Πέμπτη 23 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να γίνουν θαρραλέα βήματα

Τι προκύπτει από την προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην ανασχηματισμένη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Πρώτον, ότι κυβέρνηση και κομματικός μηχανισμός πολεμούν ενιαία το λαό. Οι όποιες επιμέρους ενστάσεις και διαφοροποιήσεις που εκφράζονται κατά καιρούς από κυβερνητικούς βουλευτές, κάτω από την πίεση της λαϊκής δυσαρέσκειας, δεν είναι παρά «ελεγχόμενες εκρήξεις» στο αστικό σύστημα, για να ενσωματώσει ανώδυνα τις αντιδράσεις του λαού στην κυρίαρχη πολιτική. Οι βουλευτές που εμφανίζονταν τις προηγούμενες μέρες να αμφισβητούν πλευρές του «Μεσοπρόθεσμου» έδωσαν, προχτές, ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση, που έχει ως βασική αποστολή την ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνει το «Μεσοπρόθεσμο».

Δεύτερον, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η ανασχηματισμένη κυβέρνηση είναι ακόμα πιο επικίνδυνη για το λαό, με δεδομένο το φανατισμό της να προωθήσει μέτρα και ανατροπές που θα γκρεμίσουν στην κυριολεξία το βιοτικό επίπεδο της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Ο Γ. Παπανδρέου δεν άλλαξε τους υπουργούς του και δε μείωσε τα υπουργεία για να ασκήσει η κυβέρνηση φιλολαϊκή πολιτική. Αντίθετα, με τον ανασχηματισμό επιδιώκει να προσαρμόσει την κυβέρνηση και την τακτική της στη συγκυρία, η οποία χαρακτηρίζεται αφενός από την ανάγκη του κεφαλαίου να επιταχυνθούν με επιθετική συναίνεση οι αντιλαϊκές ανατροπές, που θα το ξεκολλήσουν από την κρίση, αφετέρου από την ολοένα και μεγαλύτερη λαϊκή αφύπνιση.

Τρίτον, η συναίνεση ανάμεσα στα αστικά κόμματα για το τσάκισμα του λαού είναι δεδομένη και ομολογείται απ' όλους με λόγια και με πράξεις. Η ΝΔ συμφωνεί να ψηφίσει εφαρμοστικούς νόμους του «Μεσοπρόθεσμου», το οποίο κατά τ' άλλα απορρίπτει επί της αρχής. ΛΑ.Ο.Σ. και ΔΗΣΥ πιέζουν να βαθύνει η συνέργεια του αστικού πολιτικού κόσμου ενάντια στο ΚΚΕ και στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Αναμασά τα περί «δημοκρατίας», κρύβοντας ότι αυτή έχει ταξικό περιεχόμενο και ότι συνδέεται άμεσα με το ποια τάξη έχει την εξουσία. Παίζει συνειδητά στο γήπεδο των αστικών κομμάτων, διευκολύνοντας την προπαγάνδα και τα σχέδια για αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Οι θέσεις του δηλητηριάζουν λαϊκές συνειδήσεις και συμβάλλουν ώστε να νομιμοποιούνται ορισμένα από τα πιο αντιδραστικά μέτρα που προωθούν η πλουτοκρατία και τα κόμματά της, στο όνομα της περισσότερης δήθεν «δημοκρατίας».

Τα τελεσίγραφα που εκτοξεύουν προς το λαό εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που τον θέλουν φοβισμένο στη γωνία, πρέπει να τους γίνουν μπούμερανγκ. Να δώσει ο λαός το δικό του τελεσίγραφο, που λέει ότι δεν αναγνωρίζει το χρέος της πλουτοκρατίας, ότι του χρωστάνε, δεν τους χρωστάει και γι' αυτό είναι αποφασισμένος να αντιπαλέψει οργανωμένα την πολιτική και τα κόμματα που του ζητάνε να συναινέσει στη σφαγή του. Αδύναμη κυβέρνηση, ακρωτηριασμένα πολιτικά τα κόμματα του κεφαλαίου, ισχυρό ΚΚΕ και ο λαός οργανωμένος στα εργοστάσια, στους κλάδους, στις εργατογειτονιές και στους δρόμους είναι ό,τι φοβίζει περισσότερο τους αστούς και το πολιτικό τους προσωπικό. Στη 48ωρη απεργία με το ΠΑΜΕ την ερχόμενη βδομάδα, αλλά και στις εκλογές, μπορούν και πρέπει να γίνουν θαρραλέα βήματα προς αυτή την ελπιδοφόρα κατεύθυνση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ