Σάββατο 16 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Νέες διαδικασίες και σύσταση ... ανεξάρτητης αρχής

Νέο «δώρο» στους μεγαλοξενοδόχους, παράταση μισθώσεων ακινήτων του Δημοσίου και μείωση ενοικίου 20%

Αλλαγές στο Πτωχευτικό Δίκαιο, ειδικά στον τομέα της προπτωχευτικής διαδικασίας, μεταβολές στο πλαίσιο ελέγχου των δημόσιων συμβάσεων, ένα ακόμη καλό «δώρο» κυρίως για τους μεγαλοξενοδόχους και κάποιες ρυθμίσεις για τα μισθώματα, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη «Σύσταση Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων - Αντικατάσταση του έκτου κεφαλαίου του ν. 3588/2007 (Πτωχευτικός Κώδικας) - Προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η νέα προπτωχευτική διαδικασία προβλέπει τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές μιας επιχείρησης, έξω από το πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας, ώστε να μην απαξιωθεί. Θα είναι δυνατή μια «συμφωνία εξυγίανσης» χωρίς επίσημες διαπραγματεύσεις, η οποία όμως θα επικυρώνεται από το δικαστήριο. Η μεγάλη διαφορά με το υφιστάμενο πλαίσιο της προπτωχευτικής συνδιαλλαγής θα είναι ότι η συμφωνία καθίσταται δεσμευτική και για τους πιστωτές που διαφωνούν. Αφορά επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες λόγω αντικειμένου. Μπορεί να περιέχει λύσεις, όπως παράταση της αποπληρωμής των χρεών, έως κεφαλαιοποίησή τους ή μεταβίβαση όλων ή μέρους των λειτουργικών τμημάτων της. Οι επίσημες διαπραγματεύσεις δεν αποκλείονται, είτε με απευθείας συμφωνία, είτε με συνέλευση των πιστωτών (όταν είναι πολλοί).

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη σύσταση επιτροπών διακανονισμού σε κάθε Περιφέρεια για την ταχεία εξωδικαστική επίλυση διαφορών σχετικά με την αναπροσαρμογή των ενοικίων εμπορικών μισθώσεων. Πρόκειται για ένα είδος «φιλικού διακανονισμού» για τις μειώσεις επαγγελματικών μισθώσεων, λόγω της κρίσης.

Ενα άλλο σημαντικό τμήμα του νομοσχεδίου έχει να κάνει με τη σύσταση της «Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων» (ΕΑΑΔΗΣΥ), η οποία θα εποπτεύει όλους τους φορείς του Δημοσίου και θα είναι αρμόδια για τη διασφάλιση της νομιμότητας των συμβάσεων προϊόντων, υπηρεσιών και έργων, με βασικό στόχο τη μείωση των δαπανών. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δημιουργία «Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων», στο οποίο θα καταχωρούνται οι αιτήσεις των δημόσιων φορέων για τη σύναψη συμβάσεων και οι υπογραφόμενες συμβάσεις, πλην αυτών που σχετίζονται με την εθνική άμυνα και την ασφάλεια.

Από τις επιμέρους ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ξεχωρίζει ένα ακόμη δώρο της κυβέρνησης προς τους μεγαλοξενοδόχους, σε βάρος του δημόσιου ταμείου. Προβλέπεται η δυνατότητα ανανέωσης των μισθώσεων ακινήτων του Δημοσίου, στα οποία στεγάζονται ξενοδοχεία και γενικά τουριστικές επιχειρήσεις, έως και 12 χρόνια από τη λήξη τους (εντός 18 μηνών από την ισχύ του νόμου), με μείωση του κατώτερου ετήσιου ενοικίου στο 4,8% της αντικειμενικής αξίας. Σε περιπτώσεις που το κατώτερο όριο είναι σήμερα 6% μειώνεται επίσης στο 4,8%!

Ακόμη, προβλέπεται αυτοδίκαιη παράταση 5 ετών για τις μισθώσεις κινηματογράφων και θεάτρων που λήγουν στο τέλος του 2011, ενώ ανανεώνονται οι άδειες συμμετοχής στην κυριακάτικη αγορά του Πειραιά, μέχρι να γίνει νέα κλήρωση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ