Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Παζάρια για την ελεγχόμενη πτώχευση

Ζεστά κεφάλαια για πρόσθετες «διασφαλίσεις» στην κυβέρνηση της Φινλανδίας

Μπαράζ διαβουλεύσεων για την ενεργοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, για τα πακέτα στήριξης της ντόπιας πλουτοκρατίας, για τα νέα δάνεια και τους μηχανισμούς, με τους οποίους αλυσοδένουν το λαό στο άρμα των μονοπωλίων, έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Η ίδια η συμφωνία φαίνεται να καρκινοβατεί. Πρόσθετους όρους διασφάλισης των δικών της συμφερόντων έβαλε στο τραπέζι και τους πέτυχε η κυβέρνηση της Φινλανδίας, που όλα δείχνουν ότι παίζει το ρόλο του λαγού για τις ανάλογες κινήσεις που ετοιμάζουν τα άλλα κράτη και οι κυβερνήσεις της λυκοσυμμαχίας.

«Χωρίς τις πρόσθετες εγγυήσεις η Φινλανδία δε θα συμμετείχε στο νέο πακέτο βοήθειας», δήλωσε χτες η υπουργός Οικονομικών της χώρας. Για πρόσθετη εγγύηση μπαίνει τραπεζική κατάθεση από την πλευρά του ελληνικού κράτους σε λογαριασμό της Φινλανδίας, ποσά τα οποία στη συνέχεια θα τα διαθέσουν για την «αντικατάσταση» του ελληνικού κρατικού χρέους με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας και υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Δηλαδή, η Ελλάδα θα καταθέσει εγγύηση σε μορφή μετρητών σε κρατικό λογαριασμό και η Φινλανδία θα επενδύσει τα κεφάλαια σε ομόλογα με αξιολόγηση ΑΑΑ. Μόλις η Ελλάδα αποπληρώσει το δάνειο, η Φινλανδία θα επιστρέψει έντοκα την εγγύηση. Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί και από τις υπόλοιπες χώρες - μέλη του ευρώ και είναι παρόμοια της συμφωνία του Ιούλη με τους ιδιώτες πιστωτές. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι η «συμφωνία κορυφής» περιέχει άγνωστες για την ώρα ειδικές ρήτρες, που, στην καλύτερη περίπτωση, είναι για παραπέρα «επεξεργασίες» και συμφωνίες.

Επιχειρώντας να θολώσει τα νερά, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «περιττεύει να σημειωθεί ότι το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα δεν έχει κανένα εμπράγματο χαρακτήρα». Η ουσία είναι ότι οι διασφαλίσεις που δόθηκαν είναι σε ζεστό χρήμα, που για την περίπτωση της Φινλανδίας υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Ο Ε. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και άλλους ομολόγους του της Ευρωζώνης.

Τις επόμενες μέρες, για την αξιολόγηση της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης καταφθάνουν ξανά στην Αθήνα τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. Στο στόχαστρο μπαίνουν τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης, όπου διαπιστώνουν καθυστερήσεις, σε τομείς όπως για τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, από τις οποίες, μέχρι το τέλος του 2011, περιμένουν να μαζέψουν ποσά ύψους 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζει τη φετινή λίστα των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, διαμηνύοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πιάσουν τους ποσοτικούς στόχους. Τις επόμενες μέρες το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα βρεθεί στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να εξεταστεί η εφαρμογή των μέτρων της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, όπως η καρατόμηση των ΒΑΕ και των επικουρικών συντάξεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ