να διαχειριστούν ένα τέτοιο ζήτημα. Δηλαδή στην Εθνική Φρουρά», χαρακτηρίζοντας το συμβάν ως «μια αποτυχία του συστήματος». Σημείωσε, ταυτόχρονα, ότι δεν είχε ως πρόεδρος ενημέρωση από τους αρμόδιους, όπως και για τη σύσκεψη μια βδομάδα πριν από την έκρηξη, σχετικά με το διαφαινόμενο κίνδυνο και είπε ότι υπήρξε από τους αρμόδιους «υποτίμησή» του. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, υπήρξε αντιδράσεις και φραστικές επιθέσεις από κάποιους συγγενείς των θυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ