Μια ανασκόπηση των βασικών παραμέτρων που συνθέτουν το σκηνικό στην ευρύτερη γειτονιά της Ελλάδας
Χάρτης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου αποτυπώνονται τα όρια της ΑΟΖ κάθε χώρας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο |
Στους παράγοντες που στο άμεσο μέλλον θα καθορίσουν τις εξελίξεις είναι, ακόμα, η κατάσταση στη Συρία και το Ιράν, ο ρόλος των ΗΠΑ και της Ρωσίας, το βάθεμα της στρατηγικής συμμαχίας Ισραήλ - Ελλάδας, η πορεία του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών διευθετήσεων στο Αιγαίο. Ενδεικτικά μόνο για τις αντιθέσεις που συνθέτουν το γεωστρατηγικό κουβάρι στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, είναι όσα κατέγραψε ο Τύπος τις τελευταίες μέρες:
ASSOCIATED PRESS |
Η αγορά της Ευρώπης αποτελεί «μήλον της Εριδος» για τις χώρες που έχουν πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα ή συμμετέχουν σε κοινοπραξίες για την κατασκευή αγωγών |
Η συμφωνία ανάμεσα στις «Noble» - «Delek» και «Avner» τελεί υπό την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που η Κύπρος δεν εγκρίνει τη συμμετοχή των δύο εταιρειών και η «Noble» ανακοινώσει «εμπορικά ευρήματα» στο «οικόπεδο 12», οι «Delek» και «Avner» δικαιούνται επιστροφή από τη «Noble» των χρημάτων που συνέβαλαν στο συνεταιρισμό. Μέχρι την έγκριση της συμφωνίας από την κυπριακή κυβέρνηση, οι δύο εταιρείες δε θα έχουν καμία πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με το «οικόπεδο 12», οι οποίες είναι εμπιστευτικές.
Το Ισραήλ ασκεί έντονες πιέσεις για την έγκριση της συμφωνίας από την Κύπρο, με το επιχείρημα ότι αν δεν προχωρήσει η συνεργασία, τότε οι δυο χώρες από σύμμαχες θα καταστούν ανταγωνίστριες στην περιοχή, σε ό,τι αφορά τις πηγές και τους δρόμους Ενέργειας, αφού τα ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι γειτονικά με αυτά της Κύπρου. Διπλωματικοί κύκλοι του Ισραήλ διέρρεαν, μάλιστα, ότι τυχόν εμπόδια στη συμμετοχή της «Delek» θα πυροδοτήσουν «απρόβλεπτες εξελίξεις και συνέπειες». Με δεδομένα τα παραπάνω, στελέχη της ισραηλινής εταιρείας, που βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη Λευκωσία, έβαλαν - σύμφωνα με δημοσιεύματα - τους εξής τρεις όρους, προκειμένου να προχωρήσει παραπέρα η διμερής συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας:
Οι ανταγωνισμοί για τους δρόμους και τις πηγές της Ενέργειας, σε συνθήκες οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης, μπορεί να πυροδοτήσουν απρόβλεπτες εξελίξεις το επόμενο διάστημα |
Το κουβάρι περιπλέκεται και από το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012 αναμένεται ο δεύτερος κύκλος αδειοδοτήσεων για τα θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η «Gazprom» συγκαταλέγεται στις εταιρείες που ενδέχεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Συναφής με τα παραπάνω είναι η είδηση που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό «Stratford», χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία ετοιμάζει την αποστολή υποβρυχίων στην περιοχή, για να προστατέψει τις κυπριακές γεωτρήσεις.
Αλλες πληροφορίες θέλουν το ρώσικο κολοσσό να ενδιαφέρεται για συνεργασία με τη «Delek». Εκτός της ρωσικής «Gazprom», ενδιαφέρον για επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο, δήλωσε και η βρετανική «Cairn Energy», που επίσης θεωρείται από τις μεγαλύτερες στο είδος της.
Από τις γενικότερες εξελίξεις, δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής η πρώτη κοινή αεροπορική άσκηση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Πιλότοι μαχητικών και αεροσκάφη των ΗΠΑ θα λάβουν μέρος σε ασκήσεις το 2012 στη Ρωσία και το αντίστροφο θα γίνει στις ΗΠΑ, το 2013. Είχε προηγηθεί τον Ιούνη η συμμετοχή πιλότων από τη Ρωσία και το NATO σε άσκηση με σενάριο τον εντοπισμό και την αναχαίτιση αεροσκάφους, στο οποίο υποτίθεται πως είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία και πετούσε κατά μήκος του εναέριου χώρου και των δύο πλευρών. Ηταν η πρώτη άσκηση στην ιστορία που συμμετείχαν ρωσικά και ΝΑΤΟικά αεροσκάφη μαζί.
Δηλωτική των ενδοϊμπεριαλιστικών ισορροπιών, που καθιστούν εύθραυστους και εφήμερους τους μεταξύ τους συμβιβασμούς, είναι και η συμφωνία ανάμεσα στην αμερικάνικη «Exxon Mobil» και τη ρώσικη «Rosneft», να εκμεταλλευτούν από κοινού κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη ρωσική Αρκτική, πετώντας έξω από το παιχνίδι τη βρετανική ΒΡ. Οι δύο όμιλοι θα επενδύσουν αρχικά 3,2 δισ. δολάρια για έρευνες σε πετρελαϊκά πεδία στη Θάλασσα Κάρα, καθώς και στη Μαύρη Θάλασσα. Η «Exxon» θα έχει μερίδιο 33,3% στα πεδία, ενώ οι δυο πολυεθνικές θα συνεργαστούν επίσης σε έρευνες στη δυτική Σιβηρία.
Σε κάθε περίπτωση, η επικείμενη, όπως όλα δείχνουν, κυπρο-ισραηλινή συμφωνία ανοίγει το δρόμο στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να επιχειρούν σε θαλάσσιες περιοχές που ανήκουν στην ευθύνη της Κύπρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πλεονέκτημα που αποκτά το Ισραήλ σε μελλοντικές εντάσεις και συγκρούσεις, με δεδομένη την επιθετικότητά του σε βάρος όμορων αραβικών κρατών και των Παλαιστινίων, αλλά και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για πολεμική επίθεση στο Ιράν.
Οπως και στην περίπτωση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα, το Ισραήλ κερδίζει ζωτικό χώρο σε θάλασσα, αέρα και στεριά, γεγονός που ενισχύει το ρόλο του ως περιφερειακής ιμπεριαλιστικής δύναμης. Ταυτόχρονα, πυροδοτεί νέους ανταγωνισμούς με άλλες χώρες που διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή. Ηδη, ισρηλινά πολεμικά πλοία περιπολούν στην περιοχή του «Λεβιάθαν» και άλλων κοιτασμάτων, την κυριότητα των οποίων από το Ισραήλ αμφισβητούν γειτονικές χώρες.
Από τη συνάντηση αναμενόταν να προκύψει συμφωνία και σε ό,τι αφορά την προμήθεια του συστήματος SPICE 1000/2000, που ενισχύει την ακρίβεια των βομβών και πυραύλων των ελληνικών αεροσκαφών F-16 και F-4. Αντικείμενα της συζήτησης ήταν, ακόμα, η διενέργεια νέων κοινών ασκήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο, όπου η ισραηλινή αεροπορία εκπαιδεύεται για επιχειρήσεις σε αποστάσεις ίσες με την απόσταση Ισραήλ - Ιράν. Συζητήθηκε επίσης το ισραηλινό ενδιαφέρον για τις αμυντικές βιομηχανίες της Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά και το ενδεχόμενο της προμήθειας από το Ισραήλ των πυρομαχικών που χρησιμοποιούν τα άρματα μάχης «Leopard 2».
Εξελίξεις ενδέχεται να προκύψουν και από τη Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που επισπεύδεται, μετά την αναβολή της για δεύτερη φορά τον περασμένο Ιούνη, εξαιτίας των εκλογών στην Τουρκία. Μέσω των Συνόδων του Ανώτατου Συμβουλίου, οι δυο κυβέρνησης έχουν θέσει στόχο τη διευθέτηση των διμερών ζητημάτων σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση, με τους πολυεθνικούς ομίλους να ετοιμάζονται να ορμήξουν στον ορυκτό πλούτο της ευρύτερης περιοχής.
Η αναθέρμανση της διμερούς συνεργασίας σε επίπεδο κορυφής γίνεται υπό το φως των αποκαλύψεων ότι η ελληνική πλευρά έχει απεμπολήσει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, στο όνομα του να διευθετηθεί η υφαλοκρηπίδα με «δαντελωτά» όρια, αλλού δηλαδή με βάση τα 6 μίλια, αλλού τα 8 και αλλού τα 12.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο πρέσβης του Ιράν στη Λευκωσία εκπροσώπησε τη χώρα του σε γεύμα που διοργάνωσε η «Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων» και η «Προεδρία Βακουφιών της Κύπρου», σε ξενοδοχείο της Κερύνειας, με μουσουλμάνους από διάφορες βαλκανικές και αραβικές χώρες, τη Θράκη, τη Ρόδο και τη Γάζα. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε την είδηση με το χαρακτηριστικό τίτλο «Το Ιράν υποστήριξε την Τουρκία συμμετέχοντας σε ιφτάρ στην ΤΔΒΚ» και αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία χρησιμοποιώντας τον όρο «ρωμαίικος τομέας της Κύπρου».
Το κόστος κατασκευής υπολογίζεται στα 10 δισ. δολ. και η συμφωνία αφορά την εξαγωγή ιρανικού φυσικού αερίου από το πεδίο South Pars προς την Ευρώπη μέσω Ιράκ, Συρίας και Λιβάνου, διά μέσου του αγωγού που θα έχει μήκος 1.500 χλμ. και θα συνδέει το Assaloyeh με την πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό. Η δυναμικότητα του αγωγού θα είναι 110 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα. Ως σήμερα, έχουν κατασκευαστεί 661 χλμ. του αγωγού στο εσωτερικό του Ιράν.
Η εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα γίνεται μέσω του Λιβάνου, από εγκαταστάσεις υγροποίησης που θα κατασκευαστούν σε συριακό έδαφος. Ιρανικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πέντε διεθνείς επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για άμεση συμμετοχή στην κατασκευή του «ισλαμικού αγωγού». Σε σημαντικό παίχτη στην περιοχή αναδεκνύεται η Κίνα, η οποία, μόνο την τελευταία διετία, έχει πραγματοποιήσει από το Ιράν εισαγωγές αργού αξίας πάνω από 20 δισ. δολ.
Οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, κατά 49%, σύμφωνα με το Reuters. Κινεζικές εταιρείες έχουν αναλάβει μεγάλα κατασκευαστικά έργα στο Ιράν, ενώ το τελευταίο θα εξάγει στην Κίνα ποσότητες χρωμίου. Η Κίνα έχει εισδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ιρανική οικονομία, την ίδια στιγμή που δυτικές εταιρείες, όπως η «Shell» και η «Total», αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας των κυρώσεων από τις κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ ότι τα νήματα των εξελίξεων στην περιοχή κινούνται από τα μονοπωλιακά συμφέροντα και την προσπάθεια που καταβάλλει κάθε καπιταλιστικό κράτος να αναβαθμίσει - για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης - τη θέση του στον παγκόσμιο ενεργειακό ανταγωνισμό. Από αυτήν την ξέφρενη ενδοϊμπεριαλιστική κούρσα, οι λαοί δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν. Για παράδειγμα, ΗΠΑ και Ρωσία αποτελούν για δεκαετίες τώρα μεγαθήρια στον τομέα της Ενέργειας, αυτό όμως σε τίποτα δεν ωφέλησε τους λαούς τους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το ίδιο μαρτύριο της επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ο λαός σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο.
Αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματικοί κολοσσοί της Ενέργειας, που μονοπωλούν την Ενέργεια, μετατρέποντας το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε ακριβό εμπόρευμα για το λαό. Η κλιμακούμενη ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο μπορεί το επόμενο διάστημα να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις, με εμπλοκή και της Ελλάδας, σε βάρος των λαών της περιοχής. Η καπιταλιστική κρίση, που καθιστά επιτακτική ανάγκη για τα μονοπώλια το κέρδισμα νέων πεδίων δράσης, όπου θα επενδύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους, αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα όξυνσης των ανταγωνισμών.
Η διεθνιστική αλληλεγγύη και η λαϊκή επαγρύπνηση είναι επιβεβλημένη. Οπως και η ένταση της πάλης για την οικοδόμηση ενός ρωμαλέου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σε κάθε χώρα, που θα στρέφεται ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων, θα παλεύει για την ανατροπή της, ώστε να γίνει η Ενέργεια και οι άλλοι τομείς της παραγωγής λαϊκή περιουσία. Μόνο σε μια τέτοια συνθήκη μπορεί να υπάρξει αμοιβαία συνεργασία ανάμεσα στα κράτη, προς όφελος των λαών τους και όχι των μονοπωλίων.