Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις πίσω από το ευρωομόλογο

Μερίδες του κεφαλαίου και κράτη με ανισόμετρη ανάπτυξη συγκρούονται για τον τρόπο δανεισμού των υπερχρεωμένων «εταίρων»

Σε συνθήκες παρατεταμένης και βαθιάς κρίσης, φουντώνει η συζήτηση για τη δημιουργία ευρωομόλογου, ως μιας μορφής διαχείρισης του υψηλού κόστους δανεισμού με το οποίο έρχονται αντιμέτωπες η μια μετά την άλλη οι καπιταλιστικές οικονομίες της ΕΕ. Για το ζήτημα ρωτήθηκαν, μετά τη χτεσινή τους συνάντηση, η Α. Μέρκελ και ο Ν. Σαρκοζί, αποκλείοντας για την ώρα την έκδοσή του.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι δεν πιστεύει πως η έκδοση του ευρωομόλογου είναι κάτι «που θα μας βοηθούσε σήμερα», ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε πως τα ευρωομόλογα θα έθεταν σε «μεγάλο κίνδυνο» τις χώρες με την καλύτερη αξιολόγηση και ότι δε θα αποτελούσαν «επιτυχία της διαδικασίας ολοκλήρωσης» της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που όλοι διαβεβαιώνουν είναι ότι το ευρωομόλογο θα συνοδευτεί με ακόμα σκληρότερα μέτρα για το σύνολο των λαών της Ευρώπης, καθώς προϋπόθεση για την έκδοσή του αποτελεί το βάθεμα της «οικονομικής διακυβέρνησης» και η αυστηροποίηση των δημοσιονομικών κανόνων.

Ως προς αυτό, αποκαλυπτικότερος όλων είναι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», σημειώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη για την οικονομική διακυβέρνηση θα γίνουν «βήμα - βήμα» και προκρίνει την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης για ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας μέσω αυστηρότερων κυρώσεων στα κράτη - μέλη. Μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει αμοιβαιότητα του χρέους και ούτε βοήθεια επ' άπειρον. Υπάρχουν μηχανισμοί στήριξης που συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε, υπό αυστηρές προϋποθέσεις».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «αποκλείω το ευρωομόλογο, όσο οι χώρες τις Ευρωζώνης εφαρμόζουν τη δική τους δημοσιονομική πολιτική και όσο χρειαζόμαστε διαφορετικά επιτόκια προκειμένου να υπάρχουν κίνητρα και δυνατότητα επιβολής κυρώσεων, που διασφαλίζουν τη δημοσιονομική αλληλεγγύη. Οσο δεν υπάρχει μια τέτοια αλληλεγγύη, δεν υπάρχουν θεμέλια για ένα κοινό νόμισμα».

Αντανακλώντας τους ισχυρούς ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται ανάμεσα σε μερίδες της πλουτοκρατίας, ακόμα και στο εσωτερικό των κρατών - μελών, στη Γερμανία καταγράφονται αντίθετες απόψεις, όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού και του κόμματος της Α. Μέρκελ. Παρόλο που επίσημα η γερμανική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει με κάθε ευκαιρία ότι τάσσεται ενάντια στο ευρωομόλογο, βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος της Α. Μέρκελ τάσσονται υπέρ μια τέτοιας εξέλιξης.

Από την πλευρά των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, ο πρόεδρός τους, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομόλογου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι μια τέτοια εξέλιξη οφείλει να συνοδεύεται από εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και δεν προδιαγράφει τίποτα θετικό για τους λαούς της Ευρώπης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαφοροποιήσεις για το μείγμα αστικής διαχείρισης (2013-09-28 00:00:00.0)
Ανάπτυξη και λιτότητα στην υπηρεσία των μονοπωλίων (2012-05-23 00:00:00.0)
Διαπιστευτήρια υπεύθυνου διαχειριστή μέσα και έξω (2011-12-07 00:00:00.0)
Φουντώνουν οι ανταγωνισμοί στο αστικό στρατόπεδο (2011-11-23 00:00:00.0)
Ενιαία επίθεση και ασίγαστοι ανταγωνισμοί (2011-09-11 00:00:00.0)
Θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου (2011-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ