Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Συνεχείς συνεκπαιδεύσεις με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ

«Οικογενειακή» φωτογραφία με τους Ισραηλινούς φονιάδες
«Οικογενειακή» φωτογραφία με τους Ισραηλινούς φονιάδες
Τελειωμό δεν έχουν επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οι συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αυτές του Ισραήλ, την ώρα που το τελευταίο δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό και εντείνει την επιθετικότητά του συνολικά προς τους λαούς της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο και της στρατηγικής των ΗΠΑ για την περιοχή. Οι συνεχείς συνεκπαιδεύσεις εξάλλου των ελληνικών δυνάμεων με τις ισραηλινές αποτελούν την άλλη πλευρά του νομίσματος των σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την περιοχή και την εκμετάλλευση του ενεργειακού της πλούτου. Σχεδιασμοί που οξύνουν τις αντιπαραθέσεις με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για τους λαούς της περιοχής, όπως δείχνουν και οι «πρόβες πολέμου» που πραγματοποιούνται.

Στην πιο πρόσφατη σχετική περίπτωση, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΣ, Συγκρότημα Λόχου Ελικοπτέρων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1ης ΤΑΞΑΣ), αποτελούμενο από 4 επιθετικά ελικόπτερα (ΕΕ/Π) τύπου «ΑΗ-64 A-DHA» (Apache), 2 ελικόπτερα τύπου «CH-47D Chinook», 1 στοιχείο Υγειονομικού Τάγματος Υποστήριξης Αεροδρομίου (ΤΥΑΔ) και 1 στοιχείο Επικοινωνιών Λόχου Διαβιβάσεων, από 23 έως 25 Οκτώβρη συμμετείχε στην τακτική άσκηση «White and Blue Glory», στο Ισραήλ. Η άσκηση μάλιστα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

«Κατά τη διεξαγωγή των ρεαλιστικών σεναρίων της, τα πληρώματα συνεκπαιδεύτηκαν σε αποστολές Ερευνας και Διάσωσης και αποστολές σε περιβάλλον υψηλής αντιαεροπορικής απειλής», αναφέρεται από πλευράς ΓΕΣ, δείχνοντας επί της ουσίας τα επικίνδυνα σχέδια που καταρτίζουν και αφορούν την προστασία των υποδομών των ενεργειακών ομίλων στην περιοχή, αλλά και αποστολές σε βάρος της Συρίας και του Ιράν.

Ακολούθως, στην επιστροφή προς Ελλάδα, στις 26 Οκτώβρη, το Συγκρότημα συμμετείχε σε άσκηση συνεκπαίδευσης, μεταξύ επίγειων και εναέριων μέσων, στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού της Κύπρου. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου. Συμμετείχαν ελικόπτερα, τεθωρακισμένοι σχηματισμοί και Τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) και η άσκηση περιλάμβανε συνδυασμό τακτικών κινήσεων στο επίγειο και εναέριο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Σύμφωνα εξάλλου με το ΓΕΑ, από 21 Οκτώβρη έως και την περασμένη Παρασκευή, 2 Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική βάση Λάρισας, μια ακόμα κοινή άσκηση με την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ, επίσης στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών.

Η νέα άσκηση με το Ισραήλ αποτυπώνει ότι η 110 Πτέρυγα Μάχης με ευθύνη της κυβέρνησης έχει μετατραπεί σε βάση εφόρμησης για τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή και αντίστοιχα στόχος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αφού ήδη σε αυτή σταθμεύουν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ.

Επισήμως σκοπός της άσκησης ήταν «η αύξηση της μαχητικής ικανότητας και η βελτιστοποίηση του επιπέδου συνεργασίας του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας με αντίστοιχες Δυνάμεις της Ισραηλινής Αεροπορίας κατά τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων τόσο σε αποστολές Αέρος - Αέρος όσο και σε αποστολές Αέρος - Εδάφους σε μεικτούς σχηματισμούς, οι οποίες διεξήχθηκαν σε περιοχές του ελληνικού FIR».

Ενδεικτικό του μεγέθους της άσκησης είναι και το γεγονός ότι η ισραηλινή Αεροπορία συμμετείχε όχι με ένα, ούτε με δύο αλλά με έντεκα (11) αεροσκάφη «F-16», ένα (1) αεροσκάφος ιπτάμενο ραντάρ G550H και ανάλογο προσωπικό. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η συνεκπαίδευση απλώθηκε σε όλη τη χώρα και οι Ισραηλινοί επιχείρησαν σε συνεργασία με όλες τις Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας!

Το σμήνος των μαχητικών της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε ξανά στη Λάρισα μετά από 6 χρόνια, αφού αντίστοιχη άσκηση είχε διεξαχθεί το 2012, ενώ κατά καιρούς πιλότοι της ισραηλινής ΠΑ έχουν συνεκπαιδευθεί με Ελληνες συναδέλφους τους στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας, με τους Ισραηλινούς να επιλέγουν για την εκπαίδευσή τους το Πεδίο Βολής Κρανέας στην Ελασσόνα. Αλλωστε, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το ελληνικό ανάγλυφο έχει κριθεί από τα ισραηλινά επιτελεία ως ιδανικός χώρος για την εκπαίδευση των πιλότων του Ισραήλ, πριν αναλάβουν δράση βομβαρδίζοντας και σκοτώνοντας στη Μέση Ανατολή.

Οι συνεκπαιδεύσεις φαίνεται θα έχουν και συνέχεια άμεσα, καθώς αυτές τις μέρες πηγαινοέρχεται στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας για νέες σχετικές συνεννοήσεις ο Ισραηλινός ακόλουθος Αμυνας στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org