Τετάρτη 6 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η «συμβολή» των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών

Ευκαιρία να «ευλογήσουν τα γένια τους» βρήκαν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί με την απεργία της ΔΕΗ.

Ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, με κοινή ανακοίνωσή τους, ισχυρίζονται ότι η συνεισφορά τους στη διάρκεια της απεργίας στην κάλυψη της ζήτησης και στον περιορισμό της οικονομικής ζημίας ήταν καθοριστική.

Μιλούν ακόμη και για αποτροπή «μπλακ άουτ», διαφύλαξη των υδάτινων αποθεμάτων, έως και περιορισμό των ακριβών εισαγωγών Ενέργειας.

Δε λένε, όμως, ότι η απεργία είχε σαν αποτέλεσμα την εκτίναξη της χοντρικής (οριακής) τιμής του συστήματος, που περίπου τριπλασιάστηκε, με συνέπεια να πουλήσουν με πολύ συμφέροντες όρους την παραγωγή τους.

«Πιστεύουμε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού δικαιώνουν τις πολυετείς και επίπονες προσπάθειές μας να αποκτήσουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί σημαντικότερο ρόλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ουσιαστική απελευθέρωσή της», δηλώνουν οι δύο σύνδεσμοι.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι η ίδια η «απελευθέρωση» της αγοράς. Που τους βάζει στην παραγωγή για να κερδοφορήσουν σε βάρος των εργαζομένων, γιατί δεν τους έπιασε ο πόνος να συμβάλουν στο Ενεργειακό για να καλύψουν λαϊκές ανάγκες.

Αυτό ακριβώς το γεγονός της μεγάλης κερδοφορίας τους στη συγκεκριμένη περίσταση είναι και ο λόγος που επιβάλλει η ηλεκτροπαραγωγή να είναι απολύτως δημόσια, κοινωνική ιδιοκτησία, με αποκλειστικό στόχο το όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με πραγματικά χαμηλές τιμές - και όχι αυτές που θα προκύψουν, αφού πρώτα τις πάνε στα ύψη - και με επάρκεια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ