Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Συμβούλιο για τη Διεθνή Συνεργασία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας
Θα ζήσω άραγε να γυρίσω στον τόπο μου; |
«Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε ούτε μία μέρα. Πρέπει άμεσα να προχωρήσει η βαλκανική συνεννόηση κομμουνιστικών, σοσιαλιστικών κομμάτων και κινημάτων για να φύγει το ΝΑΤΟ από τη Βαλκανική. Ιδιαίτερη πτυχή αυτού του αγώνα πρέπει να είναι ο αγώνας για να μη διαμελιστεί παραπέρα η Γιουγκοσλαβία. Η Γιουγκοσλαβία είναι το επίκεντρο του προβλήματος, χωρίς όμως να σημαίνει ότι οι άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ελλάδα, είναι έξω από το πρόβλημα.
Δε φτάνει να έχει κανείς το αίτημα να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, πρέπει να αποδείξει ότι οι λαοί των Βαλκανίων μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό. Να αποδείξουν ότιυπάρχει εναλλακτική πρόταση περιφερειακής συνεργασίας που απαντά και στα πολιτικά και στα οικονομικά προβλήματα της περιοχής. Ισως φαίνεται παράξενο που στις σημερινές συνθήκες που κυριαρχούν φιλοΝΑΤΟικές κυβερνήσεις, κυβερνήσεις που έχουν την αυταπάτη ότι η ΕΕ μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη των χωρών αυτών, είναι δυνατόν να μιλάμε για μια περιφερειακή συνεργασία που μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια. Δεν έχουμε τις αυταπάτες ότι μπορεί να γίνει άμεσα. Πρέπει να αποτελέσει στόχο και από εκεί και πέρα να χαράξουμε τα ενδιάμεσα βήματα του κοινού μας αγώνα.
Ας μετατρέψουμε λοιπόν σε μία ευκαιρία ένα τραγικό γεγονός, τις αποκαλύψεις για τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Εμείς το είχαμε θέσει στη Βουλή από τον Ιούνιο του 1999. Και τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έλεγε πως δεν ήξερε, όπως και τώρα.
Ας αξιοποιήσουμε ένα άλλο γεγονός, το ρόλο του ειδικού δικαστηρίου της Χάγης. Ας αξιοποιήσουμε τις αρνητικές εξελίξεις στο Κόσσοβο, στη Νότια Σερβία, την προσπάθεια απόσχισης του Μαυροβουνίου, τις άλλες εστίες αντιθέσεων στα Βαλκάνια. Εδώ θέλω να επισημάνω ότι και ένα μέρος των συνόρων μας, της ελληνικής επικράτειας, αμφισβητείται και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν σήμερα κραυγαλέα γεγονότα που μπορεί να συμβάλουν σε αυτή τη συνδιοργάνωση. Να δημιουργηθεί ένας πόλος αντίστασης, αλληλεγγύης, κοινής δράσης, ανεξάρτητα αν υπάρχουν διαφορές στις βαλκανικές πολιτικές δυνάμεις. Υπάρχει έδαφος.
Τελευταία ακούγεται ότι μετά τις εκλογές, οι ΗΠΑ μπορεί να απομακρύνουν τις δυνάμεις τους από τα Βαλκάνια. Αν και κάτι τέτοιο το βλέπουμε δύσκολο, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Παρ' όλα αυτά πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει στα Βαλκάνια με τη μία ή την άλλη μορφή και ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ θα βρουν την ευκαιρία να ακονίσουν μεταξύ τους τα μαχαίρια.
Η ΕΕ, που πρώτη ξεκίνησε το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, έχει μεγάλη πείρα από την υποταγή χωρών μέσω της διακίνησης κεφαλαίων. Ενδιαφέρεται να καταλάβει βασικά τμήματα της γιουγκοσλαβικής αγοράς. Αξιοποιεί μάλιστα τις τραγικές συνέπειες από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου για να περιορίσει την αγροτική παραγωγή της Γιουγκοσλαβίας και δήθεν σαν ανθρωπιστές να εισβάλουν στη γιουγκοσλαβική αγορά με τα δικά τους προϊόντα. Και το κυριότερο, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ ενδιαφέρονται να διαμορφώσουν το δικό τους πολιτικό περιβάλλον και να διασπάσουν τη Γιουγκοσλαβία, ώστε να τη χρησιμοποιούν στα παιχνίδια που κάνουν με τις άλλες κυβερνήσεις.
Θα σας πρότεινα να αξιοποιήσετε την πείρα της Ελλάδας, από την τελευταία δεκαετία, από την ενσωμάτωσή της στην ΕΕ. Επομένως ο αγώνας κατά του ΝΑΤΟ, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, πρέπει να διευρυνθεί και με ζητήματα που αφορούν την οικονομία, ώστε να υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση υπέρ των εργαζομένων».