Κυριακή 4 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η λαϊκή συμμαχία απάντηση στη συναίνεση των αστών

Η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και των δορυφόρων τους στόχο έχει να τσακίσει το λαό

Κανένας εκβιασμός δεν πρέπει να πιάσει τόπο. Η λαϊκή συμμαχία και το δυνάμωμα του ΚΚΕ είναι εγγύηση για τη νικηφόρα αντεπίθεση του λαού
Κανένας εκβιασμός δεν πρέπει να πιάσει τόπο. Η λαϊκή συμμαχία και το δυνάμωμα του ΚΚΕ είναι εγγύηση για τη νικηφόρα αντεπίθεση του λαού
«Ο πρωτοφανής όγκος των τομών που προωθούμε ως νομοθετικό έργο δεν αρκεί. Μπροστά έχουμε τη μάχη της εφαρμογής». Η συγκεκριμένη φράση του Γ. Παπανδρέου, στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αποτυπώνει τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε ταυτόχρονα προσκλητήριο συστράτευσης όλων των αστικών κομμάτων και δυνάμεων στην κλιμάκωση του πολέμου ενάντια στα λαϊκά στρώματα. «Η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των εφαρμοστικών νόμων χρειάζεται ισχυρές συναινέσεις», τονίζουν σε κάθε ευκαιρία τα κυβερνητικά στελέχη.

Μπροστά στο βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και με δεδομένα τα αδιέξοδα στη διαχείρισή της, η πλουτοκρατία θέλει παραταγμένο σύσσωμο το πολιτικό της προσωπικό, σε ενιαίο μέτωπο, έτοιμο και αποφασισμένο να προωθήσει ακόμα πιο αποτελεσματικά την πολιτική που διασφαλίζει τα συμφέροντά της. Η πιο επιθετική συμπόρευση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΔΗΣΥ, που τουλάχιστον για τους δύο θα φτάνει μέχρι το επίπεδο της συγκυβέρνησης, είναι αυτή που οικοδομείται τώρα.

Στόχος δεν είναι μόνο να εμπεδώσει ο λαός τη συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα και να γίνει συμμέτοχος στο ξεκλήρισμά του. Επιδίωξη είναι, μέσω της συναίνεσης σε πολιτικό επίπεδο, να καταλαγιάσουν και οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της πλουτοκρατίας, τις οποίες υποδαυλίζουν τα διαφορετικά συμφέροντα που έχει κάθε μερίδα της αστικής τάξης. Αυτές οι αντιθέσεις εκφράζονται οξυμένες σε συνθήκες κρίσης και βάζουν σε κίνδυνο τα γενικά συμφέροντα των αστών ως τάξης.

Με εργοδότες και εργατοπατέρες

Αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση να εμπεδωθεί η συναίνεση μέχρι τη συγκυβέρνηση αποτέλεσε η ψήφιση από το σύνολο των αστικών κομμάτων του νόμου για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Ακολούθησε η ομοβροντία δηλώσεων υπουργών της κυβέρνησης και στελεχών της ΝΔ (Αν. Λοβέρδος, Δ. Ρέππας, Μ. Παπαϊωάννου, Κ. Χατζηδάκης), που τάχτηκαν ανοιχτά υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, είτε άμεσα είτε μετά από προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. «Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι μια ανοιχτή προοπτική, είτε γίνουν εκλογές είτε δεν γίνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αν. Λοβέρδος.

Το ίδιο κλίμα ήρθε να ενισχύσει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους «κοινωνικούς εταίρους», που εξελίχθηκε σε βήμα διαφήμισης της «ταξικής συνεργασίας και συναίνεσης». Κυβέρνηση, βιομήχανοι, εκπρόσωποι άλλων τμημάτων του κεφαλαίου και εργατοπατέρες - ο καθένας από το πόστο του - υπεραμύνθηκαν της «ανάγκης» για αντιδραστικές ανατροπές. Για προώθηση των «διαρθρωτικών αλλαγών, για να μπορεί να γίνει η οικονομία μας ανταγωνιστική», μίλησε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, από την πλευρά του, ζήτησε την «αταλάντευτη υλοποίηση» των μεταρρυθμίσεων και, απαιτώντας συναίνεση από το λαό, υποστήριξε ότι αν δεν εφαρμοστούν «το κόστος για όλους μας θα είναι εφιαλτικά μεγαλύτερο». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ζήτησε να στηριχθεί το κεφάλαιο με μέτρα που θα το επαναφέρουν σε τροχιά ανάπτυξης.

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, με συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει να ψηφίζει τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ότι η επιθετική συναίνεση παραμένει κυρίαρχη επιλογή του. «Αν υπάρξει η ίδια διάθεση από μέρους του ΠΑΣΟΚ και αποδεχθεί κρίσιμες αλλαγές και σε άλλα ζητήματα θα ψηφίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ενταση της ενιαίας επίθεσης

Μέσα στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της ετοιμάζονται να δρομολογήσουν:

1) Μειώσεις μισθών και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση, στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας, ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και στην καθολική επέκταση των επιχειρηματικών και των ατομικών. Επίσης, προωθεί την επέκταση της «εκ περιτροπής εργασίας» και την υπαγωγή των εργαζομένων σε καθεστώς «διαθεσιμότητας». Υπέρ της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων, της κυριαρχίας των ελαστικών μορφών απασχόλησης, όπως και της απαλλαγής των επιχειρήσεων από τις ασφαλιστικές εισφορές, τάσσεται και η ΝΔ, με τον αρμόδιο τομεάρχη Εργασίας, Ν. Νικολόπουλο, να δηλώνει την προηγούμενη Τρίτη: «Απαιτούνται νέες κοινωνικές συμφωνίες που θα εξασφαλίζουν την αναγκαία βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».

2) Ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 30%. Ακόμα, δραστικές περικοπές στις κατηγορίες των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

3) Μαζικές απολύσεις εργαζομένων σε Δημόσιο και πρώην ΔΕΚΟ. Την εφαρμογή της «εργασιακής εφεδρείας» - ως «προθάλαμο» για τις μαζικές απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων - σε όλο το δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ, και όχι μόνο στους φορείς που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν, εξήγγειλε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών. Με το συγκεκριμένο καθεστώς, που αποτελεί κεντρική πρόταση και της ΝΔ, και με πρόσχημα το «πλεονάζον προσωπικό» σε Δημόσιο και πρώην ΔΕΚΟ, οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν σε «εφεδρεία» (ουσιαστικά θα απολύονται) για 12 μήνες, με μηνιαία αποζημίωση το 60% των αποδοχών τους και μετά το πέρας του 12μηνου, αν δεν έχουν προσληφθεί σε κάποια δημόσια υπηρεσία μέσω ΑΣΕΠ, θα οδηγούνται στην ανεργία.

4) Νέες δραστικές μειώσεις μισθών σε Δημόσιο και πρώην ΔΕΚΟ. Την εφαρμογή από τον Οκτώβρη του «ενιαίου μισθολογίου» στο στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι περικοπές των αποδοχών για τους εργαζόμενους στο στενό δημόσιο τομέα, αλλά και τους 160.000 εργαζόμενους σε πρώην ΔΕΚΟ, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και δημοτικές επιχειρήσεις θα φτάσουν μέχρι και το 40% σε βάθος πενταετίας. Υπέρ της περιστολής του «μισθολογικού κόστους» στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα τάσσεται και η ΝΔ.

5) Νέο φορολογικό σύστημα. Το «εθνικό φορολογικό σύστημα», που ετοιμάζεται να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στον Οκτώβρη, έχει στόχο την παραπέρα μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη στο 15% ή 17% από 20% που είναι σήμερα, στην κατεύθυνση που έχει υποδείξει και η ΝΔ, και η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πάρει το πράσινο φως και από τα επιτελεία της τρόικας. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την περικοπή όλων των φοροεκπτώσεων των λαϊκών νοικοκυριών, για δαπάνες που αφορούν σε νοίκια, υγεία, τόκους στεγαστικών δανείων, δαπάνες για φροντιστήρια παιδιών κ.ά.

6) Πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Τις επόμενες 45 μέρες, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να «ανοίξει» τα επαγγέλματα των ταξιτζήδων και των φαρμακοποιών. Το ΠΑΣΟΚ, σε στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ, είναι αποφασισμένο να ανοίξει διάπλατα την πόρτα στα ντόπια και ξένα μονοπώλια για να διεισδύσουν σε όλους τους τομείς της οικονομίας και να εξασφαλίσουν υπερκέρδη, εκτοπίζοντας τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες.

7) Εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Με τις παροτρύνσεις της ΝΔ, η κυβέρνηση προωθεί άμεσα την ιδιωτικοποίηση μέσα στο 2011 των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΛΑΡΚΟ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και των ΕΛΠΕ, ΔΕΗ μέσα στο 2012. Επίσης, μέσα στο χρόνο θα προχωρήσουν η σύμβαση παραχώρησης του ΟΠΑΠ καθώς και η είσοδος ιδιωτών στα κρατικά λαχεία (Εθνικό, Λαϊκό). Προ των πυλών είναι η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» στη γερμανική «Χόφτιχ» καθώς και η επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης για την Αττική Οδό και την Εγνατία Οδό.

...και έπεται συνέχεια

Η σαρωτική επίθεση εναντίον των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, δεν έχει ημερομηνία λήξης, αν οι ίδιοι με την πάλη και τη συμμαχία τους δεν καθορίσουν τις εξελίξεις προς όφελός τους. Η ανακοίνωση από τον Ε. Βενιζέλο της διακοπής των συνομιλιών με την τρόικα και η κινδυνολογία για τη μη καταβολή της 6ης δόσης σηματοδοτούν την επιβολή πρόσθετων μέτρων μέσα στο 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και τρόικα μελετάνε τη λήψη πρόσθετων μέτρων περίπου 2,2 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ).

Τα παζάρια, ωστόσο, με την τρόικα μπροστά και στην εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης, δεν αποκλείεται να δρομολογήσουν και εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Γι' αυτή την περίπτωση, το αστικό σύστημα κρατάει όλες τις εφεδρείες του σε ετοιμότητα. Ο Γ. Καρατζαφέρης έσπευσε, μετά τις προχτεσινές ανακοινώσεις Βενιζέλου, να δηλώσει: «Ας καταλάβουν όλοι ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν λύνεται από ένα κόμμα, είτε λέγεται ΠΑΣΟΚ είτε λέγεται ΝΔ. Χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια».

Ωστόσο, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν κατά καιρούς τονίσει ότι «η πολιτική σταθερότητα» δεν περνάει απαραίτητα μέσα από τις κάλπες. «Γιατί είναι καλύτερη μία αναγκαστική κυβερνητική συνεργασία έπειτα από εκλογές, από μια συνεργασία που προκύπτει εκουσίως ως πολιτική επιλογή;», είχε δηλώσει την προηγούμενη Κυριακή ο Δ. Ρέππας.

Το σίγουρο είναι ότι για την κλιμάκωση του πολέμου και για τα πρόσθετα μέτρα που έρχονται μέχρι τον Οκτώβρη συγκροτείται ένα μαύρο, ταξικό μέτωπο, που έρχεται να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να ισοπεδώσει τις τελευταίες κατακτήσεις τους. Αυτό το μέτωπο, ο πρωθυπουργός, από το βήμα του υπουργικού συμβουλίου, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι θα επιτεθεί στους λαϊκούς αγώνες, στο ταξικό κίνημα και στο ΚΚΕ, αμφισβητώντας ευθέως το δικαίωμα το λαού να αντιπαλεύει με όρους κινήματος και με μορφές που ο ίδιος επιλέγει συλλογικά την εφαρμογή των αντιδραστικών νόμων που ψηφίζει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο λαός καλείται σε αυξημένη επαγρύπνηση. Απέναντι στην αντιλαϊκή συμμαχία των αστών να αντιτάξει τη δική του συμμαχία, ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους μικρούς ΕΒΕ, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Η πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με ταξική οργάνωση παντού και ισχυρό ΚΚΕ, μπορεί και πρέπει το επόμενο διάστημα να καθορίσει τις εξελίξεις.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ