Παρασκευή 6 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

1758 Γεννιέται στην πόλη Αράς της Γαλλίας ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος. Ο διασημότερος ηγέτης της μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης. Υπήρξε από τους συνεπέστερους υπερασπιστές των λαϊκών συμφερόντων στις διάφορες περιόδους της Επανάστασης και αμείλικτος εχθρός των υπονομευτών του επαναστατικού καθεστώτος των Ιακωβίνων.

1944 Τμήματα του ΕΛΑΣ έδωσαν σοβαρή μάχη με τους Γερμανούς στον Καράλακκο Θεσσαλίας.

1968 Μεγάλη φοιτητική διαδήλωση στο Παρίσι, ενώ στη λεωφόρο Σεν Μισέλ, κοντά στη Σορβόνη, σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις φοιτητών - αστυνομίας με εκατοντάδες τραυματίες. Το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης κλείνει.

1974 Ο Γερμανός καγκελάριος Βίλι Μπραντ παραιτείται μετά τη σύλληψη του στενού συνεργάτη του με την κατηγορία της κατασκοπίας υπέρ της ΛΔ Γερμανίας.

1976 Νέες συλλήψεις πραγματοποιούνται στην Ιταλία για συνωμοσία κατά του πολιτεύματος. Οι συνωμότες σχεδίαζαν την απαγωγή του προέδρου Λεόνε και την πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας.

1976 Καταστρεπτικός σεισμός πλήττει το Ούντινε της Ιταλίας, με αποτέλεσμα 973 νεκρούς και 100.000 άστεγους.

1979 Πάνω από 60.000 άτομα διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον κατά των πυρηνικών εργοστασίων. Λίγες μέρες πριν είχε γίνει το μεγάλο πυρηνικό δυστύχημα στο εργοστάσιο στο Θρι Αϊλαντς.

1985 Εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην αμερικανική πολιτική στη Νικαράγουα, στη συμμετοχή της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ και στην προώθηση του προγράμματος «Πόλεμος των Αστρων». Οι διαδηλώσεις γίνονται κατά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Ρ. Ρίγκαν στη Μαδρίτη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ