Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις εκατέρωθεν

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Αντιδράσεις σε οργανώσεις Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών προκαλεί η «συμβιβαστική» συμφωνία που έκλεισαν το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλλες οι αντιπροσωπείες διαπραγματευτών από το Βελιγράδι και την Πρίστινα σχετικά με τις τελωνειακές σφραγίδες οι οποίες πλέον θα αναγράφουν μόνον «Τελωνεία Κοσόβου» δίχως εθνικά κρατικά σύμβολα...

Η εξέλιξη έκανε και τις δύο κυβερνήσεις να «πανηγυρίζουν». Το Βελιγράδι καμώνεται πως η αναγραφή «Τελωνεία Κοσόβου» σηματοδοτεί απλώς το όνομα της επαρχίας, ενώ η Πρίστινα θεωρεί πως η αποδοχή της συγκεκριμένης φράσης ισοδυναμεί με έμμεση αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου. Ωστόσο, αντίθετη άποψη έχουν κοινότητες και οργανώσεις των δύο πλευρών.

Οι δήμαρχοι των βόρειων σερβοκατοικούμενων περιοχών του Κοσσυφοπεδίου Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν και Ζούμπιν Πότοκ ανακοίνωσαν χτες πως δεν επιθυμούν περαιτέρω συνεργασία με τον επικεφαλής της σερβικής διαπραγματευτικής ομάδας Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, σημειώνοντας ότι, αφ' ενός, πλέον δεν τον εμπιστεύονται, αφ' ετέρου, αποδέχθηκε μία επιβλαβή συμφωνία με την αντιπροσωπεία των Κοσσοβάρων Αλβανών για τις τελωνειακές σφραγίδες. Κάλεσαν μάλιστα τη σερβική κυβέρνηση να συζητήσει τη συγκεκριμένη συμφωνία στο Κοινοβούλιο ώστε να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

Το περασμένο Σάββατο, διαδηλωτές του αντικυβερνητικού «Κινήματος Αυτοδιάθεσης» πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στην Πρίστινα ενώ πέταξαν ντομάτες και φώναξαν αποδοκιμαστικά συνθήματα κατά της επικεφαλής των Κοσσοβάρων Αλβανών διαπραγματευτών Εντίτα Ταχίρι κατηγορώντας την κυβέρνηση του Χασίμ Θάτσι και την διαπραγματευτική ομάδα για «ενδοτισμό» στις απαιτήσεις του Βελιγραδίου και υποχώρηση στα εθνικά θέματα με αιχμή του δόρατος τις τελωνειακές σφραγίδες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ