Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Σεπτέμβρη 2011 - αριθ. φύλλου: 11053

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
«...
Και θα λάβουνε τα όνειρα εκδίκηση»

Ο Οδυσσέας Ελύτης, ένας από τους ηλιάτορες της ελληνικής ποίησης, υπήρξε και φωτοδότης του ελληνικού τραγουδιού, όπως και άλλοι μεγάλοι ποιητές μας που το έργο τους ενέπνευσε μουσικούς δημιουργούς. Η πολύμορφη ποίησή του, η μεγάλη ποιητική δημιουργία του, από την οποία αναβλύζει μουσική, μελωδικότητα, αρμονία, γνώρισε πάμπολλες μελοποιήσεις στη διάρκεια πολλών δεκαετιών. Αλλες λυρικές και άλλες εμβληματικές, πολλές από τις οποίες δεν έπαψαν να βρίσκονται στα χείλη και στην καρδιά του λαού μας.

Το φετινό 37ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη, πραγματοποιεί στις 17 Σεπτέμβρη (11 μ.μ.), στο Πάρκο «Τρίτση», στην κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ, αφιέρωμα με τίτλο «...Και θα λάβουνε τα όνειρα εκδίκηση». Θα πάρουν μέρος οι Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Λέκκας, Δημήτρης Μπάσης, Ανδριάνα Μπάμπαλη. Απαγγελία: Κώστας Καζάκος. Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης.


ΣΕΛ.  3


ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Σε τροχιά αντίθετη με τα συμφέροντα των γυναικών της λαϊκής οικογένειας

Αναβαθμισμένο ρόλο στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής διαθέτουν οι δήμοι και οι περιφέρειες με τις προσκείμενες στα κόμματα των μονοπωλίων διοικήσεις τους. Ο «Καλλικράτης» αποδεικνύεται οδοστρωτήρας για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων και ιδιαίτερα των γυναικών που ανήκουν σε αυτά.


ΣΕΛ.  16
ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
Από «φρούρια γνώσης» ... «μαγαζιά»

Στην πραγματικότητα, ο δημόσιος χαρακτήρας των μουσείων ουδέποτε έπαψε να απειλείται, αφού ουδέποτε έπαψε να απειλείται, στον καπιταλισμό, ο δημόσιος χαρακτήρας των πάντων. Ο βαθμός και ο τρόπος της απειλής είναι διαφορετικά κάθε φορά, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του κεφαλαίου, σε συνδυασμό με το βαθμό επαγρύπνησης του λαϊκού παράγοντα.


ΣΕΛ.  4  -  5
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
«Χαμηλή» πτήση του ρωσικού διαστημικού προγράμματος

Την προσωρινή διακοπή πτήσεων αποφάσισε η ρωσική υπηρεσία Διαστήματος Roscosmos (Ροσκόσμος), μετά τη νέα αποτυχημένη εκτόξευση στις 24 Αυγούστου, αυτή τη φορά του μεταγωγικού «Προγκρές M-12M» με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.


ΣΕΛ.  9
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Συναίνεση για την προστασία του «προϊόντος»

ΣΕΛ.  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ