Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Σκληρά «παζάρια» όλων με όλους

TΡΙΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με το πεδίο της μάχης, πλέον, να επικεντρώνεται κυρίως γύρω από τις πόλεις - προπύργια του Καντάφι (Μπάνι Ουαλίντ, Σύρτη, Σάμπχα Τζούφρα - στην πρώτη συνεχίζονται πολιορκία και διαπραγματεύσεις), το ενδιαφέρον στρέφεται στα πραγματικά αίτια του πολέμου, δηλαδή στο λιβυκό πλούτο και στην άσκηση επιρροής στη νέα πολιτική κατάσταση, με τα παζάρια ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις («πρόθυμες» και μη πρόθυμες) να γίνονται ολοένα περισσότερο απροκάλυπτα. Μετά τις αποκαλύψεις για ύπαρξη μυστικής συμφωνίας του Παρισιού με το αντικαθεστωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο που του διασφάλιζε το 35% του λιβυκού αργού πετρελαίου με αντάλλαγμα την αταλάντευτη γαλλική υποστήριξη, ήρθε η σειρά των Ρωσίας - Κίνας να διαπραγματευτούν σκληρά.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αναμένει τους αντικαθεστωτικούς ηγέτες στη Μόσχα «για συνομιλίες για την περαιτέρω συνεργασία», και για τα υπάρχοντα, αλλά και για τα μελλοντικά, ρωσο-λιβυκά συμβόλαια, όπως διέρρεε η ρωσική διπλωματία. Η πρόσκληση απευθύνθηκε μετά από αίτημα των αντικαθεστωτικών, κατά τη Μόσχα, που είπε ότι θα πιέσει για συμμετοχή μελών της απερχόμενης λιβυκής ηγεσίας στο νέο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφιλίωση.

Πιο «ηχηρό» είναι το παζάρι των αντικαθεστωτικών με την Κίνα. Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ξεκάθαρα ότι ζητήθηκε από την ηγεσία του Συμβουλίου «να διαφυλάξει τα κινεζικά συμφέροντα στη Λιβύη» και ότι η Κίνα «είναι έτοιμη για βοήθεια στην ανοικοδόμηση». Αργότερα, οι καναδικές εφημερίδες «Γκλόουμπ» και «Μέιλ», επικαλούμενες αντικαθεστωτικούς, υποστήριζαν ότι ο Καντάφι προμηθεύτηκε όπλα 200 εκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα στα μέσα Ιούλη. Η Κίνα επιβεβαίωσε το αίτημα, αλλά όχι την παράδοση όπλων. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Κίνα είχε υπογράψει συμβόλαια 13,1 δισ. ευρώ με τον Καντάφι.

Διασυνδέσεις καθεστώτος με CIA και MI6

Τη στενή συνεργασία της CIA και της βρετανικής MI6 με το καθεστώς Καντάφι, μετά το 2004, κυρίως στο επίπεδο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» επιβεβαιώνουν δημοσιεύματα της βρετανικής «Ιντιπέντεντ» και της αμερικανικής «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», επικαλούμενα το απόρρητο (και πλέον λεηλατημένο) αρχείο των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών. Η συνεργασία αφορά στην παράδοση στις λιβυκές φυλακές «τρομοκρατών κρατουμένων», όπως, π.χ., ο Αμπντέλ Χακίμ Μπελχάτζ, νυν διοικητής της Τρίπολης, στρατιωτικό στέλεχος των αντικαθεστωτικών και την ενημέρωση του Καντάφι, σε αντάλλαγμα, για κινήσεις Λίβυων αντιφρονούντων στο εξωτερικό.

Κομβικό ρόλο στη συνεργασία είχε ο Μούσα Κούσα, που αυτομόλησε, στις αρχές του πολέμου, και από τη Βρετανία έφυγε ελεύθερος πλέον για το Κατάρ. Λονδίνο και Ουάσιγκτον απέφυγαν τα, επί της ουσίας, σχόλια, ενώ ο «καλός σύμμαχος» Μπελχάτζ μετά τα συγχαρητήρια που έχει λάβει από Ομπάμα και Κάμερον, ζητά να λάβει και «συγνώμη».

  • Η Κούβα ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει μόνο μια λιβυκή κυβέρνηση που θα σχηματιστεί χωρίς ξένη παρέμβαση και όχι το αντικαθεστωτικό Συμβούλιο.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ