Παρασκευή 6 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Να παρθούν άμεσα μέτρα στον τομέα της πρόληψης

Eurokinissi

Την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων τη φετινή αντιπυρική περίοδο ζητά, με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ. Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η εμπορευματοποίηση των δασικών συστημάτων την τελευταία 10ετία εντείνεται με τις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Η υποβάθμιση και ο παραγκωνισμός της Δασικής Υπηρεσίας σε βάρος της ενιαίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών μας οικοσυστημάτων, η κατάργηση του ειδικού φορέα δασών, η μεταφορά του δασικού αντικειμένου χωρίς αντίστοιχα και πόρων στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, είναι επιπλέον βήματα για να περάσει σταδιακά η διαχείριση του δασικού πλούτου της χώρας από τη ΔΥ, σε "φορείς διαχείρισης" σε άμεση σύνδεση με τα μονοπώλια και με διάφορες ΜΚΟ, που αναδεικνύονται σε πυλώνες της εμπορευματοποίησης.

Στην κατεύθυνση υποβάθμισης και εγκατάλειψης των δασών, προκειμένου να εμφανιστούν ως "σωτήρες" οι ιδιώτες, είναι και οι μεγάλες ελλείψεις για την προστασία τους από τις πυρκαγιές τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Αφού οι πυροσβέστες που θα κληθούν να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια, θα πρέπει να δουλέψουν για να καλύψουν και τα 4.300 οργανικά κενά που υπάρχουν στο Σώμα. Αυτά όχι μόνο δεν έχουν καλυφθεί, αλλά κάθε χρόνο αυξάνονται με κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων. Σημαντικές περικοπές υπάρχουν στα κονδύλια του προϋπολογισμού για την πυροσβεστική. Για το 2011 είναι μειωμένα κατά 81,35 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2010 και κατά 129 εκατομμύρια σε σχέση με το 2009. Μόλις τέσσερα καναντέρ της Πολεμικής Αεροπορίας θα είναι "ετοιμοπόλεμα" τον Ιούλη λόγω βλαβών, ενώ και τα 5 ασυντήρητα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής είναι καθηλωμένα εδώ και μήνες.

Μέσα σε όλα αυτά προστίθεται το ζήτημα της έλλειψης υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Οι καταγγελίες για απαρχαιωμένα οχήματα, ορισμένα μάλιστα από τα οποία φορούν ελαστικά φθαρμένα και πολυχρησιμοποιημένα, γίνονται ολοένα και περισσότερες, ενώ τα οχήματα δεν περνάνε από ΚΤΕΟ γιατί είναι ακατάλληλα για κυκλοφορία.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί:

Γιατί τη φετινή αντιπυρική περίοδο καθυστερεί η πρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών σε σχέση με τις προηγούμενες αντιπυρικές περιόδους και ποια μέτρα πρόληψης θα παρθούν, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια, ο εκσυγχρονισμός και οι αναγκαίες επισκευές του εναέριου και επίγειου στόλου.

Ποια μέτρα θα παρθούν για να καλυφθούν όλα τα κενά και οι ελλείψεις για τη συντήρηση και προστασία των δασών και συνολικά να εξασφαλιστεί η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, με κύριο βάρος την πρόληψη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ