Σάββατο 27 Οχτώβρη 2012 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Αμεση εμπλοκή και στήριξη στα σχέδια πολέμου

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η νέα αεροπορική άσκηση συνεκπαίδευσης στη Λάρισα, με προσομοίωση ενδεχόμενης επίθεσης στο Ιράν

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη σε παλιότερη στρατιωτική άσκηση
Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη σε παλιότερη στρατιωτική άσκηση
Την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του Ισραήλ και των «συμμαχικών» ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για ένα ενδεχόμενο πλήγμα κατά του Ιράν, σηματοδοτεί η νέα αεροπορική άσκηση Ελλάδας - Ισραήλ που έγινε την περασμένη βδομάδα στη Λάρισα, με τη συμμετοχή 10 ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών τύπου «F-16 Ι» και άλλων εναέριων μέσων.

Η συγκεκριμένη άσκηση, όπως και προηγούμενες, παραπέμπει σε ετοιμασία της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν. Για τις ανάγκες ενός τέτοιου σεναρίου χρησιμοποιήθηκε το Πεδίο Βολής Κρανέας, το οποίο προσομοιώνει την απόσταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην άσκηση προβλεπόταν και προσομοίωση με πλήγματα κατά υπόγειων εγκαταστάσεων σε μεγάλο βάθος.

Η άσκηση δίνει συνέχεια στην πολεμική προετοιμασία του Ισραήλ και έγινε σε «ανταπόδοση» της περσινής μεταστάθμευσης ελληνικών μαχητικών «F-16» από τη Λάρισα σε βάση στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ και της κοινής άσκησης που πραγματοποιήθηκε εκεί. Στην πραγματικότητα, οι κοινές ασκήσεις Ελλάδας - Ισραήλ δεν έχουν σταματήσει ούτε στιγμή το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο της στενής στρατιωτικής συνεργασίας.

Στις αρχές Σεπτέμβρη 2012 πραγματοποιήθηκε στη νοτιοανατολική Κρήτη κοινή ελληνο-ισραηλινή άσκηση έρευνας και διάσωσης μάχης σε εχθρική περιοχή (CSAR) με τη χρήση ελληνικών ελικοπτέρων, «Super Puma» και «Αpache», καθώς και ισραηλινών «Black Hawk» και «Αpache». Επίσης, τον Ιούλη του 2012 δύο κορβέτες του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησαν ασκήσεις βολών στο Πεδίο Βολών «Καράβια» στο Μυρτώο Πέλαγος.

Σύμπραξη στο ιμπεριαλιστικό δόγμα

Θυμίζουμε πως στις αρχές Νοέμβρη του 2011, στη διάρκεια επίσκεψης του τότε υπουργού Αμυνας, Π. Μπεγλίτη, στο Ισραήλ, υπογράφτηκε «επιχειρησιακό μνημόνιο» μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι στις 5 Σεπτέμβρη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ εξέφρασε την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο «δόγμα ασφάλειας» του Ισραήλ μετά τη συνάντηση που είχε στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου.

Ειδικότερα για τα ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας, ο Ελληνας υπουργός προανήγγειλε ενίσχυση των επικίνδυνων για το λαό διμερών σχέσεων «μεταξύ των άλλων και στην παραγωγή εξοπλιστικού υλικού, σε κοινά στρατιωτικά προγράμματα, σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και σε άλλους τομείς».

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, αποτελεί μέρος της λεγόμενης «στρατηγικής συνεργασίας» των δύο χωρών, η οποία αναφέρεται σ' ένα ευρύτερο πλέγμα πολιτικοοικονομικών δραστηριοτήτων και συνδέεται με την εμπέδωση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ταυτόχρονα, υπάρχει σχεδιασμός για ελληνο-ισραηλινές ασκήσεις και στο έδαφος της Βουλγαρίας, κάνοντας σαφές ότι το παιχνίδι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών φθάνει μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο, όπου το Ισραήλ έχει προνομιακές σχέσεις, στρατιωτικής και πολιτικής συνεργασίας, με την κυβέρνηση της Γεωργίας, αλλά και με το Αζερμπαϊτζάν. Μάλιστα, υπάρχουν κατά καιρούς δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για χρήση αεροδρομίων επί του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν για ένα ενδεχόμενο πλήγμα κατά του Ιράν.

Μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για τους λαούς

Οι ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με το Ισραήλ είναι μέρος του ευρύτερου καταμερισμού καθηκόντων που έχουν κάνει τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Οι προθέσεις του ΝΑΤΟ για διεύρυνση του ρόλου του στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη ενδοχώρα της, στη Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή, έχουν καταγραφεί και στις αποφάσεις των τελευταίων Συνόδων Κορυφής του. Αυτές εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Το βάθεμα της συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ σηματοδοτεί την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις, από όπου τίποτα δεν έχει να κερδίσει ο ελληνικός και οι άλλοι λαοί της περιοχής.

Είναι φανερό ότι η ελληνο-ισραηλινή συνεργασία είναι μέρος της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής που αποτυπώνεται στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο σαφώς προβλέπει την ακόμα μεγαλύτερη, πιο άμεση διείσδυσή του στη Μέση Ανατολή και επιβολή του σχεδίου περί «νέας Μέσης Ανατολής». Ταυτόχρονα, δίνει το έδαφος για διευρυμένο ρόλο του Ισραήλ στη Μεσόγειο και εμπεδώνεται στην πράξη το δόγμα της «ενεργειακής ασφάλειας», που το ΝΑΤΟ έχει αναγάγει σε στρατηγική του επιδίωξη.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org