Κυριακή 4 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με σημαία την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών

Το συλλαλητήριο των ταξικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, 6.30 το απόγευμα στην Πλατεία Αριστοτέλους, πρέπει να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην κλιμάκωση της πάλης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στις δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΔΗ.ΣΥ.) του μνημονίου, ενάντια σ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις της ΕΕ. Να αναδείξει ότι δυναμώνει το ρεύμα μέσα στο εργατικό κίνημα που δίνοντας την καθημερινή μάχη, πρώτα και κύρια στους χώρους δουλειάς, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότητά της, βάζει σε ευθεία αμφισβήτηση την εξουσία των μονοπωλίων, προβάλλοντας το μόνο αντίπαλο δέος που φοβούνται: την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της που θα απαλλοτριώσει και θα κάνει κοινωνική την κλεμμένη από τους αστούς ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής.

Με αυτό το στόχο δουλεύουν καθημερινά για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ. Με εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στις γειτονιές της πόλης και της υπαίθρου, στη Θεσσαλονίκη και τους άλλους νομούς της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, μεταφέρουν το κάλεσμα πανεργατικού, παλλαϊκού ξεσηκωμού.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ, ενημερώνουν τους εργαζόμενους ότι τα εγκαίνια της ΔΕΘ θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση για να διακηρύξει την «αναγκαιότητα» των βάρβαρων μέτρων, που οδηγούν στην κατάργηση και των τελευταίων κατακτήσεων του εργαζόμενου λαού.

Αβίωτη η ζωή των εργαζομένων

Ηδη, η πλειοψηφία των εργαζομένων βιώνει τις συνέπειες της βάρβαρης επίθεσης του κεφαλαίου, που εκφράζεται με την κατάργηση των κλαδικών Συμβάσεων, τη μείωση των μισθών, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την απλήρωτη δουλειά, τις μαζικές απολύσεις, την ένταση της τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ανεργία στη Θεσσαλονίκη πλησιάζει πλέον το 30%, στην Καστοριά, στον Εβρο, στην Κοζάνη και στις Σέρρες ξεπερνάει το 30%, στη Φλώρινα το 35% και στη Νάουσα το 50%, ενώ πολλαπλασιάζεται με ταχείς ρυθμούς η ανασφάλιστη και η εκ περιτροπής εργασία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικάτων, στη Φλώρινα μειώθηκε κατά 60% η αγοραστική δύναμη της πλειοψηφία του λαού, γεγονός που οδηγεί σε μαζικά λουκέτα και των καταστημάτων. Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, και αλλού, όπου σχεδόν κάθε μέρα κλείνει και ένα κατάστημα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, αποκτά επείγοντα χαρακτήρα ο αγώνας της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για την προστασία των οικογενειών τους από τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τη λεηλασία των δικαιωμάτων και της ζωής τους, πρέπει να οδηγεί σε καταδίκη των κομμάτων της πλουτοκρατίας και των εκπροσώπων τους στη Βουλή, στις Περιφέρειες, στους δήμους, στα συνδικάτα, παντού. Να δένεται με τον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Απέναντι στο «αναπτυξιακό» μοντέλο της κυβέρνησης και των άλλων δυνάμεων για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου που περνά πάνω από το πτώμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, να αντιπαραθέσουν τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα σχεδιάζεται και θα υλοποιείται από την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της με γνώμονα τις ανάγκες του λαού και την αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, με εργατικό έλεγχο.

Οι ταξικές διεκδικήσεις

Το ΠΑΜΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία, με τη μαζική συμμετοχή του στο συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ να διαδηλώσει την άρνηση του να πληρώσει το χρέος που δημιούργησαν η πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Να προβάλει τις διεκδικήσεις του για άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής των ανέργων, των εργατικών και λαϊκών οικογενειών στις πόλεις και τα χωριά. Για προστασία του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Για διασφάλιση των ΣΣΕ, κατάργηση της δουλειάς λάστιχο. Για διεύρυνση της λίστας των ΒΑΕ και όχι περιορισμό της.

Για υποχρεωτική σύνταξη για όλους (στα 60 άνδρες και στα 55 γυναίκες) με 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας. Ενάντια στο κόψιμο των επικουρικών συντάξεων. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την παράδοση στο μονοπωλιακό κεφάλαιο των τομέων στρατηγικής σημασίας όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές, οι Τηλεπικοινωνίες. Για ενιαίο, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος. Για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, για παρεμπόδιση εφαρμογής του νόμου - πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Για πολιτική ανάπτυξης της λαϊκής στέγης με στεγαστικά προγράμματα που θα καλύπτουν τις βασικές λαϊκές ανάγκες. Για να μετατραπούν σε λαϊκή περιουσία δάση, βουνά, ακτές, ελεύθεροι χώροι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ