Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Χιλιάδες τα θύματα του λιμού

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Η έκτη κατά σειρά επαρχία της Σομαλίας, η περιφέρεια Μπέι που είναι υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», τέθηκε χτες και επίσημα στον κατάλογο των περιοχών της χώρας που πλήττονται από το λιμό.

Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ, η εξέλιξη προοιωνίζεται πολύ άσχημη για το αβέβαιο μέλλον περίπου 750.000 Σομαλών που απειλούνται με λιμοκτονία, εάν μέσα στο επόμενο τετράμηνο δεν φθάσει επαρκής βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα και καθαρό νερό. Ηδη πάνω από 30.000 παιδιά έως πέντε ετών έχουν πεθάνει από πείνα και ασθένειες μέσα στο πρώτο εξάμηνο τρέχοντος έτους...

Πάντως, οι ίδιοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ επισημαίνουν πως έως σήμερα έχει καταβληθεί μόνον το 59% της διεθνούς βοήθειας, δηλαδή κάτι παραπάνω από ένα δισ. δολάρια από τα 2,4 δισ. που έχει ανάγκη όχι μόνον η Σομαλία, αλλά και οι άλλες χώρες στο Κέρας της Αφρικής. Βεβαίως αυτή η περιοχή, που δήθεν ο ΟΗΕ δείχνει την ευαισθησία του, βρίσκεται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών για πολλά χρόνια, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης. Με το πρόσχημα της πειρατείας και της ασφάλειας των πλοίων, το ΝΑΤΟ (με την συμμετοχή της Ελλάδας) επιτηρεί την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ