ΒΑΓΔΑΤΗ.-
Επί σειρά ετών η ιρακινή κυβέρνηση ζητούσε τη διενέργεια ερευνών, για να εντοπιστούν οι αιτίες που οδήγησαν σε υπερδιπλασιασμό των ποσοστών καρκινοπαθών κάθε ηλικίας και φύλου μετά τις φονικές «καταιγίδες» στον Περσικό Κόλπο. Μόλις χτες, φαίνεται, πως το αίτημα της Βαγδάτης έφτασε στα αυτιά των αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)! Αξιωματούχος του οργανισμού ανακοίνωσε χτες πως θα αποσταλούν και στο Ιράκ ομάδες ειδικών επιστημόνων, προκειμένου να μελετήσουν τις συνέπειες της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου... Μάλιστα, οι επικεφαλής της «Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας» και του «Προγράμματος για το Περιβάλλον του ΟΗΕ», ανακοίνωσαν επίσης ότι θα εξετάσουν τα αιτήματα της Βοσνίας, της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ για διερευνητικές αποστολές επιστημόνων στις τρεις χώρες.
Η αποστολή των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ δεν έχει καθοριστεί από ποιους και πότε ακριβώς θα ξεκινήσει. Εντούτοις, γνωστοποιήθηκε πως η σχετική απόφαση θα ληφθεί στις αρχές Μαρτίου, οπότε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες των δειγμάτων που πήρε ομάδα εμπειρογνωμόνων του οργανισμού στο Κοσσυφοπέδιο.
Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται και μετά από επιστολή που απέστειλε πρόσφατα στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαέν-αλ-Σαχάφ, ζητώντας να αρχίσει επιστημονική έρευνα για τις συνέπειες της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου στον ντόπιο πληθυσμό. Προ ημερών, το υπουργείο Υγείας του Ιράκ, ανακοίνωσε πως τα κρούσματα καρκίνου στη χώρα αυξήθηκαν το 1997 σε 10.931 από 6.555 που ήταν το 1989. Ιδιαίτερη έξαρση των κρουσμάτων καρκίνου παρατηρήθηκε στις περιοχές του ιράκ που είχαν βομβαρδιστεί με όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου...