Σάββατο 25 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Αντιδράσεις προκαλεί η νέα ελληνοϊσραηλινή άσκηση

Αντιιμπεριαλιστική πορεία διοργανώνει τη Δευτέρα 27 Ιούνη η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας

Ελικόπτερο της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας σε παλιότερη άσκηση συνεκπαίδευσης με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις
Ελικόπτερο της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας σε παλιότερη άσκηση συνεκπαίδευσης με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις
Μεγάλη ανησυχία και αντιδράσεις προκαλεί στο λαό της Λάρισας η κοινή αεροπορική άσκηση συνεκπαίδευσης Ελλάδας - Ισραήλ, που διεξάγεται στην περιοχή. Η άσκηση γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στους κατοίκους, εξαιτίας και του εκκωφαντικού θορύβου των μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, τα οποία πετούν λίγα μέτρα πάνω από τις στέγες των σπιτιών σε χωριά της Ελασσόνας.

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας καταγγέλλει ότι η ελληνο-ισραηλινή άσκηση εμπλέκει τη χώρα μας στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του Ισραήλ και, γενικότερα, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Σ' αυτήν τη βάση, καλεί το λαό της περιοχής να αντιδράσει αγωνιστικά, παίρνοντας μέρος στην αντιιμπεριαλιστική πορεία που οργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα 27 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ).

Για το ίδιο θέμα, ο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης κατέθεσε χτες Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την οποία ζητάει να μάθει «ποια είναι η θέση της για τις κοινές αεροπορικές ασκήσεις Ελλάδας - Ισραήλ που συνιστούν κίνδυνο πολεμικής ανάφλεξης και περιπετειών στην ευρύτερη περιοχή;»

Στην άσκηση συμμετέχουν από ισραηλινής πλευράς 13 μαχητικά ελικόπτερα, (6 «Απάτσι» και 7 «Μπλακ Χόουκ») και από τη Ελλάδα 9 ελικόπτερα, (4 «Απάτσι», 4 «Χιούι», 1 «Σούπερ Πούμα») και 2 αεροσκάφη «F - 16». Ακόμα, στη Λάρισα για συμμετοχή στην εν λόγω άσκηση, βρίσκεται και η περιβόητη Ισραηλινή Ομάδα Ειδικών Αποστολών 669 (Unit 669 Special Oreration Force), η οποία ιδρύθηκε το 1974 με αφορμή το λεγόμενο «πόλεμο εξιλέωσης», (Yom Kippur) και έχει πάρει μέρος σε πολλές ειδικές αποστολές «βαθιάς διείσδυσης» σε εχθρικά εδάφη.

Ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης άσκησης συνδέεται με την ανάγκη της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ να εκπαιδεύεται για αποστολές κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις - τέτοιες μπορεί να γίνουν, π.χ, στο έδαφος του Ιράν για να πληγούν οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις - καθώς και για καταδρομικές αποστολές, με επιθετικά ελικόπτερα, σε κατοικημένες περιοχές, όπως, πολύ συχνά κάνει το Ισραήλ στα εδάφη της Παλαιστίνης και του Λιβάνου. Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ισραηλινή αεροπορία εκπαιδεύεται στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, το 2008, επί κυβέρνησης ΝΔ, η εφημερίδα «New York Times» αποκάλυψε ότι ισραηλινά μαχητικά εξασκούνταν στο πεδίο βολής στην Κρανιά Ελασσόνας, σε μια περίοδο που υπήρχαν έντονες φήμες για επικείμενο βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Η απλόχερη συνεισφορά της Ελλάδας στην πολεμική προετοιμασία του Ισραήλ, καθιστά την ελληνική κυβέρνηση συνυπεύθυνη και συνένοχη στα νέα εγκλήματα σε βάρος των λαών της περιοχής - μαζί και του ελληνικού - που δρομολογούνται από τον ιμπεριαλισμό. Αλλωστε, η αλματώδης αναβάθμιση των ελληνο - ισραηλινών στρατιωτικών σχέσεων είναι συμπληρωματική της συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλούς τομείς - ενεργειακό, τουριστικό, εμπορικό, διπλωματικό - όπως και στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι Ισραηλινή εταιρεία είναι μεταξύ αυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ενώ η Ελλάδα φέρεται να ενδιαφέρεται για την αγορά από το Ισραήλ συγκεκριμένου συστήματος καθοδήγησης βομβών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ