Τετάρτη 6 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καθολική αντίσταση στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων

Εκτενή αποσπάσματα της ανακοίνωσης - καλέσματος για καθολική αντίσταση στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης

«

Η κυβέρνηση εξάγγειλε την κατάργηση, κατ' αρχήν, 3.000 κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία από τα 35.000 που λειτουργούν, τη συγχώνευση 330 κλινικών. Παραχωρεί 550 κρεβάτια στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. 600 κλινικοί γιατροί θα μετακινηθούν στα πλαίσια των νομών, όχι για να καλύψουν κάποιες έκτακτες ανάγκες, αλλά γιατί δεν πρόκειται να προσληφθούν οι αναγκαίοι γιατροί».

Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ και τονίζει: «Τα μέτρα αυτά δεν τα παίρνει η κυβέρνηση γιατί θέλει να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες. Επιδιώκει να εξασφαλίσει περισσότερα κρατικά έσοδα για να στηριχθούν η ανταγωνιστικότητα, τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Γι' αυτό και περικόπτονται 1,3 δισ. ευρώ το 2011 και επιπλέον 350 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2015. Γι' αυτό γίνονται οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις. Γι' αυτό εκατοντάδες φάρμακα μας υποχρεώνουν να τα πληρώνουμε από την τσέπη μας και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο με τη νέα λίστα, που ετοιμάζεται. Με τα μέτρα αυτά τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν ακόμα περισσότερο με επιχειρηματικά κριτήρια. Θα αυξηθούν οι πληρωμές των ασθενών, για θεραπείες, εξετάσεις και νοσηλεία, για να είναι "βιώσιμα", όπως λέει η κυβέρνηση, καθώς και ο χρόνος αναμονής για εξετάσεις και θεραπείες. Περισσότεροι ασθενείς θα γίνονται πελάτες των ιδιωτικών επιχειρήσεων Υγείας. Οι συνέπειες θα είναι σκληρές και για τους εργαζόμενους. Πάγωμα των προσλήψεων και εντατικοποίηση της δουλειάς. Με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις, που θα αποτυπωθούν και στους νέους οργανισμούς, θα βρεθούμε να είμαστε κι από πάνω "πλεονάζον προσωπικό". Ανοίγει έτσι ο δρόμος για υποχρεωτικές μετατάξεις και απολύσεις. Θα αυξηθεί το προσωπικό που θα εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Θα μειωθούν ακόμα περισσότερο οι μισθοί αφού θα συνδεθούν με τη λεγόμενη αποδοτικότητα. Η κυβέρνηση λέει ότι έτσι θα λύσει το πρόβλημα των κλινικών, που υπολειτουργούν και έχουν λίγο προσωπικό. Αφού είναι έτσι γιατί δεν προσλαμβάνει προσωπικό για να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς; Γιατί δεν εξοπλίζει τα νοσοκομεία με τα κατάλληλα και επαρκή μηχανήματα βιοϊατρικής τεχνολογίας; Μας λέει ότι δε λείπει προσωπικό, αλλά δεν είναι ορθολογικά κατανεμημένο. Δε λέει όμως ότι έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια οι προσλήψεις καθαριστριών, τραπεζοκόμων, τεχνιτών, ότι λείπουν πάνω από 25.000 νοσηλευτές και ότι έχουν παγώσει οι προσλήψεις. Επικαλείται ότι είναι μεγάλο το κόστος και γίνονται σπατάλες. Οι εργαζόμενοι δεν είμαστε κόστος αλλά η πηγή του κοινωνικού πλούτου, που σφετερίζονται οι πλουτοκράτες. Εχουμε λοιπόν κάθε δικαίωμα να έχουμε δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Το κράτος θεωρεί "κόστος" και "σπατάλη" την Υγεία γιατί εμποδίζει την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Τα κριτήρια των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση είναι να ενισχυθεί η επιχειρηματική δράση στα δημόσια νοσοκομεία σε βάρος των λαϊκών αναγκών...».

Υπεράσπιση της Υγείας του λαού

«Τα μέτρα αυτά πρέπει να βρουν την καθολική αντίσταση των εργαζομένων - αναφέρεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης. Να εμποδίσουμε την εφαρμογή τους. Τώρα να πάρουμε την υπόθεση της υπεράσπισης της Υγείας του λαού στα δικά μας χέρια. Οσο δεν ανατρέπεται η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλίων, όσο η Υγεία - Πρόνοια θα γίνεται ένα όλο και πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και τα νοσοκομεία θα λειτουργούν όπως οι επιχειρήσεις, τόσο θα χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας και ζωής όλων των εργαζομένων. Τώρα μαζική συμμετοχή στη δράση των σωματείων, με ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, παραμερίζοντας τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που βάζουν εμπόδια στην ενότητά μας, στη λαϊκή συσπείρωση και δράση, ενάντια στην "ανταγωνιστικότητα", στην κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΔΝΤ, για να εμποδίσουμε την εφαρμογή αυτών των μέτρων, για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, για να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας. Να συνεδριάσουν τα ΔΣ, να γίνουν παντού Γενικές Συνελεύσεις και να αναπτυχθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Κανείς μόνος του. Ολοι μαζί μπορούμε! Μαζί με τις ριζοσπαστικές δυνάμεις στους αγρότες, στους μικροεπαγγελματίες, στους σπουδαστές και στις γυναίκες, που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, στην ΠΑΣΕΒΕ. στο ΜΑΣ και στην ΟΓΕ. Γυρίστε την πλάτη στις συνδικαλιστικές δυνάμεις που καλλιεργούν το συμβιβασμό και τη συναίνεση με την αντιλαϊκή πολιτική, την πολιτική των "βιώσιμων" νοσοκομείων. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - που συναποτελούν την πλειοψηφία σε ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ - αποδέχονται ότι για την κατάσταση στα νοσοκομεία φταίνε οι σπατάλες και τα ελλείμματα, όπως λέει και η κυβέρνηση. Εσπευσαν να προτείνουν ποια νοσοκομεία πρέπει να "αλλάξουν χαρακτήρα". Συμφωνούν με τη λειτουργία των νοσοκομείων ως "αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων", δηλαδή ως επιχειρήσεων με φθηνό και ευέλικτο προσωπικό. Η "Αυτόνομη Παρέμβαση" (ΣΥΡΙΖΑ) αποδέχεται ότι αιτία των μέτρων είναι το χρέος και ψάχνει ποιο μέρος του χρέους είναι "νόμιμο", για να το πληρώσει ο λαός. Συμφωνεί με τη συνύπαρξη και τον ανταγωνισμό μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα...».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Πάλη για δωρεάν αποκλειστικά δημόσια και λαϊκή Υγεία. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία.

  • Να μη συγχωνευτεί - καταργηθεί καμία κλινική, κανένα κρεβάτι, κανένα νοσοκομείο, ή μονάδα Υγείας.
  • Να απαγορευτούν άμεσα οι συμβάσεις ανάμεσα στο δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και στον ιδιωτικό τομέα.
  • Να κοινωνικοποιηθούν όσες ιδιωτικές ή ΜΚΟ μονάδες Υγείας πληρούν τις προϋποθέσεις για σύγχρονη και ποιοτική παροχή υπηρεσιών.
  • Πλήρης κρατική χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας με βάση τις ανάγκες.
  • Να καταργηθεί κάθε πληρωμή για την Υγεία και την Πρόνοια.
  • Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ