Πέμπτη 23 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Το παρατεταμένο τέλμα φέρνει «γκρίνια» στο ΝΑΤΟ

Ισορροπεί ανάμεσα σε Βεγγάζη και Τρίπολη το Πεκίνο

Από τις κηδείες των παιδιών που σκοτώθηκαν από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς
Από τις κηδείες των παιδιών που σκοτώθηκαν από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Συνεχίζεται η «γκρίνια» στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να υπάρξει μια «παύση» στις επιχειρήσεις για να δημιουργούν «ανθρωπιστικές διόδους» και να «διευκρινιστούν οι κατευθύνσεις των επιδρομών» έτσι ώστε να «μην επαναληφθούν τα δραματικά σφάλματα με απώλειες αμάχων». Το αίτημα διατυπώθηκε από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι και απορρίφθηκε αμέσως από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, τον επικεφαλής της επιχείρησης «Ενωμένος Προστάτης» Καναδό στρατηγό Σαρλ Μπουσάρ, αλλά και από το Παρίσι.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, απάντησε στις αιτιάσεις του Φρατίνι ότι «η παρέμβαση του ΝΑΤΟ έχει σώσει αθώες ζωές και συνεχίζει να το πράττει», αναγνωρίζοντας ότι μπορεί να γίνονται ορισμένα «εξαιρετικά θλιβερά λάθη». Κατέληξε, δε, ότι «την όλη ιστορία δεν την ξεκίνησε το ΝΑΤΟ, αλλά η λιβυκή ηγεσία». Ο Μπουσάρ, όπως και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, συμπλήρωσε στη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία ότι αν σταματήσουν οι επιχειρήσεις «τότε θα έχει χρόνο να αναδιοργανωθεί ο Καντάφι».

Αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη διαφοροποίηση ως προς τις βλέψεις των διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους και να αυξήσουν τα κέρδη τους, ισοπεδώνοντας τη βορειοαφρικανική χώρα, για να τη χρησιμοποιήσουν ως κερκόπορτα και για άλλες περιοχές (Αφρική, αραβικός κόσμος), γεγονός είναι ότι υπάρχουν τριβές για το ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση της Συμμαχίας εφόσον παραμένει το «στρατιωτικό τέλμα». Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση και από τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ για μεγαλύτερη συμμετοχή στις επιχειρήσεις. Το ζήτημα έθιξε χτες και η Δανία, της οποίας η υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε τη Βεγγάζη και προχώρησε σε αναγνώριση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ως «μοναδικού εκπροσώπου του λιβυκού λαού».

Πιο «διαλλακτική» στάση, προφανώς με απώτερο σκοπό να διασφαλίσει τα συμφέροντά της και τις συμφωνίες της, όποια και αν είναι η έκβαση της ΝΑΤΟικής επίθεσης στη Λιβύη, εμφανίζεται να λαμβάνει η Κίνα. Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών Γιάνγκ Τζιεντσί, υποδεχόμενος τον επικεφαλής του αντικαθεστωτικού Συμβουλίου Τζιμπρίλ, χαρακτήρισε το Συμβούλιο «εξαιρετικά σημαντικό συνομιλητή».

Να παρέμβει στις εξελίξεις επιδιώκει, όπως φαίνεται, και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης που ανακοίνωσε, χτες, ότι απέστειλε στη Λιβύη αντιπροσωπεία για να «διαμεσολαβήσει στην κατεύθυνση επίτευξης πολιτικής λύσης». Τα αποτελέσματα της διαμεσολάβησης θα εκτιμηθούν στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού στις 28-30 Ιουνίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ