Κυριακή 4 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Φοβάται ανατροπές, με συνδρομή ξένων δυνάμεων

Στα εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης θα δημιουργηθεί νέο σύστημα συλλογικής ασφάλειας, το οποίο θα αντιδρά όχι μόνο σε εξωτερικές αλλά και σε εσωτερικές απειλές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το Γενικό Γραμματέα της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), Νικολάι Μπορντιουζά, που πραγματοποιήθηκε στο Μινσκ. Στην ΟΣΣΑ συμμετέχουν οι Ρωσία, Αρμενία, Καζαχστάν, Κιργιζία, Λευκορωσία, Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Μεταξύ άλλων, ο Λουκασένκο δήλωσε, πως οι συλλογικές δυνάμεις ταχείας επέμβασης, που έχουν συγκροτηθεί στα πλαίσια της ΟΣΣΑ, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όχι μόνο «σε περίπτωση επέμβασης άλλων κρατών απ' έξω, αλλά και σε περίπτωση επέμβασης άλλων χωρών από το εσωτερικό της ΟΣΣΑ. Αυτό θα είναι μεγάλη υποστήριξη στις χώρες - μέλη της ΟΣΣΑ. Επειδή κάνεις δε θα εξαπολύσει πόλεμο και κατά μέτωπο επίθεση εναντίον μας, όμως πολλοί επιθυμούν να διαπράξουν πραξικόπημα».

Σύμφωνα με τον Εντουάρντ Ροντιουκόφ, μέλος της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών, «σήμερα υπάρχει δυνατότητα πραξικοπημάτων κι εξεγέρσεων σχεδόν σε κάθε χώρα της πρώην ΕΣΣΔ. Και, φυσικά, είναι αναγκαίο να συγκροτηθούν για αυτό το λόγο προστατευτικοί μηχανισμοί για τους οποίους έκανε λόγο ο Λουκασένκο».

Επιπλέον, τα ρωσικά ΜΜΕ σημειώνουν πως τα κράτη της ΟΣΣΑ θα σκληρύνουν στο εξής τους όρους ένταξης και θα «καθαρίσουν» τις χώρες - μέλη της ΟΣΣΑ από τις ξένες στρατιωτικές βάσεις. Μιλώντας για τις ξένες στρατιωτικές βάσεις, ο Λουκασένκο σημείωσε πως «οι στρατιωτικές βάσεις των ξένων κρατών θα μπορούν να εγκατασταθούν στις χώρες - μέλη της ΟΣΣΑ μόνο μετά από έγκριση του Συμβουλίου των ηγετών των κρατών της ΟΣΣΑ». Και πρόσθεσε πως «η Οργάνωση πρέπει να είναι ολοκληρωμένη κι ενιαία».

Ως επιβεβαίωση αυτών των κατευθύνσεων, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, κατέθεσε στη ρωσική Βουλή τροπολογίες στο νόμο που αφορά την ΟΣΣΑ, με τις οποίες δημιουργείται νομοθετική βάση για την επέμβαση σε κάποιο κράτος μέλος της ΟΣΣΑ «σε περίπτωση εμφάνισης κινδύνου για την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία ενός ή ορισμένων κρατών - μελών, καθώς και σε περίπτωση κινδύνου για την παγκόσμια ειρήνη κι ασφάλεια των κρατών - μελών».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org