Πέμπτη 23 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Βολές» κατά ΕΕ, «χείρα φιλίας» προς Τουρκία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Συρίας και Βρυξελλών μετά τις διπλωματικές διαρροές που αναφέρουν επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Συρίας, η οποία θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής των επόμενων 24ώρων. Κατά τις πηγές αυτές, οι νέες κυρώσεις αφορούν σε τέσσερις ακόμη συριακές στρατιωτικές εταιρείες καθώς και επτά νέα πρόσωπα, μεταξύ αυτών τρεις Ιρανούς.

Σε εκτενή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Δαμασκό, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίμ Μουάλεμ, κατηγόρησε την ΕΕ ότι «επιλέγει να ενημερώνεται από πηγές εκτός Συρίας λαμβάνοντας αποφάσεις που επιτείνουν το χάος στη χώρα». Προειδοποίησε ότι «η Ευρώπη δεν είναι ολόκληρος ο κόσμος», προαναγγέλλοντας ότι η Δαμασκός σκέφτεται να αποσυρθεί από την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία - Euromed - που έγινε προσπάθεια ν' αναβιώσει από το 2008 με, κυρίως, γαλλική πρωτοβουλία και απώτερο στόχο τη διευκόλυνση της διείσδυσης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στις βορειοαφρικανικές και αραβικές χώρες.

Ο Ουαλίμ Μουάλεμ ξεκαθάρισε ότι η Δαμασκός «απορρίπτει κάθε ξένη παρέμβαση στα εσωτερικά της». Κατηγόρησε τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, που έχει επανειλημμένα εκφραστεί σκληρά για τη συριακή ηγεσία, ότι «έχει ακόμη ψευδαισθήσεις αποικιοκρατίας και σαφώς δεν έχει δικαίωμα να κρίνει τη νομιμότητα της ηγεσίας Ασαντ». Δεν παρέλειψε να επαναλάβει την εκδοχή ότι πίσω από τις ταραχές κρύβονται, πιθανότατα, και στοιχεία της «Αλ Κάιντα» καθώς δολοφονήθηκαν μέλη των σωμάτων ασφαλείας και να επαναδιατυπώσει την πρόσκληση προς τους Σύρους που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία να επιστρέψουν στη Συρία.

Ο Μουάλεμ εμφανίστηκε πιο «φιλικός» προς την Αγκυρα καλώντας την να «επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στη Συρία μετά το νέο διάγγελμα Ασαντ» (κατά το οποίο υποσχέθηκε εκ νέου «μεταρρυθμίσεις» και μίλησε για συνωμοσία). Ενδιαφέρον έχει, επίσης, το γεγονός ότι ο Σύρος ΥΠΕΞ δεν αναφέρθηκε, χτες τουλάχιστον, στις ΗΠΑ, παρά το ότι έχουν, επίσης, επιβάλει κυρώσεις.

Τη δική της σημασία έχει και η νέα παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος επανεκλέχτηκε στη συγκεκριμένη θέση. Ο Μπαν Κι Μουν ζήτησε, πάλι, να επιτραπεί η αποστολή ειδικής αντιπροσωπείας του ΟΗΕ και σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος υποστήριξε ότι «η ηγεσία Ασαντ χάνει διαρκώς σε αξιοπιστία αφού δεν εφαρμόζει όσα λέει». Κάλεσε, μάλιστα, το Συμβούλιο Ασφαλείας «να υιοθετήσει κοινές αποφάσεις».

Κατά τ' άλλα, εντός Συρίας αντικαθεστωτικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού και συνέλαβαν 100 φοιτητές που διαδήλωναν. Επίσης, εξέγερση σημειώθηκε στις κεντρικές φυλακές της Χάσακα, όπου 2.000 κρατούμενοι διαμαρτύρονται επειδή 10 συγκρατούμενοί τους δε συμπεριλήφθηκαν στη νέα γενική αμνηστία που έδωσε ο Πρόεδρος Ασαντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ